Partion ydintä on se, että lippukuntien, eli paikallisyhdistysten, ja partiopiirien tekijät ovat vapaaehtoisia. Pääkaupunkiseudulla lippukuntia on yli 100 ja jokaisessa niistä on useita (kymmeniä) vapaaehtoisia, jotka pyörittävät toimintaa. Myös piirissä eri ryhmissä ja toimikunnissa, kouluttajina ja tapahtumien tekijöinä on yli 200 vapaaehtoista. Partio ei ole aikuiselle pelkästään vapaaehtoistyö, vaan myös harrastus.  

Partiopesteihin on tarjolla koulutusta  

Partiossa vapaaehtoisena toimimisen tueksi on tarjolla kymmeniä erilaisia koulutuksia. Osa koulutuksista tukee suoraan tietyssä partiopestissä toimimista, osa tarjoaa mahdollisuuden kehittyä esimerkiksi johtajana tai jossain yksittäisessä taidossa. Osa koulutuksista on suoraan partion koulutusjärjestelmästä ja osa on kehitetty vastaamaan täsmänä tekijöiden tarpeisiin. Esimerkiksi lippukunnanjohtaja saa apua lippukuntakurssista, partiojohtajaperuskoulutuksesta ja jäsenrekisterikoulutuksesta ja partion viikkotoimintaa vetävälle ryhmänjohtajalle on tarjolla ryhmänjohtajakoulutuksia, leikkikursseja, erätaitokursseja sekä koulutuksia erilaisten lasten kanssa toimimisen tueksi. Perinteisten koulutusten lisäksi tarjolla on myös erilaisia webinaareja ja seminaareja, joista saa niin vertaistukea kuin uusia näkökulmia. Piirin koulutukset ja tapahtumat löytyvät osoitteesta www.päpa.fi/tapahtumat

Ohjeet ja materiaalit tukena 

Partiopesteissä toimiville on tarjolla myös erilaisia sähköisiä materiaaleja, vinkkilistauksia ja muita ohjeita: muun muassa koronaturvallisiin leikkeihin, riehakkaan ryhmän hallintaan ja huoltajaillan järjestämiseen löytyy ohjeistukset. Lisäksi tarjolla on valmista materiaalia vaikkapa useampaan viikkokokoukseen, uusien aikuisten rekrytointiin ja perehdyttämiseen ja partioryhmän viikonloppuretken järjestämiseen. 

Partiossa pidetään huolta vapaaehtoisista 

Jotta vapaaehtoisilla olisi hyvä olla partiossa, on sen eteen tehtävä töitä. Pestaamiskulttuuri on koko ajan kehittynyt ja sen tueksi on paljon erilaisia vinkkejä ja materiaaleja. Kun partiolainen aloittaa uudessa pestissä, käydään hänen kanssaan pestikeskustelu ja sama tehdään pestin edetessä välipestikeskustelun merkeissä ja tietysti pestin lopuksi on päätöspestikeskustelu.  

Kiittäminen ja palautteen antaminen kuuluvat myös partiotoimintaan. Kiitos voi olla yksityinen tai julkinen, puhetta tai tavaraa, virallinen tai epävirallinen. Tärkeintä on aito kiitos! Myös viralliset ansiomerkit ovat tärkeä osa kiitoskulttuuria. 

Jotta lippukuntien ja piirien vapaaehtoiset jaksavat pesteissään, innostuvat aina uudesta ja kiinnittyvät porukkaan on johtajahuolto tärkeää!  Johtajahuoltoa on monenlaista ja monen kestoista. Voi järjestää sieniretken, yönyliretken, pakopelin, yhteisen grillailun tai lähteä vaikka suunnistamaan johtajaporukalla. Johtajahuoltoon on tarjolla paljon kaikenlaisia vinkkejä ja ideoita, niitä löytyy esimerkiksi täältä päpa.fi/johtajiston-innostaminen/

Muu tuki 

Vertaistuki on monessa partiopestissä kultaakin kalliimpaa. Sitä on moniin pesteihin tarjolla jo ihan omassa lippukunnassa esimerkiksi johtajien kokouksissa, WhatsApp-ryhmissä ja retkillä. Myös alueellinen yhteistyö mahdollistaa vertaistuen. Lippukuntien johtokolmikoille järjestetään neljä kertaa vuodessa valmentajien toimesta aluetapaaminen, jossa saa tukea sekä valmentajilta että muilta alueen johtokolmikoilta. Aluetapaamisissa paneudutaan aina myös yhteen ajankohtaiseen aiheeseen ja saadaan siihen vinkkejä ja uutta näkökulmaa. Valmentajien lisäksi lippukuntien johtokolmikoita auttaa ja tukee myös piiritoimisto. Jokaisella kaupungilla on oma lippukuntakoordinaattori, jonka puoleen voi kääntyä pienen tai ison asian kanssa. Ongelmien tai haasteiden ei kannata antaa paisua liian isoksi, vaan yhteydenoton kynnys kannattaa pitää matalana. Toimiston yhteystiedot löydät päpa.fi/tietoa-meista/toimisto/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *