Tähän blogipostaukseen on koottu PäPan lippukuntakoordinaattorien toimesta alkuvuoden tärkeitä asioita tiedoksi, tehtäväksi ja muistiin. Sama sisältö lähetetään johtokolmikoille myös sähköpostilla.

Löydät tästä blogipostauksesta tietoa muun muassa seuraavista asioista:

  • hallinnon hommista 
  • terveysturvallisuussuunnitelmasta ja ajantasaisista koronaohjeista 
  • johtokolmikolle ja lippukuntalaisille sopivista koulutuksista 
  • turvallisesti yhdessä -asioista 
  • johtajahuollosta 
  • jäsenhankinnasta 
  • vuosiselosteesta 
  • kesän 2022 kesäleireistä 
  • PäPan Whatsapp -ryhmistä 

Jos vuoden alun käynnistämisessä tai muissa asioissa kaipaatte apua, tukea tai sparrailua sitä saa soittamalla tai meilaamalla lippukuntakoordinaattoreille:

Larissa “Laija” Olasvuori ja Anna Järvinen – helsinkiläiset lippukunnat 

Aino Valkama – espoolaiset ja kauniaislaiset lippukunnat

Anna Majava – vantaalaiset lippukunnat

Yhteystiedot löytyvät PäPan nettisivuilta.

Uusi vuosi tuo mukanaan uuden hallinnon!   

Lippukunnilla, joiden toimintavuosi on kalenterivuosi, on nyt aloittanut uusi hallitus. Voi olla, että hallituspestit pysyvät lähes samana tai vaihtuvuutta voi toisaalta olla paljonkin. Joka tapauksessa muutamat asiat on tärkeää ja pakollistakin katsoa kuosiin.  

Hallituksen kauden ensimmäisessä kokouksessa hallitus järjestäytyy, eli sopii kunkin hallituksen jäsenen vastuualueet ja siihen liittyvät velvollisuudet. Järjestäytymiskokouksessa tai sen yhteydessä on hyvä sopia myös hallituksen pelisäännöistä, kokouskäytänteistä ja kalenteroida valmiiksi koko kevään hallituksen kokoukset.  

Järjestäytymiskokouksessa tehdään myös viralliset päätökset yhdistyksen nimenkirjoitusoikeuksista ja tilinkäyttöoikeuksista. Muistattehan ilmoittaa PRH:lle aina nimenkirjoitusoikeuksien muutoksista ja pankille tilinkäyttöoikeuksien muutoksista. PRH:lle ilmoitettavista asioista ja muista hallinnon hommista lisätietoa löydät täältä.  

Myös Suomi.fi-palvelussa olevat valtuutusoikeudet tarkistetaan hallinnon vaihtuessa. Lippukuntia useimmin koskeva Suomi.fi-tunnistusta koskeva palvelu on kaupunkien avustushaku. Pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä Helsinki käyttää avustushaussaan Suomi.fi-valtuutusta sekä Espoo kohdeavustuksia haettaessa.  Lue lisää Suomi.fi-palvelusta.  

Uusi vuosi on hyvä hetki käydä läpi koko johtajiston kokouskäytänteitä ja tiedonkulkua. Olisiko esimerkiksi paikallaan nähdä useammin koko porukan kanssa ajankohtaisten lippukunnan asioiden ääressä ja samalla jutella yhdessä ryhmien ja johtajien kuulumisia? Johtajatapaamisia voi pitää Teamsissa, kololla (rajoitusten salliessa), ulkoilualueilla tai missä vaan! Niiden ei tarvitse olla ”kuivia kokouksia” vaan ne voivat sisältää myös johtajahuollollisia osioita.  

Terveysturvallisuussuunnitelma ja ajantasaiset koronaohjeet 

Tällä hetkellä viranomaiset edellyttävät kaikilta harrastustoiminnan järjestäjiltä terveysturvallisuussuunnitelman tekemistä. Suunnitelma tehdään erikseen viikkotoiminnalle (kololla ja ulkona järjestettävä toiminta), retkille (jos lippukunnalla on oma kämppä, riittää että kämpälle tehdään yksi suunnitelma lippukunnan omaa toimintaa varten) ja tapahtumille. Suunnitelma tulostetaan osallistujien nähtäville tilaan, jossa toimintaa järjestetään. Terveysturvallisuussuunnitelmapohjan löydät täältä.  

Ajantasaiset pääkaupunkiseutulaista partiotoimintaa koskevat koronaohjeet löydät osoitteesta päpa.fi/korona

Koulutuksia johtokolmikolle ja koko lippukunnalle  

Toimiston lippukuntakoordinaattorit pitävät 25.1. johtokolmikkoperehdytyksen, jossa pääset muutamassa tunnissa perehtymään pestien perusasioihin ja siihen, millaista tukea sinulle on pestiisi tarjolla sekä tapaamaan pestikollegoitasi eri lippukunnista. Ilmoittautua voit täältäviimeistään 16.1. Perehdytys järjestetään Teamsissa. 

Syvempää koulutusta lippukunnan johtotehtäviin on tarjolla maaliskuussa 18.–20.3. viikonlopun kestävällä lippukuntakurssilla.  

Muistakaa tarkistaa, että johtajiston pestit ovat ajan tasalla Kuksassa. Pidättehän huolta myös siitä, että koko lippukunnan johtajisto on kouluttautunut pesteihinsä! Piirin koulutukset kokonaisuudessaan löydät PäPan tapahtumakalenterista.  

Piirin tapahtumiin ja koulutuksiin ilmoittaudutaan vuosittain kolmessa aallossa. Kevään ja kesän ilmoporras päättyy 28.2. Lisätietoa ja listan kursseista ja tapahtumista, joiden jälki-ilmoittautuminen on auki, löydät osoitteesta päpa.fi/ilmoporras

Turvallisesti yhdessä -asiat kuntoon lippukunnassa 

Vuoden alussa on hyvä hetki tarkistaa, että johtajistolla on Turvallisesti yhdessä -koulutus tehtynä. Koulutus on pakollinen kaikille yli 18-vuotiaille johtajille sekä kaikille niille alaikäisille johtajille, jotka toimivat ryhmänjohtajina. Hoidattehan samalla myös rikostaustaselvitykset kuntoon niiltä johtajilta, jotka johtavat ryhmää yksin. Apua tähän saa piirin toimistolta (larissa.olasvuori@partio.fi

Lisätietoja Turvallisesti yhdessä -koulutuksesta ja rikostaustaselvityksistä löytyy SP:n nettisivuilta

Turva-aikuisen pesti kuuluu jokaiseen lippukuntaan. Jos sitä ei ole erikseen merkitty kenellekään, kuuluu se automaattisesti lippukunnanjohtajalle. Vuoden ensimmäinen turva-aikuisten virtuaalinen koloilta järjestetään 18.1. klo 19-20. Lisätietoa pestistä sekä kevään koloilloista löytyy SP:n nettisivuilta

Johtajahuolto  

Vuoden alku on hallintohommailujen lisäksi hyvä aloittaa myös johtajien hyvinvoinnista huolehtimalla. Innostuneen ja rentoutuneen jengin kanssa vuosi lähtee liikkeelle kuin itsestään!  

Piirin johtajahuoltovinkit löydät täältä. Sieltä löytyy vinkkejä ja ideoita etä- ja lähitoteutuksiin. Hyvä on myös muistaa, että johtajahuollon ei tarvitse olla se vuosisadan spektaakkeli. Välillä ihan vaan kuulumisten vaihtoa rennoissa merkeissä voi olla juuri se, mitä teidän porukkanne kaipaa.    

Mahtuuko lippukuntaan mukaan uusia lapsia tai aikuisia?  

Vuoden alku on syksyn lisäksi toinen luonteva kohta aloittaa uusi harrastus. Onko teidän ryhmissänne vajausta, olisiko syytä täydentää ryhmiä? Tai onko tarvetta uusille aikuisille? Onko jonossa lapsia kokonaisen uuden ryhmän verran? Ryhmän voi ihan hyvin aloittaa myös helmikuussa tai maaliskuussa. Täältä vinkkejä uusien jäsenten hankintaan: päpa.fi/jasenhankinta.  

Vuosiseloste  

Vuosiselosteen linkki on lähetetty lippukuntiin 7.1. johtokolmikoille sekä lippukunnanjohtajan apulaiselle, sihteerille ja jäsenrekisterinhoitajalle. Täyttäkää kyselyt ja tarkistakaa tilastot 31.1.2022 mennessä.  

HUOM! Jos seurakunta on teidän lippukuntanne taustayhteisö, tulee ryhmien tiedot täyttää 19.1. mennessä kirkon tilastoja varten, jos haluatte tilastotietojen siirtyvän automaattisesti kirkon järjestelmiin.  

Finnjamboree Kajo ja kesän SuSe-leirit  

Ensi kesänä leireillään koko suomalaisen partioyhteisön voimin Evolla Hämeenlinnassa 15.-23.7.2022. Kajo on Suomen Partiolaisten järjestämä kahdeksas suurleiri eli Finnjamboree, joka kerää tuhansia partiolaisia Evon metsiin niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Ilmoittautuminen Kajolle on käynnissä NYT ja päättyy 2.2.2022. Onhan teidän lippukuntanne jäsenistöä infottu ja muistutettu Kajosta? Kajosta lisätietoja Kajon nettisivuilta: https://kajo2022.fi/  

Piiri on järjestämässä Kajolle kuljetuksia osallistujille (ei tavaroille). Tarkemmista yksityiskohdista (hinnoista, lähtöpaikoista jne.) ei ole vielä tietoa. Näistä infotaan lippukuntia myöhemmin keväällä, mutta lippukuntien ei siis tarvitse aloittaa omien kuljetusten miettimistä tässä kohtaa.  

Kajolle ovat tervetulleita kaikki tarpojaikäiset ja sitä vanhemmat. Nuoremmat voivat saapua leirille omien huoltajiensa kanssa. Siksipä onkin tärkeää, että lippukunnissa järjestetään leiri myös sudenpennuille ja seikkailijoille.  

Onhan teillä jo suunnitelmat ensi kesän SuSe-leiristä käynnissä? Jos ei vielä ole, niin nyt on hyvä hetki polkaista ne käyntiin. Jos voimavarat tai johtajat eivät riitä oman leirin järjestämiseen, kysykää naapurilippukuntaa tai aluetta mukaan yhteisen leirin järjestämiseen.  

PäPan tiedotuskanavat: Johtokolmikoiden WhatsApp-ryhmä sekä Facebookin PäPan iltapäiväkerho  

Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä päpalaisten johtokolmikoiden WhatsApp-ryhmään! Tervetuloa mukaan: bit.ly/johtokolmikkoWA. PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan säännöllisesti ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestiä. Muut WA-ryhmät löytyvät täältä.  

Facebook-ryhmä ”PäPan iltapäiväkerho” on suunnattu kaikille pääkaupunkiseutulaisille lippukuntatoimijoille ja piirin luottamushenkilöille. Ryhmässä voit kysyä ja käydä keskusteluja erilaisista partioaiheista ja pysyt ajan tasalla viimeisimmistä uutisista ja kuulumisista. Tervetuloa mukaan: https://www.facebook.com/groups/208482992497693

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *