Piirin kämpistä mikään ei ole esteetön pyörätuolin käyttäjälle, kertoo moninaisuusryhmän puheenjohtaja Tiia Talvitie. 


Oletko käynyt Kiljavan leirikeskuksessa Nurmijärvellä? Jos olet, varmaankin tiedät, että leirikeskuksen isoin rakennus Kassu on jyrkän mäen yllä ja että Märkiön rannalla oleviin leirikeskuksen saunatiloihin kuljetaan alamäkeen rakennettujen portaiden avulla.

Tiedät varmaan myös, että Kassun takana oleva maasto, jossa yleensä telttaillaan, on juurakkoista ja kivikkoista maata. Muistat varmaan senkin, että Kassun vieressä olevan Yläkämpän ainoalle sisäänkäynnille on kuusi porrasta. 

Et ole kuitenkaan varmaan pannut näitä asioita erityisemmin merkille, jos pääset liikkumaan missä vain miten vain, eli sinulla ei ole liikuntaesteitä. Itse kiinnitin asiaan ensimmäistä kertaa huomiota, tehdessäni tiedonhankintaa tätä juttua varten. 

Mökki, jonka sisäänkäynnille on kuusi porrasta. Portaissa ei ole kaidetta.
  • Yläkämpän ainoalle sisäänkäynnille on kuusi porrasta.

Piirin moninaisuusryhmän puheenjohtaja Tiia Talvitien mukaan mikään piirin kämppä ei toimi pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Tätä väitettä tukee myös piirin kämppien esteettömyysraportit, jotka löytyvät partiokämpät.fi -sivustolta

“En kyllä pääsisi juuri missään liikkumaan ilman avustusta”, Tiia sanoo. 

Ongelmina ovat muun muassa kynnykset ja painavat ovet. Lisäksi Kiljavalla maasto on mäkistä ja piha-alueet on päällystetty on soralla. 

“Kun alamäkeen on laitettu soraa, niin minä kuljen sen soran päällä kuin kelkka mäessä”, Tiia naurahtaa. 

Mäet ovat siis liian jyrkät. Hiekkaa voi olla joskus myös niin paljon, että maasta tulee pehmeää ja pyörätuolin renkaat voivat upota siihen. Tiian mukaan luonnon mukaisilla alueilla on kaikista helpoin kulkea. 

  • Alakämpän vieressä oleva saniteetti- ja keittiötila Sani on rakennettu vuonna 2013. Sania kiertää betonikoroke, joka johtaa Alakämpän takaovelle.

  • Tiian mukaan koroketta pitkin oli helppo liikkua Sanin ja Alakämpän välillä, mutta kynnykset korokkeelle ovat paikoin turhan korkeita.

  • Sanin pääsisäänkäynnin edessä betonikoroke on samassa tasossa maan kanssa, joten pyörätuolillakin on helppo päästä sisään.

Esteettömyysraportit auttavat tapahtuman järjestäjää 

PäPa:n lippukuntakoordinaattori Johanna “Jonska” Junkkari on ollut mukana moninaisuusryhmän piirin kämppien esteettömyyskartoituksen tekemisessä. Kartoituksesta on Jonskan mukaan hyötyä kämppien kehityskohteiden tunnistamisen lisäksi tapahtuman järjestämisessä. 

Kaikkea ei voida korjata, mutta raportista tapahtuman järjestäjä näkee, miltä osin tila sopii osallistujille. 

“Esimerkiksi Nuuksion kämpistä ei koskaan tule täysin esteettömiä, koska muuten meidän pitäisi asfaltoida puoli Nuuksiota”, Jonska sanoo.  

Raportin avulla järjestäjä voi kuitenkin miettiä etukäteen vaikka pihaleikkien sijainnin sen mukaan, että liikuntarajoitteinenkin pääsee sinne kulkemaan. Hyvä osallistujakokemus koostuu Jonskan mielestä pienistä asioista. 

Mitä esteettömyyden eteen voisi tehdä?

Kiljavan leirikeskus on rakennettu vaiheittain 50-luvusta lähtien. PäPa:n kiinteistövastaava Timo Pääskynkivi kertoo, että piirin kämppiä kehitetään yhdessä piirin kiinteistöryhmän kanssa. 

“Käyttäjien palaute ja moninaisuusryhmän esteettömyyskartoitus ohjaa niitä ratkaisuja, joita kiinteistöryhmä tekee”, Timo selventää, “aina kun mietitään meidän resursseja, palaute ja raportit ohjaavat päätöksiä.” 

Esimerkiksi vessojen käytettävyyttä on palautteen perusteella parannettu. Kiljavalle ja Kavalahteen on asennettu muun muassa käsitukia wc-tiloihin. 

“Esteettömyysasiat eivät ole koskaan valmiita, mutta pienillä muutoksilla voidaan tehdä paljon”, Jonskakin sanoo. 

Koska piirin kämpät ovat vanhoja, eikä niiden rakentamisen aikaan olla mietitty esteettömyyttä, on monessa asiassa parantamisen varaa. Timo mainitsee esimerkkinä rappuset. 

“Ramppien rakentaminen rappuihin on monissa paikoissa mahdotonta tilanpuutteen takia. Useassa tilanteessa kulku kapenee liikaa rappusia käyttäville ja esimerkiksi ovien leventäminen ja kynnysten poistaminen taas vaatii ison työn ja enemmän rahaa.”

Timo kuitenkin sanoo, että kaikki on mahdollista, kun löytyy tekijöitä ja intoa tehdä. Esimerkiksi Kavalahden Lassilaan on rakennettu irrotettava ramppi, joka otetaan käyttöön vain tarvittaessa.

“Jos kämppien kehitys kiinnostaa niin halukkaille voidaan luoda budjetti ja he voivat parantaa tärkeäksi kokemiaan asioita, kuten esteettömyyttä”, Timo sanoo.

Jos olet kiinnostunut parantamaan piirin kämppiä, ota yhteyttä Timoon timo.paaskynkivi@partio.fi, 050 511 2606.


Helppo tulla -logo

Esteettömyys ei rajaudu pelkästään liikkumiseen.

Esteettömyys kattaa monta asiaa, kuten vaikka sukupuolineutraalit wc- ja peseytymistilat tai sen, että omaan ruokavalioon sopivaa ruokaa on tarjolla. 

Helppo tulla -tunnus on tapahtumantekijän apuna esteettömyyttä mietittäessä. Tunnuksen avulla myös osallistujan on helpompi arvioida, onko tapahtuma hänelle saavutettava. Lue lisää partio.fi/helppotulla

Teksti: Silja Aunola

Kuvat: Veera Melvasalo, Susanna Mikander