Heppu 5/2018 – Elvytystä mielelle 

Suurimmalle osalle partiolaisista elvytysharjoitukset ja kylmä-koho-kompressio-sääntö ovat peruskauraa. Harva kuitenkaan tietää, mitä tarkoittaa henkinen ensiapu, vaikka osaisikin antaa sitä huomaamattaan. 

Olette vartionne kanssa kisaamassa partiotaitokilpailuissa ja suoritatte rastia, jossa on annettava ensiapua. Hoidatte hetkessä kuntoon kaikki murtumat, avohaavat ja elvytätte vielä elotonta. Kuinka monelle teistä kuitenkaan tulee mieleen auttaa heitä, jotka seuraavat sivusta tilannetta järkyttyneinä ja jopa hätääntyneinä? 

Henkinen ensiapu on käsite, joka on monelle vielä hyvinkin vieras: itsekin kuulin siitä ensimmäistä kertaa vasta tätä juttua kirjoittaessa. EA-kursseilla opetellaan lähinnä fyysisen hätäensiavun antamista ja loukkaantumistilanteissa toimimista, ja sivullisten rauhoittelua sivutaan vain lyhyesti. Onkin tärkeää muistaa, että ensiaputilanteessa voi olla myös henkisesti loukkaantuneita. 

Pienet teot, suuri apu 

Mitä henkinen ensiapu oikeastaan tarkoittaa? Suomen Punaisen Ristin ensiapuohjeissa linjataan näin: “Henkisen ensiavun tarkoituksena on rauhoittaa, lohduttaa ja selvittää tapahtunutta. Näin autetaan uhria ja hänen omaisiaan selviämään tilanteesta eteenpäin. Auttajan rauhallinen ja määrätietoinen toiminta luo turvallisuuden tunteen.”  

Supersankariksi ei siis hätätilanteessa tarvitse ryhtyä, tärkeintä on olla läsnä ja rauhoitella. Varsinkin isommissa kriisitilanteissa henkisen ensiavun antajan on myös hyvä pitää omaiset tilanteen tasalla ja tilanteesta ulkopuoliset onnettomuuspaikalta loitolla.  

Omat teot saattavat onnettomuustilanteessa tuntua pieniltä ja turhilta, varsinkin jos uhri on fyysisesti vakavasti loukkaantunut. Henkisen ensiavun tärkeyttä ei kuitenkaan tule koskaan aliarvioida, sillä joskus kosketus, rauhoittelu, tilanteen tasalla pitäminen ja loukkaantuneen vierellä oleminen voivat olla sitä tärkeintä apua.  

Henkistä ensiapua voi harjoitella 

Miksi henkinen ensiapu on tärkeää? Omat, läheisten ja tuntemattomienkin onnettomuudet saattavat olla tilanteessa mukana oleville henkisesti raskaita ja järkyttäviä. Onnettomuus saattaa jäädä mieleen pitkäksikin aikaa, mutta tilanteessa saatavaa apua osaa varmasti arvostaa myöhemmin.  

Henkisen ensiavun antoa opetellaan myös jonkin verran partio-ohjelmassa. Vaeltajaohjelmaan sisältyy aktiviteetti, jossa osallistutaan SPR:n järjestämälle henkisen tuen kurssille. Pääkaupunkiseudun Partiolaisilla on myös suunnitteilla mahdollinen Mielenterveyden ensiapukurssi.  

Henkistä ensiapua voi kuitenkin harjoitella aivan jokainen, kävi aiheesta kursseja tai ei. Seuraavan kerran, kun partiotaitokisoissa tulee vastaan EA-rasti, teet toimintaharjoitusta tai joudut oikeaan onnettomuustilanteeseen, muistaisitko pysyä tilanteessa läsnä, rauhoitella, puhua loukkaantuneelle ja pitää huolta? 

Teksti: Katariina Pekkonen
Kuva: Susanna Mikander