Pääkaupunkiseutu kehittyy jatkuvasti. Uusia asuinalueita kaavoitetaan ja nykyisiä tiivistetään. Helsingissä asukasmäärä nousee vuosittain noin 7000, Vantaalla noin 4 700 ja Espoossa noin 4900 asukkaalla.

Alueiden kaavoitussuunnitelmat osaltaan vaikuttavat siihen, mihin uusia lippukuntia olisi tarvetta perustaa ja missä nykyisillä lippukunnilla on potentiaalia kasvaa. Tällä hetkellä Pääkaupunkiseudun Partiolaisilla on käynnissä kaksi uuden lippukunnan perustamisprojektia, toinen Myllypuroon ja toinen Keski-Pasilaan. Lisäksi Espoossa on käynnissä satelliittikoloprojekti Niittykumpuun ja kasvusparrausta vantaalaisille lippukunnille. Projekteista vastaa piirin Taimi-toimikunta.

MINKÄLAINEN ON LIPPUKUNNAN LÄHIYMPÄRISTÖ TULEVAISUUDESSA?

Pääkaupunkiseutu kehittyy lähes kaikkialla. Monilla alueilla on käynnissä suuria hankkeita, jotka vaikuttavat merkittävästi alueen väestöön ja ympäristöön. Suurten kaavahankkeiden lisäksi pääkaupunkiseudulla on käynnissä useita pienempiä projekteja, jotka vaikuttavat myös lippukuntien toimintaan.

Muutokset voi huomioida seuraamalla oman alueen kehittymistä. Onko esimerkiksi lippukunnan toiminta-alueen väestömäärä kasvamassa, jolloin se tarkoittaa myös uusia harrastajia tulevaisuudessa; onko lippukunnan käyttämä lähimetsä katoamassa rakentamisen tieltä ja halutaanko siihen vaikuttaa; tai rakennetaanko uusille asuinalueille tarpeeksi harrastetiloja, jolloin lippukunta voisi perustaa vaikkapa satelliittikolon?

Paikallisilla merkittävillä nuorisotoimijoilla, kuten partiolla on alueelle suuri merkitys, ja kaavoituksessa tällaiset toimijat otetaan huomioon. Partiolaisten siis kannattaa ottaa kantaa oman alueen kehittymiseen.

Kuva: Julius Kuula

MITEN PARTIOLAINEN VOI VAIKUTTAA KAAVOITUKSEEN?

Jokainen kaavahanke alkaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmalla, jossa määritellään osalliset ja kaavaprosessin kulku. Helsingin kaupungin yleiskaavoituksen tiimipäällikkö Heikki Salmikivi korostaa, että hyvä olisi vaikuttaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kuten aloitusinfotilaisuudessa tai luonnosvaiheessa. Kaavahankkeisiin voi ottaa kantaa kuka tahansa niiden ollessa nähtävillä.

VAIKUTA NÄIN:

1. Tutustu alueesi tilanteeseen:

2. Osallistu kaavoitustilaisuuksiin ja kommentoi kaavaluonnoksia

3. Tee kuntalaisaloite

4. Ota yhteyttä kaupunginvaltuutettuun

CASE OLARIN ERÄKOTKAT

Olarin Eräkotkat ovat tehneet jo pitkään vaikuttamistyötä omalla alueellaan. Tavoitteena on ollut saada eräs rakennus partion ja muiden yhdistysten käyttöön. Prosessiin on tähän mennessä kulunut kolme vuotta, jonka aikana on käyty useita neuvotteluja, lähestytty päättäjiä ja kontaktoitu alueen muita toimijoita. Toiveena on, että 60-vuotisjuhlia päästäisiin juhlimaan uusissa tiloissa.

Olarin Eräkotkien Timo ”Mudi” Muttosen vinkit vaikuttamiseen:

• Tiedä tarkasti mitä haluat ja harjoittele esittämään asiasi selkeästi ja konkreettisesti.
  • Tee hyvä pohjatyö ja selvitä faktat
  • Mieti omat resurssit, kuinka paljon on aikaa ja rahaa käyttää vaikuttamiseen
  • Hanki liittolaisia ja ota selvää vastapuolesta
  • Pidä päiväkirjaa
  • Tee vaikuttamistyötä näkyväksi
  • Ole kohtelias mutta päättäväinen
  • Muista, että partio on Suomen vaikuttavin lasten ja nuorten kasvatusjärjestö ja ole siitä ylpeä!

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kaupunkikehitystoimikunta järjesti maanantaina 17.5. kaavoitusillan. Kaavoitusillan tarkoituksena oli tarjota partiolaisille tietoa siitä, miten kaavoitus toimii, miten voi seurata oman alueen suunnitelmia ja millä tavoin alueen kehitykseen pystyy vaikuttamaan.

Tutustu kaavoitusillan materiaaleihin:

Kaupunkisuunnittelu Helsingissä

Miten voin hyödyntää karttapalvelua?

Case Olarin Eräkotkat

Tulevaisuuden partiokolot