Jo sudenpennusta saakka partioihanteiden avulla opitaan, kuinka luontoa tulee rakastaa ja kunnioittaa. Se kertoo, kuinka tärkeää kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hidastaminen ovat partiolaisille. Suomen Partiolaiset on kehittänyt Kestävästi partiossa -tunnuksen, joka helpottaa lippukuntia toteuttamaan näitä arvoja.

Kestävästi partiossa –tunnus tukee lippukuntia kohti hiilineutraalia  partiotoimintaa | Suomen Partiolaiset

Kestävästi partiossa -tunnusta voi hakea mikä tahansa partiolippukunta Suomessa. Sen perusperiaatteena on auttaa lippukuntia muokkaamaan toiminnastaan kestävämpää. Tunnukseen kuuluu kahdeksan osa-aluetta: liikkuminen, kierrätys, kolot ja kämpät, hankinnat, ruoka, kasvatus, ulkomaanprojektit sekä esteiden madaltaminen. Tunnus on ollut käytössä vuoden 2021 alusta. Tämän lehden mennessä painoon sen on saanut yhteensä 27 lippukuntaa, joista seitsemän on pääkaupunkiseudulta. Niiden joukossa on esimerkiksi meripartiolippukunta Korven Koukkaajat, joka sai tunnuksen viime keväänä. 

“Olemme ottaneet kestävän kehityksen periaatteita jo pitkään huomioon toiminnassamme. Ne huomioidaan esimerkiksi tapahtumien ja toiminnan suunnittelun eri vaiheissa”, lippukunnanjohtaja Noora Kankare kertoo. 

Kriteerit tunnuksen runkona 

Jokainen tunnuksen osa-alue sisältää useamman kriteerin, joista vähintään 25:n täytyy vakituisesti toteutua tunnusta hakevan lippukunnan toiminnassa. Kestävästi partiossa -tunnuksen osa-alueita ja kriteerejä on laadittu yhteistyössä WWF:n kanssa, ja ne pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Korven Koukkaajissa ympäristöystävällisyys näkyy etenkin ruokailussa, liikkumisessa sekä muissa hankinnoissa. 

“Yksi keskeisistä asioista on esimerkiksi kasvisruoan suosiminen kaikissa tapahtumissa, ja se näkyy meillä myös suositun Vegeretki-kasvisruokablogin kirjoittamisessa”, Noora mainitsee. Hän myös kertoo, että lippukunnalla on kämppä luonnonsuojelualueella, jossa lapsille tulee opetettua, kuinka kemikaaleja ei saa päästää luontoon.  

Vastarintaa tunnuksen mukana tuleviin muutoksiin on tullut Nooran mukaan vähemmän kuin voisi kuvitella. Esimerkiksi kasvisruoan lisääntyminen on yksi suurimmista tunnuksen mukana tulevista muutoksista, mutta kritiikkiä on tullut siitäkin yllättävän vähän. 

Lue Korven Koukkaajien Vegeretki-blogia: www.vegeretki.fi

“Moni on tottunut kasvisruokaan jo kotona tai koulussa, eikä se ole nykylapsille niin vieras asia kuin se vanhemmalle sukupolvelle on ehkä ollut”, Noora lisää. 

Myös parannettavaa kuitenkin on. Lippukunnanjohtaja kertoo, että esimerkiksi veneeseen liittyvissä hankinnoissa on joskus mentävä saatavuus ja hinta edellä. Nooran mukaan merellä kuitenkin käytetään esimerkiksi biohajoavia pesuaineita ja vältetään ruokahävikkiä hankkimalla pidempään säilyviä ruoka-aineita. 

Tunnus on todennäköisesti monille lippukunnille jatke jo valmiiksi kestävään partiotoimintaan. Se voi silti nostaa esille uusia tapoja, miten kehittää oman lippukunnan toimintaa kestävämmäksi. Tunnus voi myös kannustaa etenkin tietoiseen ympäristöystävällisempään muutokseen. 

Tunnusta hakiessa Noora kannustaa avaramielisyyteen: 

“Ennakkoluulottomuudella pääsee pitkälle! Kannattaa kokeilla rohkeasti uusia ideoita eikä vain ajatella, että jostain ei pidettäisi.”  

Tutustu tunnukseen tarkemmin ja hae sitä lippukunnallesi: www.partio.fi/kestavasti-partiossa 

TEKSTI: Rosa Mäkinen  
KUVAT: Aleksi Murtojärvi ja Hanna Kimmonen
KUVITUS: Lila Puntila