Korona väritti vahvasti vuotta 2021, ja myös partiossa toimintaan jouduttiin tekemään paljon muutoksia. Toimintaa järjestettiin ulkona, etänä ja joitakin tapahtumia jou­duttiin myös perumaan. Kaikesta huoli­matta harrastuksen vetovoima on edelleen kova!

Lippukuntia tuettiin jo keväällä valmistautumaan syksyyn ja pitämään huolta johtajistosta. Lippukuntia kannustettiin muun muassa kiittämään vapaaehtoisia, kartoittamaan syk­syn johtajatilannetta sekä rekrytoimaan tarvittaessa uusia.

Syksyllä piiri tuki myös lippukuntien jäsenhankintaa monella tapaa. Partioharrastusta markkinoitiin sosiaalisen median kanavissa, valmiita materiaaleja tarjottiin lippu­kuntien käyttöön uusien aikuisien perehdyttämiseen ja kaikille pääkaupunkiseudulla koulutiensä aloittaville pos­titettiin kotiin Partiopolku-markkinointilehti.

Syksyllä useimmissa lippukunnissa aloitti uusi suden­pentulauma ja muita ryhmiä täydennettiin. Lippukunnis­sa oli intoa rekrytoida sekä aikuisia että lapsia, ja näin saimme tarjottua harrastuksen yhä useammalle lapselle ja nuorelle.

Lippukuntien johtajistot tekivät upeaa työtä: syksyllä pääkaupunkiseudulla partioon liittyi enemmän partiolai­sia kuin edellisenä vuonna!

Kuva: Hanna Kimmonen

UUSI LIPPUKUNTA MYLLYPUROON

Partion tavoitteena on kasvaa ja tarjota harrastusmahdollisuuksia yhä useammalle lapselle ja nuorelle. Pääkaupunkiseudulla tämä tarkoittaa muun muassa uusien lippukuntien perustamista alueille, jossa toimintaa ei vielä ole tai tulijoita on paljon. Piirissä uusien lippukuntien perustamisesta vastaa Taimitoimikunta.

Tammikuussa Taimitoimikunta aloitti projektin, jonka tarkoituksena oli perustaa lippukunta Itä-Helsinkiin. Aluksi projektista kerrottiin lähialueen lippukunnille, jotka toivottivatkin uuden lippukunnan heti alusta alkaen tervetulleeksi alueelle.

Kun projektin raamit olivat selvillä, käynnistyi uuden lippukunnan perustajien rekrytoiminen. Uutta lippukuntaa markkinointiin muun muassa Facebookin kautta ja sähköpostitse. Projektista kiinnostuneet lisättiin WhatsApp-listalle, jonka kautta tiedotettiin projektin etenemisestä. Keväällä kiinnostuneiden määrän kasvaessa järjestettiin infoilta.

Lokakuussa koronarajoitukset antoivat mahdollisuuden järjestää ensimmäisen avoimen partiotapahtuman. Tapahtuma oli jymymenestys, ja paikalla kävikin lähes sata alueen asukasta. Tarjolla oli erilaisia partioaktiviteetteja sekä tietoiskuja partiosta ja uudesta lippukunnasta. Tapahtuman myötä kiinnostuneiden joukko kasvoi, ja oli aika aloittaa yhdistyksen perustamisen valmistelu.

Perustamiskokouksen päivämääräksi päätettiin 12.12.2021. Sitä ennen kiinnostuneet aikuiset valmistelivat lippukunnan perustamista muun muassa suunnittelemalla taloutta, toimintaa ja muita yhdistyslain mukaisia asioita sekä osallistumalla Tervetuloa partioon -koulutukseen. Myllypuron Mustarastaat -partiolippukunnan perustamista juhlistettiin avoimella tapahtumalla Myllykylän kylätalon pihalla.

Toiminta käynnistyi vuoden 2022 alussa kolmella sudenpentulaumalla, yhdellä seikkailijajoukkueella sekä perhepartioryhmällä, ja jäseniä lippukunnassa on helmikuun lopulla jo noin 80!

Tämä juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2021. Vuosikirjassa on asiaa koronavuodesta, vapaaehtoistyöstä partiossa sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tulevaisuudesta.

Tutustu vuosikirjaan täältä: Vuosikirja 2021.

TEKSTI Aino Valkama, Larissa Olasvuori ja Anna Majava
KUVA Hanna Kimmonen ja Jaakko Kemppinen