Pääkaupunkiseudun Partiolaiset olivat mukana kolmannella Eeppisellä Roadtripillä. Eeppinen Roadtrip on tubettajien Vinkare ja Eeddspeaks -kanaville ilmestyvä videosarja, jossa tubettajat kiertävät mielenkiintoisissa kohteissa ympäri Suomen. 

Ympäri Suomea kiertävässä videosarjassa seikkailee tubettajat Ville Kankare, Youtubessa Vinkare, Eetu Pesonen, Youtubessa Eeddspeaks sekä Matias, Youtubessa MattePlays. Idea ensimmäiseen Eeppiseen roadtrippiin kolme vuotta sitten lähti siitä, että Villen tuttu tarjosi yhtä autoa käyttöön ja ehdotti videoyhteistyötä. Ville ehdotti Eetulle että mitä jos käytettäisiin budjetti roadtripin tekemiseen ja siitä se sitten lähti. Ensimmäinen kausi oli hyvin improvisoitu eikä siihen ollut oikeastaan suunnitelmiakaan. Tubettajilla oli tiedossa suurin piirtein mihin päin ollaan menossa ja tien päältä soitettiin erilaisiin paikkoihin ja kyseltiin voisiko sinne päästä yöpymään. Ensimmäisellä kaudella kuvaajana oli Matte ja seuraavilla kausilla Matte onkin ollut mukana esiintyjänä. Vuosien saatossa tuotantoryhmä on kasvanut ja roadtripistä on muodostunut tubettajille kesän kohokohta. Tämän vuoden roadtrip onkin kasvanut paljon isompiin mittasuhteisiin kuin ensimmäinen roadtrip; reittiä ja kohteita on suunniteltu paljon etukäteen, työryhmä on kasvanut ja töitä on tehty paljon jo ennen itse roadtrippiä. Partion kaltaisten toimijoiden ja tahojen avulla roadtripista on saatu tehtyä aina parempi kuin edellisvuoden reissusta. Joka vuosi on saatu uusia elämyksiä ja aina ollaan opittu uutta, tänä vuonna esimerkiksi partiosta.

Eetu päätyi tubettajaksi siitä kun hän lähti kokeilemaan mukavuusalueensa ulkopuolelta jotain mikä ei tuntunut yhtään omalta siihen aikaan, eli videoiden tekemistä. Eetu oli ujo tyyppi ja ajatteli ettei ikinä lähtisi mitään videoita tekemään. Hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan, koska hänen ensimmäinen videonsa sai jonkun verran katselukertoja. Katselukerroista tuli motivaatiobuustia videoiden tekoon ja positiivinen palaute toi tunteen, että ensimmäistä kertaa hän teki jotain mikä oli jännää ja uutta mistä jotkut vielä tykkäsivätkin. Siitä se lähti ja sillä tiellä Eetu on edelleen. Villen ensimmäinen Youtube-kanava on perustettu 2006. Videoiden tekoon Ville lähti jo yläasteella, kun he kuvasivat kaveriporukalla sketsivideoita ja julkaisivat niitä Youtubessa. Kavereiden lisäksi muutama muukin niistä innostui ja he alkoivat tekemään niitä vähän enemmän. Sketsejä Ville teki muutaman vuoden ja vuonna 2015 hän innostui tekemään videoblogeja. Ville on opiskellut elokuva- ja televisioalaa ja tehnyt siihen liittyviä töitä, sekä vuodesta 2017 asti toiminut täyspäiväisesti tubettajana. Valo- ja videokuvaus oli jo yläasteesta asti Villelle tärkeä juttu, eikä hän ajatellut että saisi tehtyä harrastuksestaan ammatin.

Kummallakaan tubettajalla ei ole partiotaustaa, mutta Eetu on käynyt nuorena 7-8-vuotiaana lähellä sijaitsevassa metsässä järjestetyssä partioon tutustumispäivässä, jossa hän pääsi kokeilemaan monia partioon liittyviä aktiviteetteja. Eetu muistelee halunneensa liittyä partioon, koska se tuntui aika kivalta ja siellä oli paljon kaikkea leikkimielistä tekemistä. Ryhmään oli niin kova tunku jäsenistä siihen aikaan, että ryhmä meni ihan täyteen eikä Eetu päässyt mukaan. Vuoden parin päästä hänelle soiteltiin että nyt olisi tilaa tulla partiotoimintaan mukaan, mutta Eetu oli jo alkanut pelaamaan jalkapalloa, mikä vei paljon aikaa ja se partiohomma jäi siihen.

Villelläkään ei varsinaisesti ole partiotaustaa, mutta eräilystä hän innostui muutama vuosi sitten kun hän oli mukana Metsähaaste-ohjelmassa ja sen jälkeen onkin tullut käytyä luonnossa. Ville pitää eräilystä paljon ja päätyikin kerran yhdelle partioleirille ystävänsä kautta ja kuvasi siellä videota. Leirillä oli Villen mukaan todella hauskan näköistä touhua ja hienot leirimeiningit.

Ilman partiolaisia puolijoukkueteltan kasaaminen ei olisi onnistunut ja esimerkiksi sellaisia erätaitoja tubettajat haluaisivat vielä kehittää. Viime roadtripeillä on tullut huomattua, että teltat ovat aina loppuvastus joiden kasaaminen oli tälläkin kaudella edelleen vain säätämistä. Ville haluaisi vielä oppia eräilyvinkkejä ja solmuja, jotka auttaisivat omilla eräilyreissuilla, ja niitä juuri hän sai kysyttyä partiojakson aikana partiolaisilta. Eetua kiinnostaisi osata enemmän kaikkia perusarkijuttuja, jotka voisivat auttaa muun muassa tulenteossa.

Tässä partiojaksossa oli paljon uutta meillekin mikä ei itse asiassa jaksoon asti päätynyt, kerrattiin esimerkiksi vähän suunnistamista ja opittiin siitä uusia juttuja, Eetu kertoo. Hän muistelee suunnistaneensa viimeksi varmaan armeijassa, josta on yli 10 vuotta eikä kaikki asiat ole tuoreessa muistissa. Suunnistaminen oli koulussa kivaa, kun se ei ehkä ollut niin tavoitteellista ja siinäkin opeteltiin uutta.

Tubettajat huomasivat partiolaisten kanssa jutellessaan, kuinka paljon erilaista porukkaa ja erilaisista syistä ihmisiä on tullut mukaan partioon. Moni oli lähtenyt nuorena kokeilemaan uutta harrastusta ja oli saanut siellä uusia kavereita ja hienoja kokemuksia. Eetu kertoo lapsena luulleensa että partio on enemmän lasten harrastus, mutta oikeasti siellä on tosi paljon aikuisia aktiivisesti mukana toiminnassa. Moni on partiossa loppuelämänsä, koska partio vain on niin kivaa että moni ei sitä ikinä halua lopettaa. Tubettajat totesivat, että partiossa on hienoa miten siellä pystyy hyödyntämään monia eri taitoja, esimerkiksi eeppisen roadtripin kuvauksissa oli mukana yksi tyyppi joka vain valokuvasi. He ovat kuulleet kaveriltaan siitä, miten hän on päässyt tekemään leireillä oman alansa hommia. Leirit eivät ole vain teltan kasaamista ja eräilyä, vaan partiossa voi kehittää monipuolisesti eri taitoja, joista voi olla hyötyä vaikka työelämässä.

Partiossa pääsee myös kerryttämään omaa kokemustaan vesillä, mikäli se kiinnostaa. Eetu on lapsena päässyt perheensä kautta moottoriveneiden ja puuveneiden kyytiin, mutta roadtripilla pääsi kokemaan vendaamiset ja muut purjeveneellä ajamiseen liittyvät asiat. Villekin on aikaisemmin ollut purjeveneen kyydissä, mutta vasta nyt pääsi tekemään siellä kyydissä ohjaamiseen liittyviä juttuja. Hänen mielestään oli mielenkiintoista päästä ohjailemaan ruorin taakse ja vendata.

”Intissä puolijoukkuetelttaa tuli rakenneltua. Nyt tuli pitkän ajan jälkeen muistutuksena, että teltan kasaaminen on työtä ja siihen tarvitaan tosi monta tyyppiä. Partiolaiset tiesivät tasan tarkkaan mitä ne tekee ja mulla ehkä tekeminen jäi pitkälti siihen että mä pitelin köydestä kiinni ja pyrin olemaan olla poissa tieltä. Teltassa oli hyvä nukkua ja oli siistiä että siellä pystyi seisomaan. Aikaisemmin oli ollut kokemusta vain sellaisesta perinteisessä puolijoukkueteltassa missä pitää vähän konttailla ettei teltta kippaa nurin tai heilu menemään ja meillä oli todellinen glamping-kokemus että se oli jo vähän liiankin hienoa.”

Eetu Pesonen

”Oli kyllä erittäin hauskaa päästä viettämään hiukan erilainen telttayö glamping-tyylillä. Itselläni on ollut pitkään sellainen fiilis että pääsisinpä kunnon puolijoukkuetelttaan ja partiolta saatiin se onnistumaan Eeppisen Roadtripin viimeiseen jaksoon. Mutta se että se oli vielä tommonen korotettu niin vitsi miten mukavaa oli kun pystyi seisomaan teltan sisällä. Korotettuun puolijoukkuetelttaan mahtui kaikkia meidän hölmöjäkin ideoita ja oli hauskaa suunnitella etukäteen sinne kaikkea siistiä ja vähän överiäkin. Yö sujui hyvin kun meillä oli siellä kunnon ilmapatja ja fatboy-riippumatto. Kun oli viimeinen jakso kyseessä ja noin yhdeksän päivää oltu jo reissussa niin oltiin kyllä todella väsyneitä, niin oli ihanaa että viimeinen yö oli vähän enemmän luksusmeininkiä. Saatiin kyllä hyvät unet ja oli hauska ilta muutenkin, vaikka oli jo vähän väsynyt tunnelma. ”

Ville Kankare

Eetu ja Ville haluavat lähettää terveisiä kaikille jotka olivat tulleet mukaan viimeiseen jaksoon avuksi ja mahdollisti partiomaisia aktiviteetteja, sekä muille partiolaisille jotka tekevät tärkeää työtä nuorten harrastamisen eteen ja ottaa uudet ihmiset avoimin sylin mukaan toimintaan! 

Teksti: Jenny Nikula
Kuvat: Antti Raikunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *