Partiokasvatus voi käsitteenä kuulostaa hieman hankalasti määriteltävältä kokonaisuudelta, mutta kun sitä lähdetään tarkastelemaan pala palalta, löytyy vastaus sen neljästä osa-alueesta. Partiokasvatukseen voidaan katsoa kuuluvaksi partion päämäärä, jota kasvatustavoitteet tarkentavat, sekä partiomenetelmä, jota partio-ohjelma taas tarkentaa.


Koko maailman partioliikkeen päämääränä on maailmanrauha, jonka saavuttamiseen pyritään kasvattamalla lapsista ja nuorista vastuuntuntoisia, aktiivisia sekä itsenäisesti ajattelevia paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäseniä. Partiomenetelmä kuvaa, miten partiossa toimitaan, jotta päämäärä saavutetaan. Partiomenetelmä on siis valittu keino toimia partiossa. Partio-ohjelmalla tarkennetaan partiomenetelmää, ja miten sitä kannattaa toteuttaa.

Partiokasvatus toiminnanalana kattaakin siis kaiken sen mitä, miksi ja miten partiossa tehdään asioita. Erityisesti halutaan varmistaa, että partion kaikessa toiminnassa muistetaan ottaa huomioon edellä mainitut: päämäärä, kasvatustavoitteet, partiomenetelmä ja partio-ohjelma. Näitä asioita tuetaan yhteistyössä muiden toiminnanalojen kanssa niin piiri- kuin lippukuntatasolla. Ihan pieniä helppoja juttuja siis.

Kasvatusryhmä pistää sormensa siis moneen pataan ja projektiin. Se tekee luonnollisesti paljon yhteistyötä ohjelman toiminnanalan ja sen alla toimivien toimikuntien kanssa. Kasvatusryhmä tukee ikäkausien toimintaa ja partio-ohjelmaan liittyviä projekteja.

Yhtenä kasvatusryhmän painopisteistä on myös perhepartion tukeminen, perhepartiolle uusien materiaalien tuottaminen, kerääminen ja jakaminen. Piirin perhepartioluotsi onkin hyvin tärkeä osa kasvatusryhmää ja sen toimintaa.

Toinen kasvatusryhmän painopisteistä on lippukuntien ohjelmajohtajat ja näiden tukeminen. Kasvatusryhmä järjestää ohjelmajohtajille (ja muille aiheista kiinnostuneille) työpajoja ja materiaaleja mm. koko lippukunnan koulutuspäiviin ja aluetapaamisiin. Kasvatusryhmän vastuulla on mm. Suomen Partiolaisilta saatavien ohjelmapainotuksien jalkauttaminen lippukuntiin ohjelmajohtajien avustuksella.

Jos tärkeä aihe kiinnostaa ja haluat tehdä jotain asian eteen, otamme mielellämme uusia jäseniä mukaan! Tehdä saa ihan niin paljon tai vähän kuin omaan aikatauluun sopii. Paikalle saa myös tulla tutustumaan ilman sen suurempaa sitoutumista. Tarjolla olisi myös kasvatusryhmän puheenjohtajan paikka, jos haluat kokeilla jotain uutta!

Kiinnostaako kasvatusryhmään liittyminen? Kasvatusryhmän puheenjohtajan pesti? Ota yhteys Marsuun: marianna.rastas@partio.fi

Alta löydät avoimia pestejä kasvatuksen toiminnanalalla. Käy lukemassa linkin takaa tarkemmin, mitä pesti sisältää.

Kasvatusryhmän puheenjohtaja

Kasvatusryhmän jäsen

KUVA Hanna Kimmonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *