Moni meistä mieltää partiohuivin varusteeksi, jota käytetään vain partiossa, sillä juuri sehän meistä tekee partiolaisia. Joskus kuitenkin tulee tilanteita partion ulkopuolella, jossa huivin käyttäminen tuntuu vain täysin loogiselta tai jopa tarpeelliselta – tuntuu jopa siltä, että huivi oikeuttaa tekemään asioita, joita muuten voitaisiin pitää kummallisina tai erikoisina. Juttua varten kerättiin kokemuksia eri ikäisiltä pääkaupunkiseutulaisilta partiolaisilta.


Kouluissa partiolaisuus ei aina välttämättä tule esille, mutta joissain pääkaupunkiseudun kouluissa partion näkyvyydestä on pidetty partioviikolla erityisen hyvää huolta. Monissa kouluissa on esimerkiksi partiolaisten kesken pukeuduttu partioasuun, ja huivikaulojen kesken on pidetty esimerkiksi aamunavaus koulun keskusradiosta. Pohjois-Haagan Yhteiskoulussa järjestettiin partioviikolla 2018 tempaus, jossa partiolaisten opastuksella pääsi esimerkiksi syömään trangialla kokattua retkiruokaa ja viettämään välituntia riippumatossa loikoillen. 

 Kuulostaako tutulta tilanne, jossa on kassajonossa kahden kärryllisen kanssa ruokaa tai ostamassa rautakaupassa tiiliä nuotiopohjaa varten ja tilanne tuntuu vähintäänkin huvittavalta? Kokemusten perusteella tämän tyyliset tilanteet saattavat monesti aiheuttaa hämmennystä. Hämmennystä usein kuitenkin kummasti vähentää, jos ostokset meneekin tekemään partiohuivi kaulassa. Vaikka kyseisissä tilanteissa ei ole mitään hävettävää, monen mielestä ne tuntuvat jollain tapaa ”oikeutetummilta” ja vähemmän hämmennystä herättäviltä, kun kaulassa roikkuu huivi.

  Moni partiolainen nauttii luonnosta myös partion ulkopuolella. Metsäretki kaveriporukalla tai perheen kanssa tuntuu monen mielestä usein kotoisalta. Mutta jääkö huivi silloin naulakkoon roikkumaan, vai laitetaanko se kaulaan? Joidenkin kokemusten mukaan huivi tuntuu luonnolliselta laittaa kaulaan vaikka metsään lähdettäisiin muuten vain, sillä tunnetaanhan partiolaiset usein tietynlaisina “retkeilyn asiantuntijoina”. Esimerkiksi kiperän tilanteen tullen nuotiopaikalla olevalta huivikaulalta saatetaan apua kysyä herkemmin, ja tästä jää yleensä myös avun antajalle hyvä mieli.  

Tiesitkö?

Huivikaulana yhdistyksen virallinen kokous onnistuu myös kotoa käsin. Lakia väliaikaisesta yhdistyslain poikkeamisesta on jatkettu 30.6.2021 saakka. Lippukunta voi siis järjestää viralliset kokoukset etänä, kunhan hallitus tekee kokousta varten menettelytapasääntöesityksen.  


Vuosiksi 2021-2022 Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirinjohtajaksi valittiin lokakuussa Matti Mannonen ja piirin varajohtajaksi Emma Vartiala. Piirineuvoston uutena puheenjohtajana vuodenvaihteessa aloittaa Iiro Lehtiniemi.


Teksti: Katariina Pekkonen

Kuvat: Niko Hellsten, Susanna Mikander, Antti Raikunen