Käykö teillekin joskus niin, että kiittäminen jää kaiken muun kiireen alle? Kiitos muistetaan huikata kiireessä, mutta jää kuitenkin vain nopeiksi sanoiksi tapahtuman tiimellyksessä? Entä painottuuko kiittäminen loppuvuoden puurojuhlaan tai itsenäisyyspäivään, vaikka myös kevät on kiittämisen kulta-aikaa? 

Kiittämisellä on erityisen tärkeä rooli vapaaehtoistoiminnassa, koska sen voimin jaksetaan tehdä. Ansiomerkit ovat oiva tapa kiittää, mutta kiittäminen voi olla myös kevyempää ja ketterämpää. Myös pienistä asioista ja tehdyistä jutuista on hyvä muistaa kiittää, eikä ansiomerkkiin ole aina tarpeeksi perusteita.   

Mikä sitten olisi hyvä tapa kiittää? Voit lähteä pohtimaan kiittämistä siltä kantilta, millainen kiittäminen itsestäsi tuntuisi hyvältä ja miten haluaisit itse saada kiitosta. Onko se kirje, kiittämisrinki, johtajahuolto vai kenties jokin konkreettinen tavara tai huivimerkki? Kiittäminen kevenee jo sillä, että kiittäminen ja sen vastaanottaminen on riittävän helppoa ja yksinkertaista. Tämän takia olemme keränneet kasaan kevyitä ja ketteriä kiittämisvinkkejä, jos kiittämisen keksiminen tuntuu haastavalta! 

Lippukuntien johtajistot kaipaavat varmasti muutaman raskaan koronavuoden jälkeen yhdessä oloa, rentouttavaa tekemistä ja ylipäätään kiitosta. Pitäkää johtajiston kesken huoltopäivä tai jopa viikonloppu! Lähtekää porukalla kämpälle hengailemaan, järkätkää johtajiston leffailta tai piknik, pistäkää parempaa päälle ja lähtekää brunssille tai kisailkaa leikkimielisesti omalla porukalla yksi päivä. Yhdessä olo muistuttaa siitä, millä jengillä hommia tehdään ja kuinka kivaa porukassa onkaan.  

Loppukeväästä kalenteri saattaa olla jo hyvin täynnä, eikä yhteistä aikaa tunnu löytyvän. Tällöin oiva tapa kiittää on esimerkiksi lähettää henkilökohtaisia kiitosviestejä tai -kortteja johtajille! Yhteisessä johtajakokouksessa voidaan vetää kiitosrinki, jossa jokainen lähettää arvotulle johtajakaverille kiitosviestin (näin saadaan kiitettyä myös mahdollisia etäosallistujia). Saman voi tehdä myös kiitosboksilla, jonne jokainen voi kirjoittaa kiitoslappuja kavereille tai kootaan kaikilta ”kehu kaveria selän takana” -hengessä kiitoksia, vahvuuksia ja positiivista palautetta jokaiselle osallistujalle valmiiksi nimikoiduille papereille. 

Jos kaivataan muistoja laatikkoon tai partiohuiviin, ei muuta kuin toteuttamaan! Voisiko lippukunnassa olla oma ansiomerkki tai kiittämismerkki, joka ei kaipaa sen suurempia perusteluita, vaan riittää se kriteeri, että on loistotyyppi ja mukana menossa hyvällä sykkeellä? Johtajisto voi äänestää keskuudestaan palkinnon saajan itse määrittelemillään kriteereillä (huomaa, että tämä toimii kaikissa ikäkausissa, eli myös sudarilaumassa voidaan palkita kevään päätteeksi lauman paras kaveri tai aktiivisin auttaja). Psssssssst, muistathan myös piirin kiitosmerkit, ne kannattaa myös pistää pyörimään huivista toiseen!  

Kun jalka lipsahtaa kesken vaelluksen suohon, villasukkia kaivataan. Jos lippukunnasta (tai johtajiston kotijoukoista) löytyy innokkaita neulojia, voidaan lämmittää kiitettävän johtajan jalkoja ja mieltä omilla villasukilla, jotka ovat niiden saamisesta alkaen mukana jokaisella retkellä, vaelluksella ja leirillä.  

Kevään päättyessä lähestyvät myös erilaiset valmistujaiset – juhlistetaanko teillä valmistuneita? Jos perinnettä valmistujaislahjoille ei vielä ole, niin voitaisiinko sellainen aloittaa tänä keväänä?  

Valmistujaislahjana toimii erinomaisesti esimerkiksi puukko, kuksa, kahvikuppi, retkeilyväline tai esimerkiksi lahjakortti, jolla pääsee lippukunnan syksyn tapahtumiin ilmaiseksi! Valmistujaislahjat ovat tosi kivoja, kun ne mietitään kerralla sellaisiksi, että seuraavien on helppo jatkaa perinnettä. Jokin tuote tai asia, mikä jää mieleen, mutta ei myöskään ”häviä” hyllyiltä, eli sen voi tehdä, hankkia ja jakaa tulevillekin valmistuneille ilman vallattomia valmisteluita. 

Kiitos kun olet ja teet, ja ennen kaikkea muistat kiittää. Kiitos kuuluu myös sinulle, joka kiität ja huolehdit!  

Lisää ajatuksia ja vinkkejä kiittämiseen: 

Kuva: Emma Lahtinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *