Pääkaupunkiseudun Partiolaisten toiminta-alue on jatkuvassa muutoksessa, ja erityisesti alueen väestönkehitys tulee tarjoamaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita.  

Nykyisten ennusteiden mukaan Helsingin väestö kasvaa vuoteen 2036 mennessä 100 000 asukkaalla ja vuoteen 2058 mennessä 200 000 asukkaalla. Partion tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä yli 9 prosenttia 7–22-vuotiaista lapsista ja nuorista olisi partiossa. Sen myötä kasvutavoitteet ovat todella suuret: vuoteen 2030 mennessä pääkaupunkiseudulla olisi yli 20 000 partiolaista, mikä on lähes puolet enemmän kuin nyt.   

Jotta partiota pystyttäisiin tarjoamaan pääkaupunkiseudulla yhä useammille lapsille ja nuorille, tarkoittaa se myös uusien partiotilojen löytymistä. Tällä hetkellä partiotiloja on vajaa 200, ja vuoteen 2030 mennessä niitä pitäisi löytyä sata lisää.

Suomen Partiolaisten teettämän tutkimuksen mukaan paikallisyhdistykset pitävät suurimpina kasvun esteinä vapaaehtoisten rajallista määrää sekä sitä, että nykyiset tilat eivät mahdollista lisääntyvää jäsenmäärää. Jotta kasvavalle määrälle lapsia ja nuoria pääkaupunkiseudulla voitaisiin tarjota partioharrastus, tarkoittaa se niin olemassa olevien partiolippukuntien kasvattamista kuin myös kokonaan uusien lippukuntien perustamista. Uusien vapaaehtoisten lisäksi myös tiloja uusille harrastajille tulisi löytyä. Mikäli kasvutavoitteisiin halutaan päästä, nykyisen noin kahdensadan partiotilan määrä tulisi kasvaa karkean arvion mukaan kolmeensataan. Mistä tiloja sitten löytyy näin valtava määrä pääkaupunkiseudulla? 

Tulevaisuudessa tiloja jaetaan yhä enemmän muiden toimijoiden kanssa 

Pitkin poikin pääkaupunkiseutua löytyy vielä esimerkkejä lippukunnista, joilla on käytössään kokonaisia rakennuksia, kuten vanhoja huviloita ja mökkejä, kuin myös kerrostalojen alakerroissa sijaitsevia tiloja, jotka ovat kokonaan yhden tai kahden lippukunnan käytössä. On kuitenkin enemmän kuin todennäköistä, että tulevaisuudessa vastaavien tilojen löytäminen käy entistä vaikeammaksi. Asuntojen hintojen kallistuessa tilojen tehokkaaseen käyttöön on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Niinpä yhä harvempaan uudisrakennukseen pääsee enää syntymään tiloja, joita olisi mahdollista saada pelkästään partiolaisten käyttöön. Selvää on, että tulevaisuudessa tiloja joudutaan jakamaan yhä useamman lippukunnan tai muun toimijan kesken.   

Kuva: Julius Kuula

Tilojen muuttuessa yhä rajallisemmiksi, tullaan niitä etsimään myös paikoista, joissa ei vielä tähän mennessä ole harrastettu partiota laajamittaiseksi. Uudet aluevaltaukset voivat kuitenkin tarjota partiolle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi koulujen tilat ja varsinkin erikoisluokat, kuten käsityö-, kotitalous, ja tiedeluokat mahdollistaisivat aktiviteettien toteuttamisen nykyistä monipuolisemmin.  

Yhteenvetona todettakoon, että vielä vastaan ei ole tullut yhtä ihmekeinoa, jolla varmasti turvattaisiin harrastetilojen saatavuus tulevaisuudessa. Todennäköisintä on, että haluttuun lopputulokseen päästään hyödyntämällä useita erilaisia strategioita. Haluamme käydä päättäjien kanssa keskustelua, jotta harrastetilojen merkitys ja tarve ymmärrettäisiin siellä, missä niitä koskevia päätöksiä tehdään. Tulevaisuudessa aiomme etsiä aktiivisesti uusia tiloja esimerkiksi kouluista tai yksityisiltä omistajilta sekä vaikuttaa kaavoitukseen niin, että niissä muistettaisiin vaatia harrastetilojen rakentamista uusille alueille, ja olemassa olevilla alueilla partiotilojen jatkuvuutta ei vaarannettaisi.  

Vaikka partiossa olemme tottuneet omiin tiloihin ja oman näköisiin koloihin, tulevaisuudessa meiltä tullaan vaatimaan avointa mieltä ja sopeutumista siihen, että tulevaisuuden kolo voi olla toisenlainen ja yhteinen muiden toimijoiden kanssa. Toivomme, että tulevaisuudessa entistä monimuotoisemmat tilat tuovat mukanaan myös mahdollisuuden entistä monimuotoisempaan harrastamiseen.   

Yksi kommentti

  1. 14.05.2021 16:46 | Veijo Hurskainen
    Hei, Puolisoni on ollut lapsesta saakka partiolainen. Nyt hän pääkaupunkiseudun senioreissa jäsenenä. Lapsenlapseni ovat Oulunkylän partiolaisia. Olemme puolisoni kanssa viettäneet Kiteellä koronavapaata-aikaa yli vuoden. Tänään kävimme tutustumassa Kiteen Karhupoikien vuosikymmenten vanhaan Röskön leiripaikkaan. Siellä ei muutamaan vuoteen ole ollut merkittävää toimintaa. Nightwish vuokrasi paikan kesänä ennen koronaa kansaivälisten vieraiden käyttöön. Nyt paikkaa kunnostetaan perustetun säätiön voimin. Alueella on useita rakennuksia. Niemi on puhtaan Ätäsköjärven rannalla. Alue on useita hehtaareja kooltaan. Ymmärsin, että paikalliset olisivat valmiit yhteistyöhön esim. pääkaupunkiseudun lippukuntien kanssa. Uskoisin, että yhyeistyötarjoukseen kannattaisi tarttua. Mahtava leiripaikka olisi tarjolla. Mikäli tämä kiinnostaisi,minuun voisi ottaa yhteyttä. Veijo Hurskainen, Sampolankuja 9 Tuusula Puh. 050 3983001 veijo.hurskainen@me.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *