Heppu 5/2018 – Erilaisia karttoja retkeilyyn 

Teksti: Susanna Mikander ja Päivi Anttonen
Kuvat: Susanna Mikander 

Luonnossa liikkujat tarvitsevat karttoja miettiessään sopivaa retkikohdetta ja reittiä, suunnistaessaan erämaassa tai merkitessään vaikkapa parhaat sienipaikat muistiin. Digitaaliset vaihtoehdot ovat nousseet perinteisen paperikartan rinnalle, ja nykyisin karttoja voi teettää lähes mistä materiaalista tahansa. Kokosimme erilaiset karttavaihtoehdot yhteen.

Painetut kartat  

Karttapaikka 

Karttapaikka on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä palvelu, josta voi ostaa valmiita perus- tai maastokarttoja. Lisäksi palvelusta saa tilattua karttatulosteen vapaavalintaisella aluerajauksella, mittakaavalla ja materiaalilla. Säänkestävät materiaalit, kuten muovi -tai kangaskartta, ovat hyviä vaihtoehtoja ulkokäyttöön.
Osoite: asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka 

Karttakauppa

Karttakeskuksen karttakaupasta löytyy myös laaja valikoima valmiita karttoja tielle, maastoon ja vesille koko Suomen alueelta.
ParasKartta-palvelun avulla saa tilattua erilaisia karttoja haluamallaan aluerajauksella, mittakaavalla ja materiaalilla. Erityisesti taiteltavat kestokartat ovat partiolaisten käyttöön soveltuvia. Kaupasta voi myös tilata kartoista tehtyjä tauluja, t-paitoja, pussilakanoita tai sisustyynyjä. 

Osoite: karttakauppa.fi 

 

Melontakartat 

Uudenmaan Virkistysalueyhdistykseltä saa tilattua erittäin edullisesti etelärannikon vesistöalueiden melonta- ja soutukartaston A3-kokoisena. Kartoista löytyvät muun muassa rantautumispaikat ja saarilta löytyvät palvelut. Tilausohjeet löytyvät sivuston alareunasta kohdasta ”tilaa paperikartta”.  

Osoite: melontakartta.fi 

 

Kartat piirin kämppien maastoista 

Piirin kaikkien kämppien maastoista on tehty valmiit suunnistukseen soveltuvat kartat, jotka löytyvät Jemmasta Isännistön ja kämppien alta. Lisäksi Kiljavan maastoon on viety kiintorastit, joiden avulla voi omatoimisesti tutustua suunnistukseen.  

Osoite: partio.sharepoint.com. 

 

<Kohta 2> Digitaaliset kartat  

 

Pikakartta.fi 

Pikakartta-palvelusta saa ladattua laadukkaat peruskartat PDF-tiedostoina haluamaltaan alueelta helposti ja nopeasti.  


Retkikartta.fi
Retkikartta näyttää Metsähallituksen retkeilyyn sopivat kohteet ja palvelut sekä metsästys- ja kalastuskohteet. 

Melontakartta.fi
Kartta läntisen ja itäisen Uudenmaan sisävesistä ja merialueista. Kartasta voi etsiä myös vesillelasku- ja rantautumispaikkoja, telttapaikkoja, käymälöitä, kaivoja, tulentekopaikkoja ja nähtävyyksiä.  

<kohta 3> Mobiilikartta-applikaatiot 

 

Tässä esitellyt sovellukset toimivat Android, iPhone ja Windows Phone -älypuhelimilla. 

 

Karttaselain  

Maanmittauslaitoksen tarkin ja ajantasaisin maastokartta. Maksullisessa versiossa kartta-aineistoja voi ladata puhelimeen etukäteen käytettäväksi offline-tilassa 

 

Melontakartta.fi
Sama kuin painettuna ja selaimessa mutta mobiilissa. 

 

MOBO
Kiintorastien nykyaikainen versio. Applikaatiosta löytyy kiintorasteja eri puolelta maailmaa ja Suomea sekä useita eri vaihtoehtoja pääkaupunkiseudulta. Rastit leimataan emitin sijaan puhelimen QR-koodin lukijalla. Samalla voit ottaa itsellesi reitistä ajan tai kisata kavereiden kanssa. Vastaa täysimittaisesti kiintorastikarttoja. 

 

<kohta 4> GPS-laitteet 

 

GPS-laitteet helpottavat suunnistamista ja reitillä pysymistä sekä auttavat esimerkiksi autiotuvan löytämisessä pimeällä tai whiteoutissa. Navigaattorien tarkkuus on hyvissä oloissa 35 metrin luokkaa. Lisäksi ne on suunniteltu kestämään olosuhteissa, joissa älypuhelimet eivät välttämättä toimi.

GPS-laitetta hankkiessa on hyvä ottaa huomioon, että edullisimmissa perusmalleissa ei ole karttatoimintoa. Pienellä lisärahalla saa kuitenkin laitteen, johon saa ostettua esimerkiksi koko Suomen maastokartat. Monipuolisimmat laitteet tarjoavat värinäytön lisäksi korkeusmittarin, laajan sisäisen muistin, digitaalisen kompassin ja monipuoliset tiedonsiirto-ominaisuudet. 

 


Karttatyypit ja mittakaavat 

Peruskartta 1:25 000 

Peruskartat kattavat tasaisena ruudukkona koko Suomen ja niihin on merkitty maastonmuodot, vesistöt, kiinteistöt, tiet sekä suojelu -ja rauhoitusalueet. Mittakaava on 1:25 000, eli senttimetri kartalla vastaa 250 metriä maastossa.  

Maastokartta 1:50 000 

Maastokartat kattavat myös koko Suomen ja ne kuvaavat maastoa yleisemmällä tasolla kuin peruskartat. Mittakaava on 1:50 000, eli senttimetri kartalla vastaa 500 metriä maastossa.

Suunistuskartta 1:15 000, 1:10 000 tai 1:5 000

Suunnistuskartat ovat yksityiskohtaisempia karttoja, joissa esimerkiksi maanpinnan muodot tuodaan tarkasti esille korkeuskäyrien avulla ja kasvillisuuden luonne esitetään eri väreillä. Mittakaava on myös huomattavasti tarkempi 1:15 000, eli senttimetri kartalla vastaa 150 metriä maastossa.