Neljättä kertaa järjestetty Johtajatulet kokosi johtajuudesta kiinnostuneita aikuisia Evolle 27.–29.8.2021. Pääkaupunkiseutulaiset Matti Jokela, Henri Sertti ja Sonja Jahnukainen osallistuivat tapahtumaan ensimmäistä kertaa.


Mistä Johtajatulissa on kyse?

  • Suomen Partiolaisten järjestämä johtajuuteen keskittyvä metsäseminaari
  • Suunnattu kaikille johtajuudesta kiinnostuneille yli 18-vuotiaille, myös niille, joilla ei ole kokemusta partiosta
  • Järjestetty kahden vuoden välein vuodesta 2015 lähtien
  • Vuonna 2021 tapahtuman teemoja olivat empatia, hyvinvointi ja kestävyys
Johtajatulet 2021 käynnistyi avajaisilla, joiden aikana Pitkänniemenjärvelle sytytettiin yhteensä sata pientä nuotiota.

Matti Jokela, EVP (ei-vielä-partiolainen)

”Partiomyönteiseksi EVP:ksi” itseään kutsuva Matti Jokela kiinnostui Johtajatulista jo vuonna 2019, kun hänen partiolainen tyttärensä osallistui tapahtumaan. Myös Matti innostui lähtemään mukaan, mutta liian myöhään – tapahtuman ilmoittautuminen oli jo ehtinyt päättyä ja viikonloppu jäi välistä. Tänä vuonna kävi onneksi parempi tuuri.

”Tulin tapahtumaan hyvin paljon sisältöjen takia. Ohjelma oli laaja, kattava ja kiinnostava”, Matti kertoo.

Hänelle tapahtuman paras anti oli se, että viikonlopun aikana ehti rauhoittua johtajuuteen liittyvien asioiden äärelle tavallisesta poikkeavassa ympäristössä. Osaavien asiantuntijoiden puheenvuoroista sai materiaalia oman pohdinnan tueksi.

Tänä vuonna Johtajatulilla kuultiin muun muassa Jani Toivolaa, Anssi Rantasta, Mari Pantsaria ja Katri Saarikiveä. Puheenvuorojen lisäksi osallistujat saivat itse valita mieleistänsä ohjelmaa laajasta kattauksesta erilaisia työpajoja ja vertaisverstaita.

Koronatilanteen takia tapahtuman pääpuhujat striimattiin, ja osallistujat katsoivat puheenvuoroja omilla mättäillään istuen. Kuvassa puhuu Anssi Rantanen.

Järjestetyn ohjelman lisäksi Matti korostaa vapaa-aikana tapahtuvien kohtaamisten merkitystä:

“Oli pääpuhujien anti mikä vain, lähes yhtä hyviä ovat epäviralliset keskustelut muiden osallistujien kanssa, esimerkiksi kahvipöytäkeskustelut tai vertaisverstaat. Niissä pääsee purkamaan muun ohjelman herättämiä ajatuksia.”

Miltä sitten tuntui viettää viikonloppu partiolaisten keskellä, kun omassa kaulassa ei huivia roikkunut?

Matille partiolaisten sekaan heittäytyminen tuntui luontevalta, sillä hän on ollut aiemminkin paljon tekemisissä partion kanssa. Viisihenkisestä perheestä partiolaisia on peräti kolme, ja perheenjäsentensä harrastuksen tukemisen lisäksi Matti on aiemmin osallistunut esimerkiksi partion mentorointiohjelmaan.

Johtajatulia Matti kehuu saavutettavaksi ja avoimeksi tapahtumaksi. Jo ennakkomarkkinoinnissa tuotiin esille, että tapahtumaan saa tulla sellaisena kuin on.

“Tapahtuma oli kokemuksena sellainen, että sitä pohtii vielä pitkään”, Matti tiivistää tunnelmansa viikonlopun jälkeen.

Henri Sertti, Kara-Karhut

”Olin kuullut Johtajatulista paljon hyviä juttuja partiokavereilta, joten olihan sitä lähdettävä!” toteaa Henri Sertti, joka myös oli tapahtumassa ensimmäistä kertaa.

Henrin viikonlopun ohjelmaan kuului pääpuhujien kuuntelemisen lisäksi muun muassa muutosjohtamiseen pureutuva työpaja ja vertaisverstas, joka käsitteli mentorointia partiossa.

Työpajan osallistujat tulivat erilaisista taustoista, ja heillä oli erilaista kokemusta niin partiosta kuin partion ulkopuolelta. Mieleen jäivätkin erityisesti antoisat keskustelut muiden kanssa.

”Ilahduttavan paljon oli myös EVP-tyyppejä mukana!” Henri iloitsee.

Kouluttautumisen lisäksi viikonloppuna pääsi virkistäytymään vapaasti valittavan elämysohjelman parissa. Vaihtoehtoja olivat muun muassa melonta, suunnistus ja meditointi. Kaksi kahvilaa tarjosivat osallistujille herkkuja, ja muun muassa rapeakuoriseksi paistettu pizza saavutti suuren suosion.

Elämysohjelmassa päästiin melomaan

Osaksi Henrin viikonloppua elämysohjelmasta valikoitui korikiipeily. Jännitystä kiipeämiseen toi tuuli, joka heilutti koreista kasattua tornia.

Viikonlopun tärkeimmän oivalluksen Henri kiteyttää näin:

“Viikonlopun aikana puhuttiin siitä, että itse asiassa meistä jokainen on johtaja, vaikka ei mitään organisaatiota parhaillaan johtaisikaan. Johtajuus on esimerkin näyttämistä.”

  • Koronatilanteen vuoksi Johtajatulien kohtaloa spekuloitiin pitkään.

  • Lopulta Suomen Partiolaisten (SP) hallitus päätti viranomaisten tukemana järjestää tapahtuman.

  • ”Nämä Johtajatulet ovat meille partiona paikka näyttää miten tapahtumia voidaan järjestää aidosti turvallisuus huomioiden ja vastuullisesti pandemian siirtyessä uuteen vaiheeseen”, kommentoi SP:n puheenjohtaja Siiri Somerkero.

  • Terveysturvallisuutta edistävät toimet saivat tapahtuman kuitenkin näyttämään hieman erilaiselta kuin ennen.

  • Kuvassa esiintyvät ”Covid Busterseiksi” kutsutut pikapestiläiset kiersivät tapahtuma-aluetta, muistuttelivat turvaväleistä sekä jakoivat käsidesiä ja kasvomaskeja.

Sonja Jahnukainen, Tapiolan Metsänkävijät

Hiljattain partioon palanneelle Sonja Jahnukaiselle Johtajatulet oli inspiroiva ja ajatuksia herättävä kokemus. Vaikka tapahtuman teemat olivat Sonjalle jo ennestään tuttuja, hän kokee Johtajatulien tuoneen niihin uusia näkökulmia. Tapahtuman kolmesta teemasta Sonja nostaa esille erityisesti empatian.

”Opin, että empatia on tärkeä ominaisuus, jota voi oppia ja kehittää. Empatiaa voi odottaa muilta ihmisiltä, ja sitä saa myös vaatia silloin, jos toinen ei ole empaattinen. Opin myös, että empatiakyky on oma vahvuuteni ja voin olla siitä ylpeä.”

Lisäksi Sonja kertoo tapahtuman aikana oivaltaneensa, miten tärkeää on, että jokainen ihminen saa ansaitsemansa tilan.

”Varsinkin tällaisessa maailmassa, jossa on vielä epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta, on tärkeää muistuttaa esimerkiksi vähemmistöön kuuluville, että on hyväksyttävää ottaa itselleen tilaa. Jokainen saa olla näkyvä ja kokonainen.”

Kaiken kaikkiaan Sonja kokee tapahtuman vahvistaneen uskallusta kasvaa omaksi itsekseen ja olla sellainen kuin on – vaikka se välillä tarkoittaisikin sitä, että on eri mieltä muiden kanssa.

Yhdeksi viikonlopun kohokohdaksi Sonja mainitsee Jani Toivolan puheenvuoron, jota hän kuvailee voimaannuttavaksi ja maadoittavaksi kokemukseksi. Toinen kohokohta oli Kaartin soittokunnan varusmiesbändin esiintyminen lauantai-iltana.

Kaartin soittokunnan varusmiesbändin keikalla ei tällä kertaa laulettu tai huudettu, mutta tanssia sai senkin edestä.

Haastattelun lopuksi Sonja haluaa vielä kertoa, miten hienolta partioon palaaminen on tuntunut.

”Tein paluun puolisen vuotta sitten, ja partiosta tuli sellainen olo, että kuulun tänne. Olen löytänyt jotain, mikä tukee minua ja kasvuani”, hän pohtii.

Johtajatulille tuleminen jännitti, sillä se oli Sonjan ensimmäinen viikonlopputapahtuma tauon jälkeen. Lopulta kokemus oli kuitenkin niin onnistunut, että Sonja haluaa ehdottomasti osallistua myös seuraaville Johtajatulille.

“Tuli tosi inspiroitunut olo. Tää on just sitä, mitä haluan tehdä.”

TEKSTI: Liinu Yli-Hongisto
KUVAT: Suomen Partiolaiset / Hanna Hämäläinen, Susanna Hyötyläinen Hanna Kimmonen, Miska Loimaala, Veera Melvasalo, Susanna ”Suski” Mikander ja Julius Rantanen