Me partiolaiset olemme tosi hyviä monessa asiassa. Me osaamme viedä maaliin valtavia monivuotisia projektikokonaisuuksia. Osaamme motivoida niin kiireisistä aikuisista koostuvia tiimejä kuin nälkäisiä sudarilaumojakin. Osaamme suunnitella elämyksellistä ja samalla kasvattavaa partio-ohjelmaa ja rakentaa Evolle upean telttakaupungin. Mutta samalla me olemme unohtaneet jotain tosi olennaista: miten pidämme itsestämme huolta kaiken tämän tekemisen keskellä. Se meidän täytyy nyt opetella uudelleen.

Lempeyttä tekemiseen, rauhaa leiriarkeen

Miten piirileirillä voitaisiin ehkäistä partiossa loppuunpalamisen riskiä? Miten varmistetaan se, että piirileirin jälkeen meillä on enemmän innokkaita tekijöitä lippukuntiin ja tuleviin projekteihin, ei pelkkiä projektiin ryytyneitä väsyneitä aikuisia? Nämä ovat meille ehkä niitä kaikista keskeisimpiä kysymyksiä, joita haluamme piirileiriä tehdessä ratkoa.

Ratkaisuksi ei varmasti riitä vain yksi teko tai muutos, niitä tarvitaan monta.

Yksi askel on ehdottomasti pestiparien hyödyntäminen isoissa johtamistehtävissä. Hyvän johtajaparin kanssa voi luottaa siihen, että kun ote alkaa itseltä lipsua tai motivaatio horjua (kuten pitkissä pesteissä väistämättä ainakin hetkellisesti käy), toinen pystyy hetken kantamaan osan omasta taakasta. Tekemistä on myös kahdestaan vähemmän ja ajatuksia sekä ideoita vastaavasti enemmän. Siksi meillä leiritoimikunnassa kukaan ei joudu kantamaan vastuuta yksin.

Muitakin keinoja on. Paljon riippuu tekemisen tavoista, käytössä olevista työkaluista ja sujuvista prosesseista. Voimme myös vaikuttaa sillä, miten kukin toimimme ja puhumme, kun teemme isoja partiopestejä. Onko asiat ”pakko” saada valmiiksi juuri nyt, pitääkö projektissa ”rutistaa” tai ”runtata” asioita valmiiksi? Vai voisiko tekeminen ja puhuminen olla vähän lempeämpää, ainakin vähän useammin?

Sama pätee leiriarkeen. Leirilippukunnissa on monesti oltu suurleireillä aivan liian ison taakan alla aivan liian pienillä resursseilla. Ohjelma on monesti liian kiireistä, eikä oman pestin ohelle jää vapaa-aikaa juuri nimeksikään. Osallistujillekin saattaa välittyä tunne siitä, että leiri on vain paikasta toiseen siirtymistä aikataulun mukaisesti. Siksi meidän täytyy palauttaa rauha leiriarkeen ja -lippukuntiin. Se voi tarkoittaa, että meillä on vähemmän tekemistä. Mutta meillä on myös enemmän yhdessäoloa.

Piirileirillä voidaan hyvin

Hyvinvointi pestissä on kuitenkin nimensä mukaisesti hyvin voimista – ei pelkkää pahoinvoinnin puutetta. Onkin siis syytä kysyä, mitä positiivista isot partioprojektit voisivat tuoda tekijöidensä elämään?

Monelle vastaus tähän voi olla aivan ilmiselvä. Partiossa ylipäätänsä yksi parhaista asioista ovat ihmiset, niin vanhat ystävät kuin uudet tuttavuudetkin. Partiotapahtumat ja -projektit ovatkin erinomainen tapa tutustua uusiin ihmisiin ja päästä nauttimaan omien partiokavereiden seurasta. Yhteinen tavoite ja tekeminen yhdistää ja useimmiten seura on erinomaista. Ja jos jotain voi piirileiristä luvata niin sen, että sitä pääsee tekemään yhdessä muiden kanssa. Lähes varmaa on myös se, että leiriä tehdessä sinäkin voit tutustua uusiin ihmisiin, ehkä jopa löytää ystävän tai tulevaisuuden pestiparin.

Uusien ihmisten lisäksi partioprojekteissa, etenkin isoissa sellaisissa kuten piirileirissä, on myös mahdollisuus oppia uutta. Itsensä kehittäminen ei ole syyttä yksi partioihanteista eikä nousujohteisuus osa partiomenetelmää. Uuden oppiminen on motivoinut ainakin meitä molempia tarttumaan tähän pestiin. Ja harvassa projektissa, partiossa tai sen ulkopuolella, on mahdollisuus päästä oppimaan niin monenlaisista asioista ja niin monenlaisilta ihmisiltä kuin piirileirillä. Asiat ja kokonaisuudet ovat poikkeuksellisen isoja ja erittäin monipuolisia, ihmiset inspiroivia, ja jatkuvasti eteen tulee uusia haasteita ja kysymyksiä. Se innostaa.

Hyvinvoinnin piirileirillä ei tarvitse rajoittua projektipesteihin. Myös leirillä voitaisiin löytää uusia tapoja tukea ihan jokaisen hyvinvointia, varsinkin koronan jalkoihin jääneiden lasten ja nuorten. Meillä on jo johtajahuolto, leirisalit, -kylpylät ja -kahvilat. Mitä hyvinvointia tukevaa voisimme keksiä seuraavaksi?

Jos jokin näistä hyvistä (tai huonoista) ideoista kolahti, ole meihin yhteydessä. Ja jos ne eivät tuntuneet ainakaan aivan idiooteilta, ehkä jopa hieman innostavilta, harkitse leiritoimikuntapestiin hakemista. Sinua tarvitaan.

PäPa:n seuraava piirileiri järjestetään kesällä 2024. Näissä kirjoituksissa leirinjohtajat pohtivat sitä, millainen tuleva leiri voisi olla ja miten se voisi auttaa pääkaupunkiseutulaista partiota eteenpäin. Projektin leiritoimikuntahaku on auki ja pestejä voi hakea 16.11.2022 asti. Leiritoimikunnan jäsenen pesti-ilmoitus.

KUVA: Veera Melvasalo