”Partiossa projekteja ja tapahtumia tulee ja menee – mutta Käännekohta vain tulee”,

totesi Käännekohta 2020 SM-kisojen tehtäväpäällikkö osuvasti.

Silloin elettiin kevättä 2021 ja kisaviikonlopun olisi pitänyt olla jo kaukana takana. Kuten tälle ajalle on tyypillistä, vuoden 2020 syksyn suomenmestaruudet Kiljavalla kisattiin kuitenkin vasta lokakuussa 2021 noin 70 kisavartion voimin.

On varmaan itsestään selvää todeta, että korona vaikutti Käännekohdan tekemiseen paljon. Kun pandemia iski Suomeen keväällä 2020, oli kisaprojekti ollut käynnissä jo yli vuoden. Korona toi mukanaan paljon uutta suunniteltavaa: kävimme läpi koko kisan tekijöiden ja kisaajien näkökulmasta ja yritimme löytää jokaisen hetken, josta voisimme tehdä turvallisemman turvaväleillä, käsidesillä tai maskeilla. Meistä tuli myös nopeasti tautitilanteen ja koronalukujen eksperttejä sekä terveysviranomaisten sähköpostikirjeystäviä, kun haalimme uutta tietoa rajoituksista ja kaavailimme, minkälainen tautitilanne kisaviikonloppuna mahdollisesti olisi. Suurin haaste löytyi kuitenkin jokaisen tekijän omasta pääkopasta. Jouduimme perustelemaan itsellemme ja toisillemme kerta toisensa jälkeen, miksi kisoja kannattaa edelleen tehdä, vaikka mitään varmuutta niiden järjestämisestä ei olekaan.

Kaikesta suunnittelusta, varautumisesta ja itsensä motivoinnista huolimatta jäimme kakkoseksi koronaluvuille, ja päätimme siirtää kisat vuodella eteenpäin. Jo valmiiksi pitkä projekti sai vuoden jatkoa ja aivan ensimmäiseksi annoimmekin jokaiselle tekijälle luvan hengähtää ainakin parin kuukauden ajaksi.

Kaikesta huolimatta Käännekohta onnistuttiin järjestämään. Juuri tässä ajassa partiotaitokisat olivatkin ehkä parasta mahdollista johtajahuoltoa. Partiotaitokisojen resepti on suorastaan pettämätön. On oma porukka, metsäinen taival sekä kisatehtäviä, jotka pakottavat jokaista ulos mukavuusalueeltaan ja kokeilemaan uusia asioita. Lähes puolet Käännekohdan osallistujista oli ensimmäistä kertaa suomenmestaruuskisoissa. Lähes jokainen lähtisi kisaamaan uudestaan.

Tämä juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2021. Vuosikirjassa on asiaa koronavuodesta, vapaaehtoistyöstä partiossa sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tulevaisuudesta.

Tutustu vuosikirjaan täältä: Vuosikirja 2021.

TEKSTI Sanni Pohjannoro ja Vili Huhta-Koivisto, kisanjohtajat
KUVAT Alex Inkiläinen ja Filip Eller