Pelkästään pääkaupunkiseudulla asuu 70 partiolaista, jotka pääsevät äänestämään ensimmäisen kerran siitä syystä, että kuntavaaleja päätettiin siirtää. Kyselymme mukaan nämä nuoret ovat myös aktiivisia äänestäjiä, sillä kaikki vastanneet ilmoittivat äänestävänsä kuntavaaleissa. Fiilikset äänestämisestä ovat pääasiassa positiivisia ja erityisen kivaa nuorten mielestä on se, että he pääsevät vaikuttamaan asioihin:

”Tuntuu mahtavalta, kun saa omalla äänellä vaikuttaa!”

Ilmastoasiat ovat tärkeimpiä teemoja nuorille

Kyselyyn vastanneet nuoret etsivät ehdokkaista tietoa pääasiassa netistä ja vaalikoneista. Myös somea käytetään sopivan ehdokkaan etsimisessä.

”Etsin tietoa ensin vaalikoneella ja sen perusteella puolueiden ja ehdokkaiden nettisivuilta ja somesta.”

Tärkein asia nuorille ehdokasta valittaessa on se, että oma ja ehdokkaan arvomaailmat kohtaavat. Nuorille erityisen tärkeitä asioita ovat ilmastoon ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset. Myös talousasiat nousivat joissakin vastauksissa esille sekä se, että ehdokas on itsekin nuori.

” Ehdokkaan tulee edustaa arvojani (iso plussa jos on partiolainen!) Tärkeimpinä arvoina: tasa-arvoinen ihan kaikenlaisten ihmisten arvostus ja ympäristö.”

Partiolaisia kannustetaan yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen

Partiolaisia kannustetaan yksilöinä yhteiskunnalliseen ja poliittiseen aktiivisuuteen, vaikka partio itsessään onkin poliittisesti sitoutumaton järjestö. Kuntavaaleja on käsitelty tänä vuonna Vaalipöllö -aktiviteettien avulla ja moni vastanneista kertoikin toteuttaneensa niitä.

”Olemme tehneet partiossa Vaalipöllö-aktiviteetteja, ja niiden kautta syntyneet pohdinnat auttavat myös ehdokkaan valitsemisessa.”

Monelle partiolaiselle vaikuttaminen on tärkeää ja ainakin kyselyyn vastanneiden nuorten näkökulmasta kuntavaalien siirto on ollut positiivinen asia. Erään nuoren kommentti kiteyttää asian erinomaisesti:

”Olen iloinen siitä, että kuntavaaleja siirrettiin. Muuten olisin saanut äänestää ensimmäisen kerran vasta 2023.”

Tutustu partioehdokkaisiin

Tutustu partiolle tärkeisiin teemoihin kuntavaaleissa

Kysely toteutettiin sähköpostin välityksellä toukokuussa 2021. Kysely lähetettiin 70 nuorelle ja heistä vastasi 13.

Kuvat: Hanna Hämäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *