Piirineuvoston kaksivuotiskausi 2021-22 huipentui lauantaina 19.11. pidettyyn sääntömääräiseen syyskokoukseen Hotelli Rantapuistossa. Kokouksen asialistalla oli monia merkittäviä ja kauaskantoisia päätöksiä, kuten piirihallituksen jäsenten valitseminen kaudelle 2023–2024 ja piirileirin 2024 tavoitteista käyty keskustelu sekä vuoden 2023 toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen. Piirineuvosto sai myös käsiteltäväkseen piirineuvos Jussi Tiihosen valmisteleman esityksen energian säästöstä lämmityskaudella 2022–2023.


Kokousta edeltäneellä viikolla neuvoksille järjestettiin talousilta, jossa piirin talous- ja hallintopäällikkö Simo Pynnönen esitteli neuvoksille esitystä piirin vuoden 2023 talousarvioksi. Hybridinä järjestetty talousilta keräsi mukavan määrän osallistujia ja illasta tehty tallenne mahdollisti sen sisältöön perehtymisen myös lähempänä kokousta.

Valtaosa neuvoksista kokoontui Hotelli Rantapuistoon jo perjantai-iltana, jolloin ohjelmassa oli yhteisen illallisen jälkeen iltakoulu vuoden 2024 piirileirin tavoitteista. Iltakoulussa keskustelua olivat johtamassa piirinjohtajien Masan ja Emman lisäksi piirileirinjohtaja Sanni ja Vili. Keskusteluntäyteisen iltakoulun jälkeen vuorossa olivat vielä saunavuorot, ja valtaosa jatkoi iltaa vielä hotellin aulassa vapaamuotoisen keskustelun merkeissä saunojen jälkeen.

Piirineuvoston kokous alkoi lauantaina klo 9:37 ja tuttuun tapaan kokousta pystyi seuraamaan reaaliajassa piirin YouTube-kanavalta, jonne kokous streamattiin. Kokouksessa oli äänivaltaisena 24 piirineuvosta sekä lähes täysilukuinen piirihallitus ja vastavalittu kauden 2023–2024 piirin varajohtaja Milla-Mari Väre. Järjestäytymisen jälkeen vuorossa olivat piirihallituksen raportti toiminnastaan sekä piirihallituksen ja piirin edustajien partioneuvostossa (PN) antama raportti toiminnasta ja vaikuttamisesta Suomen Partiolaisissa, jossa pääpaino keskittyi tulevan partioneuvoston syyskokouksen asialistan esittelyyn. Vielä ennen lounasta piirineuvosto sai kuulla henkilöstökatsauksen, joka annetaan neuvostolle kerran vuodessa. Vuosittainen katsaus on osa vastausta piirineuvoston hyväksymään ponteen uuden henkilöstöorganisaation vaikutuksen seurannasta.

Lounastauon jälkeen kokousta jatkettiin käymällä läpi piirineuvosten alueiltaan keräämät lippukuntaterveiset, jotka neuvokset esittelivät. Yleisten kuulumisten lisäksi tällä kertaa neuvoksia oli ohjeistettu pyytämään lippukunnista ja alueilta tietoa kokemuksista alueellisista luotseista sekä samoaja- ja/tai vaeltajavartioista.

Kuulumisten jälkeen vuorossa olivat ensin piirin vuoden 2023 toimintasuunnitelman ja sen jälkeen talousarvion hyväksyminen syyskauden valmistelun pohjalta. Näiden jälkeen neuvosto sai katsauksen viiden lippukuntaprojektin tilanteesta. Keski-Pasilan uuden lippukunnan perustaminen oli jouduttu laittamaan jäihin muutaman aktiivisen perustajan muutettua toiselle paikkakunnalle. Myllypurossa vuonna 2020 aloitetun projektin tuloksena syntyi vuonna 2021 Myllypuron Mustarastaat, jolla on tällä hetkellä jo 130 jäsentä. Alkuvuodesta piirineuvosto käynnisti kolme uutta projektia, joille tällä hetkellä etsitään tekijöitä.

Lippukuntaprojektien jälkeen vuorossa oli piirineuvos Jussi Tiihosen valmistelema esitys energian säästöstä lämmityskaudella 2022–2023. Jussin kattavan taustoituksen ja esivalmistelun pohjalta piirineuvosto päätti hyväksyä esityksen toimista piirin energiansäästötoimenpiteiksi. Osana näitä valmistellaan lippukunnille sekä piirin omalle toiminnalle valmiit listat konkreettisista, merkittävistä teoista energiansäästämiseksi lämmityskaudella partiotoiminnassa. Kokouksen edettyä suunniteltua nopeammin, ehti neuvosto käydä ennen kahvitaukoa vielä keskustelua vuoden 2024 piirileirin tavoitteista ja antaa hallitukselle valtuutuksen hyväksyä lopulliset tavoitteet joulukuun kokouksessaan.

Puolen tunnin kahvitauon aikana kokouspaikalle saapuneilla piirihallitusehdokkailla oli mahdollisuus keskustella neuvosten kanssa ja aulan täyttikin iloinen puheensorina. Kahvitauon jälkeen vaalijännitystä jouduttiin vielä hetken aikaa pitämään yllä, sillä ennen valintoja vuorossa oli vielä katsaus piirin lähivuosien suurista projekteista, jonka jälkeen koitti aika päivän odotetuimpien kohtien.

Vaalitoimikunnan puheenjohtajan Elias Herva-Koivulan antaman vaalitoimikunnan loppuraportin jälkeen piirineuvosto päätti pohjaesityksen mukaisesti piirihallituksen kokoonpanoksi kaudelle 2023–2024 puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä yhdeksän jäsentä, joka on yksi enemmän kuin aiemmilla kausilla. Kuusi hallituksen jäsentä valittiin ilman vastaehdokasta, kahdesta paikasta käytiin vaalit ja ohjelmasta vastaavan hallituksen jäsenen tehtävä jäi täytettäväksi seuraavassa piirineuvoston kokouksessa.

Neuvostokauden viimeisenä kokouskohtana oli kuluneen kauden toiminnanarviointi, jonka pohjana oli neuvosten ennen kokousta täyttämä arviointilomake neuvoston toiminnasta. Tulosten läpikäynnin jälkeen loppusuoralla jo tovin ollut neuvostokausi saavutti maalilinjan, kun piirineuvosto puheenjohtaja päätti kokouksen ajassa 17:28.

Partioterveisin,

Iiro Lehtiniemi

Puheenjohtaja

Piirineuvosto 2021–2022

KUVA Toivo Laiho

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *