Kiittäminen on erityisen tärkeää vapaaehtoistyössä. Kiitos tehdystä työstä auttaa jaksamaan silloinkin, kun seuraavan viikon kokouksen suunnittelu tuntuu vaikealta tai kun pystyttää puolijoukkuetelttaa kaatosateessa. Johtajakaveria voi kiittää monella eri tavalla, ja luovuutta saa ja kannattaa käyttää!


Yhdessä tekemistä etänä

Kivaa tekemistä voi järjestää isommalla johtajaporukalla tai kaverin kanssa kaksistaan. Isomman porukan kesken se voi tarkoittaa visailua, leikkimielistä kilpailua tai vaikka kiittämisen palkintogaalaa, jossa palkinnon saavat kolon ahkerin tiskaaja ja lippukunnan vitsiniekka. Pienelle porukalle taas voi järjestää vaikka lautapeli- tai elokuvaillan. Tärkeintä on, että kaikilla on hauskaa ja että kaikki tuntevat, että heidän panostaan partiotoiminnan ja yhteishengen eteen arvostetaan.


Lähetä kortti

Kortti on hyvä tapa antaa henkilökohtainen ja persoonallinen kiitos. Kortin voi askarrella itse ja siihen voi kirjoittaa onnistumisen hetkiä tai hyviä muistoja kuluneelta kaudelta. Korttiin voi myös liittää valokuvia tai piirtää kuvia yhteisistä tapahtumista tai hauskoista hetkistä. Paperille kirjoitettu kiitos ei katoa. Kortin saaja voi säilyttää sen tai laittaa sen esille niin, että sen näkee joka päivä. Kortti on hyvä tapa kiittää myös silloin, jos suullisen kiitoksen antaminen tuntuu vaikealta.


Salainen kiittäjä

Salainen kiittäjä on salainen ystävä -leikin muunnelma, jossa kiitetään nimettömänä. Salaisessa kiittäjässä kaikille osallistujille arvotaan jonkin toisen osallistujan nimi, jolle hän hankkii lahjan tai tekee kortin. Salaisessa kiittäjässä kukaan ei jää ilman kiitosta ja kaikki osallistuvat yhtä lailla. Leikki sopii hyvin lippukunnan koosta riippuen koko johtajistolle tai yhdelle ikäkaudelle. Jotta kaikki saisivat itselleen mieluisan lahjan, on hyvä, jos kaikki osallistujat tuntevat toisensa edes jotenkuten.


Lisää ideoita

Kaipaisitko vielä lisää vinkkejä kiittämiseen? Kuulostaisiko kiittämisbingo tai johtokolmikon ylistyskortti mielenkiintoiselta? Piirin aikuis- ja vapaaehtoistuen ryhmä on keksinyt ja kerännyt paljon erilaisia ideoita kiittämiseen liittyen. Materiaalit löytyvät täältä: bit.ly/kiitosmatskut.


TEKSTI: Anna Colussi

KUVAT: Lila Puntila