Tiedätkö, mitä yhteistä on Urkintuvalla, Navetalla, Urholalla tai Lassilalla? Ei paljoakaan, paitsi että löydät nämä kaikki ja paljon muuta Kavalahden leirikeskuksesta Inkoosta! Olit sitten lähdössä retkelle muutaman parhaan kaverin kanssa tai järjestämässä isompaa kurssia tai leiriä useammalle sadalle partiolaiselle, Kavalahti tarjoaa kuvankauniiden maisemien lisäksi monipuolisen kattauksen mahdollisuuksia!

Kavalahden kolme hirsitupaa Urkintupa, Palintupa ja Piventupa yhdessä Lassilasta löytyvän keittiön kanssa tarjoaa oivan paikan niin ryhmän retkelle kuin vaikkapa johtajaviikonlopulle. Hirsituvat sijaitsevat lähekkäin toisiaan, mutta kuitenkin erillään ja hieman sivummalla pihan touhuista. Pienemmälle porukalle valmistat aamupalan kätevästi tuvista löytyvillä keittolevyillä ja tiskaus hoituu mutkitta vaikkapa Lassilan kellarissa. Vaivattomammin ruuanlaitto sujuu tupien yhteiskäytössä olevassa Lassilan keittiössä. Tuvissa on makuupaikat kahdeksalle henkilölle ja lisäksi levitettävät sohvat.

Mikäli viimeisestä käynnistäsi Kavalahdessa on kulunut jo tovi, saattaa Urhola herättää pelkkiä kysymysmerkkejä. Helsingin partiopoikapiirin pitkäaikaisen piirinjohtajan Urho ”Urkki” Siron mukaan on Urkintuvan lisäksi nimetty myös Kavalahden uusin rakennus Urhola, joka on valmistunut vuonna 2016. Urhola sijaitsee rantaan vievän rinteen yläpäässä ja majoitusrakennuksen avoin pohjaratkaisu korostaa kauniisti hirsirakenteita ja korkeaa kattoa – järvimaisemista puhumattakaan! Urholassa majoitat helposti reilun viidenkymmenen hengen porukan joko parvella tai tuvasta hieman sivussa olevilla lavereilla. Urholan tuvasta löydät modernit pirttikalusteet sekä takan vaikkapa iltahiljentymistä varten. Urholan rakentamisen yhteydessä Kavalahden vanhat huussit otettiin pois käytöstä ja ne on korvattu nykyaikaisilla wc-rakennuksilla, joissa on juokseva vesi.

Kavalahden keittiökeskus eli Navetta sisältyy Urholan varaukseen, eikä sitä pysty varaamaan erikseen. Navetasta löydät kaiken tarpeellisen retken tai kurssin muonittamiseen, mutta se soveltuu mainiosti myös isommankin leirikeittiön tukikohdaksi. Hyvällä säällä voit kattaa pöydät koreaksi terassille tai sateen sattuessa joko alakerran saliin tai rakennuksen yläkertaan. On siellä järjestetty myös yhdet jos toisetkin leiridiscot. Huomioithan, että ääni kantaa järven yli naapureille liiankin helposti: normaalia partio-ohjelmaa voi järjestää, mutta koneellisen musiikin soittaminen ulkona on kielletty. Muistutathan myös iltasaunojia hiljaisuudesta, saunojien äänet kantautuvat järvellä pitkälle.

Navetan ja Lassilan tilat sopivat myös loistavasti erilaisten kurssien ja koulutusten järjestämiseen. 

Ulkoilu- ja retkeilymaastokohteena Kavalahti on vallan mainio – partio-omisteiset 150 hehtaaria metsää tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet, joille vain oma mielikuvitus on rajana. Leirialue Niitylle pystytät suurenkin telttakylän leirilippukuntineen, pihan nurmialueella ohjelmalaakson jos toisenkin ja lähialueilta löydät hyvät maastot vaikkapa haikille tai yösuunnistukseen. Pihapiirin ympäristössä oleville kulkureiteille on hiljattain rakennettu uusia siltoja kulkemisen helpottamiseksi.

Vain kivenheiton päässä leirikeskuksen sykkeestä on Björnvikenin kunnallinen uimaranta, josta löytyy partiolaisten yhteistyöllä rakennetut kaksi keittokatosta ja vessat. Uimaranta on esteetön, eli rannalta löytyy pyörätuoliramppi veteen sekä esteetön huussi. Rannan ja katosten ylläpidosta vastaa Inkoon kunta. Ranta on oiva paikka tehdä päiväretki jalan tai kanootilla!

Tiesitkö, että Kavalahden leirialue Metsästä myös vastikään uusittuja kiintolaavuja? No nyt tiedät! Hieman syrjässä, metsäisellä leiri- ja retkialueella sijaitsevat kiintolaavut voit varata erikseen, mutta niiden ollessa vapaana voit kokeilla ulkona nuotion lämmössä nukkumista myös ex tempore. Vaihtoehtoisten majoitusmuotojen kiinnostaessa Kavalahden maasto tarjoaa ihanteelliset olosuhteet kokeilla vaikkapa hätämajoitteen kyhäämistä, ja on pihalla nähty myös igluja ja muita lumimajoitteitakin! Kiintolaavujen lisäksi samaiselta alueelta on kesän aikana purettu pois vanha kesäkeittiö, jonka tilalle olisi lähitulevaisuudessa tarkoitus talkoilla uusi entistä ehompi kokonaisuus.

Kesän 2021 aikana piirin kiipeilytoimikunnan kiipeilykontti muutti Kavalahteen. Kiipeilykontin käyttöä voit tiedustella suoraa toimikunnalta, mutta asian suhteen kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä! 

Kirsikkana kakun päällä on oma rauhallinen poukama Marsjön-järven rannalla. Hurjimmat vesipedot hyppivät laiturilta suoraa veteen kokeilematta veden lämpötilaa, mutta aikuisempaan makuun Kavalahdesta löytyy soutuvene, kanootteja sekä sup-lautoja, joilla voit käydä nautiskelemassa kauniista maisemista ja luonnon rauhasta. Kun olette saaneet vesiaktiviteetit päätökseen, onkin aika ottaa suunnaksi joko rannan pienempi puusauna tai isomman saunarakennuksen kaksi sähkösaunaa. Rantasauna on vastikään maalattu uudelleen ja sen ulkoportaat on uusittu turvallisemmiksi. Saunarakennuksen vierestä löytyy nykyään myös kunnostettu biokäymälä. Hieman erilaisempi, mutta sitäkin erikoisempi yllätys löytyy saunarakennuksen takaa lähtevän polun päästä rinteen päältä – nimittäin kappeli.

Onko sinulla toiveita tai ajatuksia Kavalahden kehittämiseen liittyen? Ole yhteydessä kiinteistöryhmän puheenjohtajaan ja tule mukaan toimintaan! Lisätietoa saat tilma.nieminen(at)partio.fi 

Kavalahden kartta

Blogisarjan ensimmäisessä osassa esittelyvuorossa oli Kiljava.

Kuvat: Alex Inkiläinen, Susanna Mikander ja Timo Pääskynkivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *