Koko maailmaa mullistanut pandemia yllätti maaliskuussa myös meidät. Vaikka koronan mukana tulleet rajoitukset ovat haastaneet toiminnan toteuttamista, emme ole antaneet periksi, vaan sitkeästi etsineet uusia tapoja harrastustoiminnan mahdollistamiseen myös poikkeusoloissa.

Koronaviruspandemia aiheutti massiiviset muutokset partiotoimintaan. Partiossa tärkeässä osassa oleva yhdessä tekeminen muuttui kerta heitolla haastavammaksi, kun kasvokkain tapaaminen ei ollutkaan enää mahdollista. Partiokavereita tavattiin etänä ja suurin osa tekemisestä siirtyi sähköiseen muotoon. Partiossa ryhmien viikkotoiminta sekä viikonloppujen retket ja tapahtumat peruuntuivat tai niiden tilalle keksittiin vaihtoehtoisia etämuotoisia toteutustapoja.

Partio on ketterä ja joustava harrastus, jota pystyy toteuttamaan monella tapaa.

Maaliskuussa tiukkojen koronarajoitusten tullessa voimaan partioharrastus ei kokonaan pysähtynyt. Ensimmäisten harrastusten joukossa partiolaisten toiminta siirtyi lähitapaamisista etäilyyn. Partio on monipuolinen harrastus, joka taipuu moneksi. Partiossa on myös mukana laaja joukko ihmisiä, joilta löytyy osaamista, kiinnostusta ja ideoita mitä erilaisimpiin tilanteisiin, joten paikalleen märehtimään eivät pääkaupunkiseutulaiset partiolaiset jääneet.

Kuva: @viikinvesikot Instagram-tililtä

Tilanne haastoi meidät kaikki pohtimaan, kuinka toiminta saadaan jatkumaan haastavista olosuhteista huolimatta. Tähän idearikkailta partiolaisilta löytyikin mitä kekseliäämpiä ratkaisuja: Osa ryhmistä kokoontui yhteen etäyhteyksien avulla, osa sai ryhmänjohtajilta etätehtäviä kotioloissa tehtäväksi, joissain partiolippukunnissa kehiteltiin omatoimirastiratoja lähimaastoihin tai jaettiin sosiaalisen median kanavissa erilaisia haastetehtäviä. Oli toki myös niitä lippukuntia, jotka laittoivat toimintansa hetkeksi tauolle kokonaan – partio pyörii vapaaehtoisvoimin ja toiminnan toteutuminen on vapaaehtoisten omista voimavaroista kiinni.

Monet suuret tapahtumat ja projektit muuttuivat tai siirtyivät. Esimerkiksi kesälle 2020 suunnitellut Vantaan ja Espoon aluejärjestöjen suuret kesäleirit sekä Helsingin eri alueiden yhteiset alueleirit päätettiin siirtää seuraavalle kesälle, sillä kesäleirien järjestämistä ei nähty turvallisena pandemian keskellä.

Digitaaliset alustat tulivat nopeasti partiolaisille tutuiksi, kun kokoukset ja tapaamiset siirtyivät etätoteutuksiin. Alun haasteiden jälkeen partiolaiset ottivat haltuun hyvin eri ohjelmat, joiden avulla etäpartion harrastaminen oli mahdollista.

Lue myös: Korona sai partiolaiset tarttumaan toimeen – etäpartiota innovoidaan nyt vauhdilla

Partion monipuolisuus on mahdollistanut toiminnan myös korona-aikana

Tiuhaan muuttuvat ohjeistukset ovat haastaneet toimintaa ja sen suunnittelua, mutta partion monipuolisuuden ansiosta olemme onnistuneet muuttamaan toimintamalleja niin, että turvallinen harrastaminen on voitu taata lapsille ja nuorille myös poikkeusaikana.

Etenkin nuoret ovat kokeneet korona-ajan hyvin raskaana. Sosiaalisten kontaktien vähentyessä harrastuksilla on ollut todella suuri merkitys nuorten elämässä. Partioharrastus on tuonut monelle hyvää vastapainoa etäkouluarjen ja etätöiden keskelle.

Partiotoiminnan ydin on paikallisyhdistyksissä tapahtuvassa viikkotoiminnassa. Tuotimme vuoden aikana monenlaista materiaalia lippukuntien toiminnan tueksi: valmiita ohjelmapaketteja, tukea uusien vapaaehtoisten rekrytointiin, ulkoleikki- ja kokousvinkkejä sekä ohjeistuksia turvallisen toiminnan järjestämiseen ja vapaaehtoisten hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Vaikka raskaita päätöksiä ja ikäviä muutoksia on jouduttu tekemään, on vuosi myös opettanut valtavasti. Partio on ketterä ja joustava harrastus, jota pystyy toteuttamaan monella tapaa. Moni korona-aikana omaksuttu toimintatapa jää varmasti elämään, vaikka pääsemmekin palaamaan normaalimpaan elämään.

Hyviä kokemuksia etänä toteutetuista partiotapahtumista

Historian ensimmäinen etänä toteutettu partiojohtajan peruskurssi

Perinteisesti viikonlopputoteutuksena maastossa ja kurssikeskuksessa järjestettävä johtajaikäisten partionjohtajan peruskurssi koki radikaalin muutoksen siirtyessään kokonaan virtuaalitoteutukseen. Kuuden viikon pituinen kurssi toteutettiin Moodlea ja videopuheluita hyödyntäen. Ohjelmaan kuului niin itsenäistä kuin pienryhmätyöskentelyä, joiden avulla saatiin varmistettua, että kurssista jää samat opit käteen, kuin perinteisellä tavalla järjestetyistä kursseista.

Maailman 8. nopein partiotaitokilpailu

Huhtikuun lopussa valtakunnallisella partioviikolla järjestettiin lähes 500 osallistujan virtuaalinen partiotaitokilpailu. Kilpailuun otti osaa partiolaisia jopa Lapin partiopiiristä saakka. Tehtäväohjeet lähetettiin osallistujille sähköisesti yksi kerrallaan, ja valmiit tehtävät palautettiin järjestäjille eri kanavia pitkin. Valmiita tehtäviä seurasi uusi vihje, jonka avulla joukkueet pääsivät siirtymään seuraavalle rastille.

Kuva: @mastonvartijat Instagram-tililtä

Piirimajakka

12-15 -vuotiaille suunnattu Piirimajakka järjestettiin ensimmäistä kertaa etänä. Tapahtumassa tehtiin yhteistyössä Mediakasvatuskeskus Metkan kanssa ja aiheena oli sosiaalinen media vaikuttamisen välineenä. Osallistujat tekivät muun muassa omat Instagram-postaukset asioista, joihin he haluaisivat vaikuttaa.

Partiotapahtumia järjestettiin myös kasvokkain

Talvisemma kokosi partiolaiset pohtimaan mielenterveyttä ja hyvinvointia

Miten mielenterveyttä ja hyvinvointia voi edistää omassa elämässä sekä partiossa? Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Talviseminaari kokosi yli sata henkeä Arabianrannan Arcadaan tärkeiden asioiden äärelle.

Puhujiksi ja työpajojen pitäjiksi oli kutsuttu psykologian ammattilaisia ja järjestötoimijoita: mukana tapahtuman työpajoja pitämässä olivat muun muassa Aseman Lapset, Yeesi, Nyyti ja Poikien talo.

Kuva: Hanna Kimmonen

Hankikanto-partiotaitokilpailut

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Uudenmaan Partiopiirin kisavartiot kokoontuivat päiväksi mittelemään piirinmestaruuksista Kiljavan leirikeskuksen maastoihin Nurmijärvelle. Talvimestaruuskisoihin osallistui yhteensä 56 kisavartiota, eli lähes 300 osallistujaa. Partiossa kilpaillaan aina joukkueena ja tehtävissä menestyy parhaiten monipuolisella osaamisella ja yhteistyöllä. Partiotaitokilpailut kuuluvat kaikkien ikäkausien ohjelmaan. Hankikanto oli tarkoitettu kaikille yli 10-vuotiaille partiolaisille.

Kohtaaminen

Kohtaamisen oli tarkoitus koota perinteiseen tapaan noin 3000 partiolaista yhteen viettämään hauska päivä Helsingin keskustassa. Koronaepidemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten myötä tapahtuma muutettiin yhteisen suurtapahtuman sijaan paikallisesti samana päivänä toteutettaviksi pienemmiksi tapahtumiksi, joissa osallistujien turvallisuus oli hyvän ennakkosuunnittelun ja ohjelman myötä turvattu. Osa Kohtaamiseen osallistuneista partiolippukunnista toteutti tapahtuman lauantaina 5.9., osa järjesti oman Kohtaamisensa jo elokuun puolella. Paikallistapahtumissa leikittiin, pidettiin hauskaa partiokavereiden kanssa ja osallistuttiin Itämeri-teemaiseen rastirataan. Kohtaamiseen osallistui yhteensä noin tuhat partiolaista.

Lue lisää kohtaamisesta.

Urbaani kaupunkisuunnistus

Seikkailijoiden, eli 10–12-vuotiaiden partiolaisten omassa tapahtumassa tutustuttiin tänä vuonna omaan kotiseutuun erilaisten tehtävien kautta. Muokkasimme kaupunkisuunnistuksen nopealla aikataululla koronarajoitukset huomioivaksi ja osallistujille turvalliseksi päivätapahtumaksi, joka pidettiin Helsingissä Laakson kentällä ja sen lähimaastoissa. Tapahtumaan osallistui 26 seikkailijaryhmää saattajineen.

Artikkelikuva: Hanna Kimmonen

Tämä juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2020. Vuosikirjassa on asiaa koronavuodesta, vapaaehtoistyöstä partiossa sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tulevaisuudesta.  

Tutustu vuosikirjaan täältä: Vuosikirja 2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *