Partion valtakunnallisena tavoitteena on saada mukaan toimintaan enemmän maahanmuuttajataustaisia lapsia, nuoria ja aikuisia. Pääkaupunkiseudulla kielten ja kulttuurien sekoittuminen on jo monessa lippukunnassa arkipäivää. 

”Lippukunnan toimintaan on tullut mukaan ei-suomenkielisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä, kun alueesta on tullut monikulttuurisempi. Kannustamme perheiden aikuisia auttamaan ja näin olemme saaneet myös aikuisia mukaan toimintaan”,

kertoo Katariina Luukkanen espoolaisesta Kauka-Kuutit-partiolippukunnasta.

Viikkotoiminnassa puhutaan suomea, koska ainakin toistaiseksi kaikki lapset ovat osanneet sitä hyvin. Perheiden kanssa viestit kulkevat sekä suomeksi että englanniksi.  

Vantaalaisen Aviapartion toiminnassa mukana olevista lapsista moni käy Vantaan kansainvälistä koulua. Lasten lisäksi myös useampi johtaja on kaksikielinen tai puhuu kotikielenään jotain muuta kieltä kuin suomea. Johtajina toimii myös sellaisia lasten lasten vanhempia, joille partio ei välttämättä ole ollut entuudestaan tuttu harrastus. ”Erityisesti nämä aikuiset ovat hyötyneet englannin- ja muun kielisistä materiaaleista, kuten akelan oppaasta”, Susanna Kantola, Aviapartion hallituksen jäsen, iloitsee. ”Samalla valmiit materiaalit säästävät lippukunnan resursseja, kun niitä ei tarvitse kääntää itse. Myös englanninkieliselle koulutukselle olisi varmasti jatkossa kysyntää”, hän jatkaa.  

Aviapartion viikkotoiminnassa puhutaan ensisijaisesti suomea, mutta tarvittaessa kieli vaihtuu englanniksi. Monet vanhemmat ovat olleet iloisia siitä, että lapsilla on mahdollisuus oppia partiossa suomea. Martta (11 v.) ja Paavo (9 v.) Kantolan mielestä kaksikielisessä toiminnassa parasta on se, että kaikilla on tervetullut olo, kun jokaiselle löytyy yhteinen kieli eikä kukaan jää ryhmän ulkopuolelle. 

Tämä juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2021. Vuosikirjassa on asiaa koronavuodesta, vapaaehtoistyöstä partiossa sekä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tulevaisuudesta.

Tutustu vuosikirjaan täältä: Vuosikirja 2021.

Kuva: Emma Lahtinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *