Vuonna 2021 toimintamme yhdeksi painopisteek­si nostettiin monipuolinen ja monimuotoinen koulutus. Räätälöidyt tilauskoulutukset muodos­tuivat yhdeksi tärkeimmistä toimenpiteistä täl­lä osa-alueella. Tilauskoulutuksia on järjestetty jonkun verran aikaisemminkin, mutta vuonna 2021 niitä mark­kinoitiin aiempaa järjestelmällisemmin. Tarve täsmäkoulutuk­selle yksittäisen lippukunnan arkea helpottamaan nousi selkeä­nä esiin vuosina 2019–2020, kun silloinen piirihallitus kiersi tapaamassa lippukuntia. Toteutusmuotona tilauskoulutus sopi hyvin koronarajoitustenkin aikaan järjestettäväksi.

Partiolippukunta tai alue voi valita tarjolla olevista valmiista pajoista ja koulutuksista tarpeisiinsa sopivan tai esittää toiveen ehdotusten ulkopuolelta. Molempia vaihtoehtoja on hyödynnet­ty: eräs lippukunta esimerkiksi toivoi omana toiveenaan apua melontavaelluksen suunnitteluun. Muita suosittuja aiheita kou­lutuksille ovat olleet jäsenrekisteripalvelu Kuksan käyttö lippu­kunnassa sekä erilaiset vapaaehtoisten hyvinvointiin liittyvät pajat.

Kuva: Alex Inkiläinen

Partion koulutukset toteutetaan vapaaehtoisvoimin. Tilaus­koulutukset ovat tilaajilleen maksuttomia – vain eväät ja kou­lutuspaikan järjestäminen jäävät tilaajan vastuulle. Parhaim­millaan tilauskoulutus voidaan yhdistää osaksi lippukunnan johtajiston hyvinvointi- tai toiminnansuunnittelutapahtumia ja näin saada uusien ideoiden lisäksi konkreettisia muutoksia lippukunnan arkeen.

Tämä juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2021. Vuosikirjassa on asiaa koronavuodesta, vapaaehtoistyöstä partiossa sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tulevaisuudesta.

Tutustu vuosikirjaan täältä: Vuosikirja 2021.