Partiolaisten lukuhaaste lanseerattiin alkuvuodesta 2021. Haas­teen tavoitteena oli houkutella partiolaiset lukemaan enemmän, ja samalla tarjota etäaikaan sopivaa partiotekemistä.

Lukuhaasteen tekijät olivat koonneet kaikenikäisille partio­laisille kirjavinkkejä. Vinkit noudattelivat eri teemoja, kuten ”Kirjassa on ystävyyttä yli rajojen”, ”Kirjassa metsällä on tärkeä rooli” tai ”Kirjassa seikkaillaan”. Yksi vaihtoehto oli myös lukea toisen partiolaisen suosittelema kirja. Lukuvinkkejä vaihdettiinkin ahkerasti Facebook-ryhmässä vuoden aikana.
Ideana oli lukea vähintään kuusi kirjaa haasteen eri kohdista. Yksi kirjoista tuli myös esitellä jollekin toiselle partiolaiselle esimerkiksi ryhmän viikkoko­kouksessa tai johtajiston kirjapiirin tapaamisessa. Haasteeseen pystyi osallis­tumaan etänä tai livenä, yksin tai ryhmässä. Myös kirjojen kuuntelijat olivat tervetulleita mukaan.

Sadat partiolaiset saivat ommella paitaansa Lukuhaaste-hihamerkin.

Lukuhaaste saavutti suurta suosiota ympäri Suomen ja sadat partiolaiset saivatkin ommella partiopaitaansa Lukuhaaste-hihamerkin vuoden 2021 ai­kana.

”Yhtenä kesän 2020 helteisenä yönä en saanut unta. Olin lukenut kirjaa pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-lukuhaasteeseen ja siinä Nukkumattia odotellessa keksin, että myös partiolaiset tarvitsevat oman lukuhaasteen. Lu­keminen on nimittäin kaikin puolin kannatettavaa: se on hauskaa ja siitä oppii kaikenlaista. Ajatus partiolaisten lukuhaasteesta innosti muitakin partiojohta­jia ja pienellä porukalla sitten laadimme haasteen ja kirjavinkit ennen vuoden 2021 alkua. Omakin sudenpentulaumani Ketunpoikaset tarttui haasteeseen. Haaste tarjosi mahdollisuuden sudenpentujen antaa lukuvinkkejä toisilleen ja lisäksi se oli kiva lisä Tarinat-aktiviteetteihin. Ilokseni tosi monet eri-ikäiset partiolaiset tarttuivat haasteeseen. Itsekin toki luin vaadittavat kirjat. Erityisen hauskaa oli bongata eri kirjoista partiolaisia haasteen kohtaan 1, kirjassa on partiolaisia.”

LUKUHAASTEEN TEEMAT:

• Kirjassa on partiolaisia
  • Kirjassa metsällä on tärkeä rooli
  • Kirjassa joella, järvellä tai merellä on tärkeä rooli
  • Kirjassa autetaan jotakuta
  • Kirjassa tehdään yhteistyötä
  • Kirjassa seikkaillaan
  • Kirjassa on tarina tai tarinoita, jotka sopisivat kerrottavaksi iltanuotiolla
  • Iloinen tai naurattava kirja
  • Kirjassa opitaan jotakin (esim. taitoja, omia vahvuuksia tai johtamista)
  • Kirja kertoo luonnon monimuotoisuudesta
  • Kirjassa on ystävyyttä yli rajojen
  • Kirjassa etsitään elämän totuutta (eli pohditaan suuria kysymyksiä)
  • Toisen partiolaisen suosittelema kirja

Tämä juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2021. Vuosikirjassa on asiaa koronavuodesta, vapaaehtoistyöstä partiossa sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tulevaisuudesta.

Tutustu vuosikirjaan täältä: Vuosikirja 2021.

TEKSTI Essi Aarnio-Linnanvuori, Suosirrit-partiolippukunta
KUVAT Hanna Hämäläinen