Helsingin rannat roskattomiksi  

Tiesitkö, että jokainen helsinkiläinen asuu korkeintaan 10 kilometrin päässä rannasta? SATAKOLKYT-hanke innostaa kaupunkilaisia ulkoilemaan meren ääreen ja pitämään samalla huolta Itämerestä. 

 

“Tavoitteena on saada helsinkiläiset hyödyntämään merenrantaa ulkoiluun, jolloin syntyy myös sisäinen halu saada rannat puhtaiksi”, kertoo hankekoordinaattori Eeva Puustjärvi hankkeen taustoista.  

Hanke toteutetaan Helsingin kaupungin ja eri järjestöjen yhteistyönä, mukana ovat Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Helsingin 4H-yhdistys, Helsingin NNKY ja Helsingin Vihreät nuoret. “Tänä vuonna kohderyhmänä ovat erityisesti lapset ja nuoret eli kannustamme koululuokkia, partioryhmiä ja päiväleirejä tekemään siivousretkiä”, Eeva sanoo.  

Päivän hyvä työ rannalla 

Partiolaiset saavat toukokuun lippukuntapostin mukana vinkkivihon, josta löytyy esimerkiksi leikkejä siivousretkelle ja tietoa Itämerestä. Vihko löytyy myös sähköisenä täältä. Hanke jatkuu useamman vuoden, joten lippukunnat voivat ottaa osaa rantatalkoisiin esimerkiksi kauden avajaisissa tai ryhmien viikkotapaamisissa. 

Siivousretken jälkeen jokainen voi kokea tehneensä päivän hyvän työn. “On tärkeää muistaa, että vaikka fleece-vaatteista kohutaan, niin yksi muovipussi aiheuttaa jauhautuessaan paljon enemmän mikromuovia kuin mitä fleecen pesusta aiheutuu”, Eeva muistuttaa. 

”Sivulle satakolkyt.fi tulee karttasovellus, jolle voi ilmoittaa siivoamansa rannan. Kun ranta on siivottu, sen väri kartalla vaihtuu ja näin visualisoimme, miten rantaviiva puhdistuu yhteisvoimin”, selittää Eeva. Kartalta näkee myös, kuka rannan on siivonnut, eli ahkerille on luvassa mainetta ja kunniaa. 

Jotta siivoaminen olisi mahdollisimman helppoa, roskapihtejä ja –pusseja löytyy kaupungin kirjastoista rannan läheltä. Jos roskat eivät mahdu roskiksiin, ilmoita asiasta kaupungille ja roskasäkit hoidetaan pikimmiten pois. 

Hanke lanseerataan Maailman ympäristöpäivänä 

Koko hanke lanseerataan maailman ympäristöpäivänä 5.6.2019 Kaivopuiston rannassa. Tilaisuudessa on mukana puhujia ja monia järjestöjä. “Tarkoituksena on tuoda esiin nuorten huolta ympäristöstä. Samalla tarjoutuu mahdollisuus osallistumiseen ja yhteisen huolen jakamiseen”, Eeva sanoo. 

Ilta huipentuu rannalle luotuun ihmisketjuun, johon jokainen osallistuja liittyy. Tällaisen ketjun voi tehdä joka siivousretken päätteeksi. Näin symboloidaan sitä, että jokainen saa liittyä osaksi hanketta. 

Lisätietoa hankkeesta löydät hankkeen Facebook-sivulta ja verkkosivuilta. 

Maailman ympäristöpäivän rantatalkoot

Mitä? SATAKOLKYT-hankkeen lanseeraustapahtuma 

Missä? Kaivopuiston rannassa 

Milloin? Ke 5.6.2019 klo 17 

Saavu paikalle kaverin tai partioryhmäsi kanssa tutustumaan hankkeeseen, nauttimaan kesästä ja tekemään pieni teko Itämeren hyväksi! 

 

Teksti: Milla Muhonen
Kuva: Eeva Puustjärvi

Juttu on julkaistu Hepussa 2/2019. Näköislehti löytyy Issuusta.