Jokainen vapaaehtoistoimija ansaitsisi kiitoksen. Tuhannet vapaaehtoiset mahdollistavat toiminnan niin partiossa, muissa nuorisojärjestöissä, urheiluseuroissa, seurakunnissa, koulun vanhempainyhdistyksissä kuin monissa muissakin paikoissa. Partiossa on monia tapoja kiittää, muu muassa vuosittain valittavat vuoden toimiva pääkaupunkiseutulainen partiojohtaja ja vuoden uusi aikuinen -tunnustukset. 

Vuoden toimivaksi pääkaupunkiseutulaiseksi partiojohtajaksi valittiin Kaisa Huttunen Timanttipartiosta ja uudeksi aikuiseksi Maisa Montonen Kulosaaren Meripartiosta. Vuonna 2021 toimivan pääkaupunkiseutulaisen partiojohtajan ja uuden aikuisen valinnassa painotettiin erityisesti partiotoiminnan mahdollistamista poikkeuksellisena korona-aikana. 

“Koimme, että koronavuoden partiotoiminta on ollut meille iso yhteinen haaste, jonka onnistumisista kannattaa jakaa kiitosta”,

toteaa piirin varapuheenjohtaja Emma Vartiala. 

Ehdotuksia tunnustusten saajiksi sai jättää kuka vain helmi–maaliskuun aikana, minkä jälkeen Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirihallitus valitsi hakemusten joukosta kaksi ansioitunutta.  

Vuoden uusi aikuinen Maisa Montonen. Kuva: Susanna Kärki.

Vuoden uusi aikuinen Maisa Montonen palasi partioon tauon jälkeen vuonna 2017, kun oman tyttären sudenpentulauma kaipasi johtajaa. Taukoa edelsi pitkä partioura, joka alkoi jo seitsemänvuotiaana. Vuoden uuden aikuisen tunnustuksen Maisa kertoo vieneen jalat alta. 

”Piti mennä ihan kirjaimellisesti vaakatasoon sohvalle”, hän kuvailee. ”Olinhan mä tosi onnellinen ja ylpeä koko meidän lippukunnan aikuisten puolesta, että tällainen tunnustus tuli.” 

Nykyään Maisa johtaa 10–12-vuotiaiden seikkailijoiden ryhmää yhden aikuisen ja kahden samoajan, eli 15–17-vuotiaiden johtajien kanssa. Emma kertoo, että piirihallitusta ilahdutti Maisan hakemuksessa erityisesti elämyksellisen partioarjen tarjoaminen seikkailijoille sekä hänen roolinsa nuorten johtajien aikuisena tukena. 

Lippukunnasta kerrotaan, että Maisa on käyttänyt luovuutta korona-ajan toiminnassa esimerkiksi johtamalla rajoituksista huolimatta onnistuneen siirtymäretken sudenpennuille. Korona-ajan toiminnan mahdollistamisen lisäksi uuden aikuisen valinnassa arvostettiin partioaatteen näkymistä aikuisen toiminnassa. 

”Maisa on ottanut partion todellakin omakseen ja sisäistänyt syvästi aatteen nyt myös aikuisena. On ollut ilo saada hänet takaisin mukaan lippukunnan toimintaan”, lippukunnasta kerrotaan. 

Kaisa Huttunen Timanttipartiosta on vuoden toimiva pääkaupunkiseutulainen partiojohtaja 

Vuoden toimiva pääkaupunkiseutulainen partiojohtaja Kaisa Huttunen. Kuva: Anna Enbuske.

Vuoden toimivaa pääkaupunkiseutulaista partiojohtajaa Kaisa Huttusta kuvaillaan lippukunnasta aktiiviseksi toimijaksi, joka välittää ihmisistä aidosti ja kehittää lippukuntaa rohkeasti. Vuonna 2021 Kaisa toimi Timanttipartion lippukunnanjohtajana ja johti seikkailijaryhmää. Korona-aikana hän on edesauttanut aktiivisen etäpartiotoiminnan järjestämistä ja siitä viestimistä lippukunnassa. 

 ”Kaisa on lippukunnanjohtaja, joka on uurastanut lippukunnan vapaaehtoisten hyvinvoinnin eteen, kuitenkaan itseään uuvuttamatta. Koronavuoden aikana viestintä lippukunnan sisällä ja lasten koteihin on ollut erittäin tärkeää, ja Kaisa on omassa lippukunnassaan hoitanut homman hienosti”, Emma perustelee valintaa. 

Kaisalle tunnustuksen saaminen oli iloinen yllätys. ”Olin rehellisesti vähän yllättynyt, mutta toki myös iloinen siitä, että oma tekeminen on huomattu”, Kaisa kuvailee tunnelmiaan. Hän pitää tärkeänä, että toimivan partiojohtajan valinnassa on korostettu tänä vuonna myös oman jaksamisen merkitystä. Timanttipartiolaiset kehuvatkin Kaisan kykyä priorisoida, delegoida tehtäviä ja tunnistaa omat rajansa. 

Juttu on alun perin julkaistu Hepussa 2/2021.

Tämä juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2021. Vuosikirjassa on asiaa koronavuodesta, vapaaehtoistyöstä partiossa sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tulevaisuudesta.

Tutustu vuosikirjaan täältä: Vuosikirja 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *