Tämän vuoden Hiipivä Haamu -kisan teemana oli yksityisyys ja pukeutumisteemana tunkeutuja. Osallistujia oli viime vuoden tapaan huima määrä – 212 vartiota ja 1200 henkilöä! Palkintojenjako järjestetään tiistaina 3.12.2019 kello 17:30–19:00 Porthaniassa (Yliopistonkatu 3). Petteri Ojalan valokuvat löytyvät piirin kuvagalleriasta täältä.

Toisin kuin useina edeltävinä vuosina, tämän vuoden teema ei tullut niin itsestäänselvästi esille, vaan kisaajan oli itse pohdittava Memoroomin aiheuttamia eettisiä ongelmia, huomattava puutteellisen tietosuojan johtaneen Innovaatiokehdon kokemaan rikokseen ja mietittävä sitä, mikä voisi mennä pieleen Hypnoyogan muuttaessa ihmisten omia yksityisiä muistoja.

Kisassa käsiteltiin myös ns. alemman tasoisena teemana kuvitteellista korruptiota (Patenttitoimiston korruptio ja Poliisin kyseenalaiset sopimukset Patenttitoimiston kanssa) ja sitä, mitä valtuuksia julkiselle vallalle ja yksityisille toimijoille voi oikein antaa (poliisin innokkuus pidättää ihmisiä kyseenalaisin perustein, Memoroom ja Hypnoyoga tunkeutuvat ihmisten muistoihin).

Mitä rasteilla tänä vuonna tapahtui?

Lähdössä nähtiin perinteiseen tapaan alkuvideo ja vastaanotettiin Päivän Pamaukset.

Memoroomin rastilla Katajanokalla käytiin Innovaatiokehdon ryöstöstä epäillyn tutkijan, Jamppa Kelosuon muistoissa ja yritettiin ratkaista lukittua muistoa.

Kaisa-kirjastossa tutustuttiin Innovaatiokehdon toimintaan, historiaan ja lokakuussa tapahtuneeseen innovaatioryöstöön.

Hypnoyogan rastilla Lauttasaaressa tutustuttiin uudentyypiseen rentouttavaan joogaan, jossa negatiivisia muistoja lukitaan mielen perukoille sekä päästiin maistamaan Hypnoyogan inkiväärishotteja.

Poliisin rastilla Haagassa seurattiin Poliisin tiedotustilaisuutta.

Patenttitoimistossa, keskustakirjasto Oodissa, kisaajat pääsivät tapaamaan Patenttitoimiston korruptoituneen johtajan N. O. Pelin ja esittelemään omia innovaatioitaan patenttitoimiston työntekijöille.

Haagassa kisaajat saattoivat käydä feministijärjestö Lit Femin juhlissa.

Jemma 2:ssa tutustuttiin tutkija A. Valon salaisiin muistiinpanoihin.

Miten pukeutumisteema näkyi?

Kisan pukeutumisteema oli tunkeutuja. Kisaajat tulkitsivat pukeutumisteeman hyvin erilaisilla tavoilla.

Kisapäivän aikana näkyi avaruusolentoja, taikureita, salaisia agentteja, putkimiehiä, siittiöitä ja SWAT-tiimejä. Suosituimmat asut olivat kuitenkin karhukopla, murtovarkaat, parasiitit (lapamato jne.) tuholaiset (citykanit, muurahaiset, rotat) ja tuholaisentorjujat.

Juonipaljastuksia?

Ihan kaikkea ei Hiipparin juonesta tietenkään voi tässä vaiheessa vielä paljastaa. Kaikki juonipaljastukset kerrotaan palkintojenjaon yhteydessä.

”Tutkimuskeskus Innovaatiokehdosta on ryöstetty eräitä tärkeitä innovaatioita syysloman aikana (tai niin ainakin Innovaatiokehdossa ja poliisissa luullaan). Hieman ennen kisapäivää tutkija A. Valo on julkistanut Memoroomin, laitteen jonka avulla ihminen voi fyysisesti mennä
toisen muistoihin.

Poliisi on pidättänyt Innovaatiokehdon tutkijan Jamppa Kelosuon rikoksesta epäiltynä tämän poistuttua Hypnoyogan Innovaatiokehdolle järjestämän työhyvinvointitapahtuman jälkeen samantien. Tämän jälkeen Innovaatiokehdossa oli huomattu tapahtunut rikos.

Jotenkin nämä Innovaatiokehdosta varastetut innovaatiot ovat päätyneet löytötavaroina Poliisille ja sieltä eteenpäin Patenttitoimistolle, jonka korruptoitunut johtaja, N. O. Peli, rekisteröi uudet innovaatiot omiin nimiinsä ja myy ne eteenpäin.

Tapaukseen liittyy myös feministinen aktivistijärjestö Lit Fem, jolla on kaikkea muuta kuin puhtaat jauhot pussissaan.”

Kuvat: Petteri Ojala