• Kohtaamisen oli tarkoitus koota 3000 partiolaista Kansalaistorille. Koronan vuoksi suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi.

  • Suurtapahtuman ohjelma muutettiin alle kuukaudessa lippukunnille sopiviksi ohjelmapaketeiksi. Partio näkyi ja kuului lippukuntien lähialueilla.

  • Kohtaamisen ohjelmajohtajat Onni Pusa ja Inari Tiainen (kesk.) ja Hepun toimittaja Iiris Tattari lähtivät tutustumaan lippukuntien paikallistapahtumiin.

Kohtaaminen oli tarkoitus järjestää taas tänä syksynä. Sen tuli koota noin 3000 partiolaista ympäri pääkaupunkiseutua, kuten viimeksi vuonna 2017.

Tapahtumaa oli suunniteltu koko kevään ja kesän ajan, kunnes kävi ilmi, ettei koronan takia Kohtaamista voitukaan järjestää suurtapahtumana.

Kohtaamista ei kuitenkaan peruttu, vaan se muutettiin lippukuntien omiksi Kohtaamisiksi, joissa tuotiin eristyksessä vietetyn kevään jälkeen koko lippukunta turvallisesti yhteen.

Kohtaamisen järjesti ainaki viisi lippukuntaa ympäri pääkaupunkiseutua oman lähialueensa puistossa. Tapoja toteuttaa Kohtaaminen oli yhtä monta kuin Kohtaamisen järjestäneitä lippukuntiakin. Yksi piirre yhdisti kaikkia tapahtumia: partiokavereiden tapaaminen ja hauskanpito turvallisesti yhdessä.

  • Kohtaamisen järjestävät lippukunnat saivat piiriltä Itämeri-teemaisen ohjelmapaketin, jonka pystyi toteuttamaan esimerkiksi lähialueen puistossa.

  • Valmiin ohjelman lisäksi lippukunnat järjestivät omaa ohjelmaa, kuten ryhmien lupauksenantotilaisuuksia.

Helsingin Eräkavereiden sudenpennut solmimassa huiveja.

Kohtaamisen ohjelmassa lähes kaikilla lippukunnilla oli materiaalipaketin mukana tullut Itämeri-aiheinen rastikierto. Rastikiertoon mahtui mukaan toki Itämeren lisäksi myös tehtäviä muista aiheista. Yhdellä rasteista haasteena oli esimerkiksi tehdä mahdollisimman hauskoja meemejä.

”Yhdellä rastilla tehtiin semmosista kuvista meemejä, toisella avaimenperiä. Sitten piti tunnistaa Itämeren eläimiä ja kasveja. Paras rasti oli ehkä se, missä piti tehdä memejä”, kertovat Sofi, Essi ja Inka Töölön Tähystäjistä. Kohtaaminen oli heille syksyn ensimmäinen partiotapahtuma.

Lippukunnissa järjestetty Kohtaaminen toi lippukunnille myös vapauksia tehdä ohjelmaa lippukunnan omien toiveiden mukaan. Helsingin Eräkaverit järjestivät rastikierron ja yhteisohjelman lisäksi keväällä väliin jääneen sudenpentujen lupauksenannon. Helsingin Eräkavereille oli melko selkeää, että lippukunta järjestäisi oman Kohtaamisen, kun suurtapahtuma peruttiin.

Heta Hiltunen, Helsingin Eräkaverit

”Mun mielestä oli tosi hyvä idea, että nähdään, mutta otetaan pienempi riski. Ettei nyt koronan aikana suoraan keräännytä yhteen isoon kasaan”, pohtii Heta Hiltunen Helsingin Eräkavereista.

Lippukunnan omien Kohtaamisten yhteisohjelmissa oli suosittua myös leikkiä. Useammassa lippukunnassa yhteisleikkeinä oli ainakin Ravirata, jossa pelaajat taputtavat rytmiä käsillään ja reagoivat eri tavoilla pelinjohtajan ilmoittamiin esteisiin, sillä siinä kontaktia muihin pelaajiin ei tule.

”Tässä on ollut nyt tosi rento meininki”, Heta kuvailee tunnelmaa.

  • Osallistujien turvallisuus oli keskeinen osa paikallistapahtumien järjestelyjä.

  • Käsihygieniasta huolehdittiin tarjoamalla osallistujille käsidesiä ennen evästaukoa.

Sudenpentu tekemässä tehtäviä

Kohtaamisen ei alun perin pitänyt näyttää tältä. Kohtaamisen ohjelmajohtajilla Inari Tiaisella (Koudat) ja Onni Pusalla (Hyvinkään Nummenpojat) oli suurtapahtuman ohjelma paketissa, kun he saivat tiedon tapahtuman siirtämisestä lippukuntiin.

”Aluksi olisi ollut yhteisohjelma Kansalaistorilla ja sen jälkeen olisi kuljettu hienossa kulkueessa tyylikkäästi Lapinlahteen. Samoajille suunnitelmissa oli jäätelöntekoaktiviteetteja ja aikuisille kanotointia ja suppailua”, Onni kertoo.

”Päivän piti huipentua ulkoilmaelokuvaan. Oli buukattu isot screenit ja popparikoneet. Kaikki oli ihan voilá.”

Onni kertoo staabin fiiliksen laskeneen hieman, kun he kuulivat tapahtuman kohtalosta.

”Vaikka me oltais tössitty vähän jotain Kohtaamisen ohjelmasta, tunnelmaa olisivat luoneet ne kaikki ihmiset. Kun on paljon ihmisiä, olis tullut sellaista ’Woow me ollaan Pääkaupunkiseudun Partiolaiset’ -fiilistä”, Onni kertaa.

Ohjelmajohtajat Onni ja Inari tekemässä somepäivitystä kaupunkiympäristössä

”Mun visio Kohtaamisesta oli sellainen, että [Kohtaamisessa] yhdistyy vanhat paraatit, mutta mukaan tulee myös jotain uutta. Musta tuntuu, että nyt kun tämä muuttui, ihmisillä oli tosi paljon vähemmän partiopaitoja päällä eikä tullut samanlaista juhlavaa fiilistä siitä, kun jengi oli sadetakit päällä, kuin olimme ajatelleet”, Inari pohtii.

”Kohtaamisessa oli jokaiselle ikäkaudelle suunniteltu jokin ”The Aktiviteetti”, johon upposi suurin osa budjetista. Nyt kun Kohtaaminen siirrettiin lippukuntiin, ne jäivät puuttumaan”, miettii Onni.

Kuinka tapahtuma sitten lopulta ohjelmajohtajien mielestä onnistui?

”Saatiin kyllä tosi hyvin muutettua valmiiksi suunniteltu ohjelma lippukuntiin sopivaksi. Mua kyllä vähän harmitti, kuinka paperipainotteista ohjelmasta sitten tuli”, Inari kertoo.

Sudenpentuja tekemässä tehtäviä akelan kanssa

”Vaikka oli tosi raffi kevät ja kesä, ja vaikka ihmiset olivat pettyneitä siitä, kun Kohtaaminen suuressa mittakaavassa peruttiin, oli lippukunnissa kuitenkin tosi hyvä fiilis ja ihmiset oikeasti halusivat osallistua”, Inari toteaa.

”Oli hienoa nähdä, kuinka osa lippukunnista oli ottanut omiakin juttuja mukaan. Pääsi näkemään, kuinka lippukunnissa tehtiin Kohtaamisen aktiviteetteja, mutta oli myös lupauksenantoa, lippukuntien omia perinneleikkejä ja muuta”, Onni hehkuttaa.

”Vaikka Kohtaaminen muutettiinkin lippukunnissa tapahtuvaksi, syntyi silti tosi hieno konsepti. En näe suureksi ongelmaksi konseptia, jossa piiri tekee valmiin ohjelmapaketin, jonka lippukunnat toteuttavat samaan aikaan. Näin korona-aikaan ja ihan muutenkin se voisi oikeesti olla ihan siistiä”, Onni tuumii.

Onni ja Inari lähettävät terveisiä kaikille osallistuneille lippukunnille, Kohtaamisen staabille ja ehdottomasti Lapinlahti-koordinaattorille Jonille.

  • ”En näe tuontyyppistä konseptia, että piiri tekee valmiin ohjelmapaketin, jonka lippukunnat toteuttavat samaan aikaan, suurena ongelmana.” – Onni Pusa, Kohtaamisen ohjelmajohtaja

  • Teksti: Hanna ”Beagle” Hämäläinen & Iiris Tattari

  • Kuvat: Joonas Hirn & Hanna ”Beagle” Hämäläinen