Onko lippukunnalla haaveena aloittaa uusi lauma, mutta sille ei ole vielä löytynyt johtajia? Tässä kohtaa ei kannata heittää hanskoja tiskiin vaan ryhtyä toimeen! Onneksi on olemassa useita tapoja löytää lisää aikuisia ja ryhmän suunnittelun voi hyvin käynnistää jo ennen kuin tiedetään tarkkaan, ketkä ryhtyvät sitä vetämään.

Lippukuntien kannattaa perustaa uusi lauma joka vuosi, sillä se on tapa varmistaa, että joka vuosi aloittaa myös uusia johtajia. Kun jokainen ikäkausi täydentyy vuosittain, turvataan lippukunnan jatkuvuus ja tulevaisuuden johtajaresurssit. Johtajiston riittävyys taas on lippukunnan hyvinvoinnin ehto. Uusi lauma voi aloittaa toimintansa mihin aikaan vuodesta vaan. Joskus esimerkiksi johtajatilanteen vuoksi toimintaa ei päästä aloittamaan perinteiseen aikaan elo-syyskuussa, jolloin paras aika ryhmän käynnistämiselle voi olla tammikuu. 

Ryhmänjohtajien etsiminen kannattaa aloittaa läheltä eli lippukunnan omasta johtajistosta. Henkilökohtainen kysyminen on tehokkaampi tapa kuin yleinen viesti esimerkiksi johtajiston WhatsApp-ryhmään. Pohtikaa, ketkä sopisivat akelan pestiin ja miksi toivoisitte juuri heidän alkavan johtaa uutta laumaa. Muistakaa kertoa havainnoistanne myös rekryttävälle! Jos aktiivisten lippukuntalaisten joukosta ei löydy ryhmänjohtajia, siirrytään etsimään hieman kauempaa.  

Vinkkejä ryhmänjohtajien löytämiseen

 • Lippukunnan pestittömien aikuisten kontaktointi: kontaktoikaa rohkeasti myös ne, jotka eivät ole olleet aktiivisina toiminnassa vähään aikaan, mutta ovat edelleen lippukunnan jäseniä.  
 • Perhepartioryhmän aikuiset: Onko mukana sellaisia, jotka haluaisivat lähteä lippukunnan toimintaan kiinteämmin mukaan? 
 • Vanhojen lippukuntalaisten Facebook- tai WhatsApp -ryhmä: Pyytäkää mukaan entisiä jäseniä. Vaikka heistä ei olisi kuulunut vuosiin, saattaa juuri nyt olla sopiva elämäntilanne aloittaa partio uudestaan. Tässäkin tehokkaampaa on henkilökohtainen yhteydenotto kuin massaviesti. 
 • Lisätkää ajankäyttöön joustoa: useampi johtaja pystyy jakamaan vastuuta paremmin ja harvempi kokousväli (esim. joka toinen viikko) antaa enemmän aikaa. 
 • Kaverikokous johtajille: Johtajat voivat pyytää omia kavereitaan mukaan esim. johtajiston kokoukseen tai retkelle tutustumaan partioon. Innostuisiko joku heistä uudesta harrastuksesta? 
 • Kontaktoikaa jonossa olevin sudenpentujen huoltajat: Löytyisikö huoltajista vetäjät laumalle? Samalla jonossa olevat lapset pääsevät aloittamaan partioharrastuksensa. 
 • Ihan uusia aikuisia voi löytää myös alueen Facebook-ryhmästä tai opiskelija-asuntoloista -> ilmoitusta vaan ilmoitustauluille ja seiniin! 
 • Järjestäkää alkaville ryhmille huoltajien iltoja ja innostakaa huoltajat mukaan toimintaan! Materiaalit ja vinkit.

Avoimet tapahtumat houkuttelevat uusia aikuisia 

Järjestäkää avoimia tapahtumia. Mainostakaa avointa tapahtumaa myös muualla kuin omissa some-kanavissa, esim. paikallisessa FB-ryhmässä ja kirjastossa. Kertokaa jo kutsussa, että uusi ryhmä alkaa, jos aikuisten joukosta löytyy ryhmälle vetäjät. 

 • Avoin koloilta jonossa oleville lapsille ja heidän huoltajille: Jos jonoa on uuden lauman verran, mutta johtajat puuttuvat, voi jonossa oleville lapsille ja heidän huoltajilleen järjestää avoimen koloillan. Koloillan tarkoituksena on tutustuttaa lapset ja huoltajat partioon ja informoida huoltajille, että lippukunta tarvitsee aikuisia perustaakseen ryhmän. 
 • Avoimet lähiluontoretket sudari-ikäisille ja huoltajille: Avoimen lähiluontoretken voi tehdä jo toiminnassa olevan lauman retkipäivänä ja kutsua mukaan jonossa olevat lapset ja huoltajat ja lisäksi mainostaa tapahtumaa lähialueella. Viestinnässä kannattaa painottaa, että huoltajien on tultava lapsen mukaan, jotta lapsi pääsee retkelle. 
 • Esimerkkejä tapahtumista ja valmiita ohjelmaideoita löydät täältä.
 • Joskus ryhmä saadaan kasaan vasta useamman avoimen tapahtuman jälkeen, mutta saadaan kuitenkin. Sinnikkyys palkitaan! 

Avoimien tapahtumien lisäksi kokeiluun

 • Perhepartion perustaminen. Perhepartio on todettu monessa lippukunnassa toimivaksi pitkän aikatähtäimen keinoksi saada johtajia laumoille. Usein perhepartioikäisistä sudari-ikäisiksi siirtyvien huoltajat lähtevät mukaan vetämään laumaa. 
 • Aikuisten oma tapahtuma. Järjestäkää vain aikuisille suunnattu tapahtuma, esimerkiksi aikuisten iltanuotio tai retki johonkin lähiluontokohteeseen. Tsekkaa valmiit ideat.

Tapahtumiin löytää osallistujia mainostamalla 

Hyödyntäkää valmiit materiaalit. Partion materiaalipankista löytyy paljon valmista materiaalia, jota voi käyttää tapahtumien ja muun toiminnan mainostamisessa. Toimintaa kannattaa mainostaa tasaisin aikavälein, eikä vain silloin kun on tarvetta uusille ryhmänjohtajille.  

Muuta muistettavaa 

 • Ottakaa avoimet tapahtumat osaksi lippukunnan säännöllistä toimintaa – kirjatkaa jo toimintasuunnitelmaan mitkä tapahtumat järjestetään avoimina. 
 • Muistakaa uusien johtajien perehdyttäminen. Hyödyntäkää valmista aikuisen partiopolkua ja nimetkää uusille partiokummit. Materiaalit ja vinkit.
 • Kokouksille on olemassa myös valmiita toteutusideoita, joita voi käyttää joko avoimissa koloilloissa tai vinkata uusille johtajille hyödynnettäväksi.
 • Myös ryhmätoimintaan voi lisätä joustoa.

Kuva: Alex Inkiläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *