Kajo lähestyy ja leirin turvallisuusasioita on hyvä miettiä leirilippukunnan johtajiston kanssa jo etukäteen tai viimeistään heti leirin alussa. Eri lippukunnilla on erilaiset toimintatavat ja -kulttuurit ja se voi aiheuttaa yhteentörmäyksiä ja mielen pahoittamista, jos yhteisiä pelisääntöjä ei ole sovittu. Jotta jokainen leiriläinen tuntee Kajolla olonsa turvalliseksi, kannattaa leirilippukuntien käydä seuraavat turvallisen leirin periaatteet keskustellen läpi koko leiriläisporukalla heti leirin alussa:

  1. Jokainen saa olla oma itsensä ja tulee kuulluksi
  2. Kohtelen kaikkia tasa-arvoisesti
  3. Pidän huolta itsestäni ja kavereistani
  4. Kunnioitan jokaisen henkilökohtaista tilaa ja rajoja
  5. Jos kohtaan sopimatonta käytöstä, kerron tutulle aikuiselle tai turva-aikuiselle

Näitä periaatteita kannattaa avata vähän enemmän ja pohtia esimerkiksi, mitä toisen tilan kunnioittaminen tarkoittaa leirin arjessa. Se, mikä on toisesta mukavaa voi ollakin toisesta kiusallista. Keskustelkaa myös kiusaamisen eri muodoista ja sopikaa, miten kiusaamistilanteisiin puututaan. Yksi hyvä idea on nimetä leirilippukunnalle 1-2 turva-aikuista, joiden kuvat ja puhelinnumerot voi laittaa ilmoitustaululle. Kannustakaa toinen toisianne puuttumaan kaikkeen epäasialliseen toimintaan, mieluummin matalalla kynnyksellä kuin ei ollenkaan.

Jos joku tilanne tuntuu hankalalta ratkaista leirilippukunnan kesken, voitte tarvittaessa kääntyä leirin turvan tai henkisen turvan ihmisten puoleen.

Tehdään Kajosta kaikille kesän paras kokemus!

Ps. Onhan teidän jokainen täysi-ikäinen johtaja tai ryhmänjohtaja iästä riippumatta suorittanut Turvallisesti yhdessä -verkkokoulutuksen?

Kuva: Hanna ”Beagle” Hämäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *