”Oivalsin, ettei partiouupumustani paranna uusista pesteistä kieltäytyminen.”


Aloitan vuodenvaihteessa Heppu-lehden toisena päätoimittajana. Olen lisäksi lippukuntani ohjelmajohtaja ja hallituksen jäsen. Sekä keskellä kiireisintä fuksisyksyä. Mikä sai minut kuitenkin tarttumaan päätoimittajuuteen?

Rehellisesti päätökseni takana vaikuttavat tasapuolisesti kolme tekijää: kyllästyminen, iso egoni sekä jalot aatokset. Sallikaa minun selittää.

Viime vuodet olen kovasti yrittänyt opetella sanomaan ei, erityisesti partiossa. Päätoimittajuutta pohtiessani oivalsin kuitenkin, ettei partiouupumustani paranna uusista pesteistä kieltäytyminen. Uuden ja isomman pestin vastaanottaminen oli itse asiassa avainasemassa motivaationi elvyttämisessä. Eihän leikkauksenkaan jälkeen saa jäädä sänkyyn makaamaan, vaan palautumista edistää lempeä liikunta. Minun tapauksessani liike lippukunta-arjesta vahvemmin piirin pyörteisiin.

Haluan rohkaista sinua kokeilemaan uutta, isosti tai pienesti. Partiossa pääsee tekemään todella monipuolisia ja siistejä juttuja, kunhan uskaltaa olla utelias. Kohtuullisuuden ja hyvinvoinnin nimissä mainittakoon kuitenkin, että lopetan samanaikaisesti lippukuntapestini. Päätös oli haikea, mutta haluan löytää tasapainon totaalikieltäytymisen ja itseni ylikuormittamisen väliltä

Uudessa pestissäni ei ole kyse pelkästä CV:n lihottamisesta, vaikka mahtipontinen nimike imarteleekin aika tavalla. Koen rivitoimittajana tulleeni tieni päähän. Olen työskennellyt kahdessa partioaiheisessa julkaisussa, kokeillut joka tekstilajia ja saanut tavata muutaman julkimon. Yleneminen tuntuu luonnolliselta jatkeelta. Sitä paitsi päätoimittajuus kokemuksena palkinnee minua muullakin kuin pelkällä statuksella.

Sitten vielä sananen niistä jaloista ajatuksista. Toimittajavuosinani olen kehittynyt huimasti. Siitä on kiittäminen päätoimittajia, jotka ovat tarjonneet minulle tukea ja palautetta. Oman osaamisen tunnistaminen on ollut minulle suunnattoman voimaannuttavaa. Nyt saan vuorostani laittaa hyvän kiertämään auttamalla uutta toimitustamme.

Näiden ajatusten saattelemana aloitan pestini innolla. Lopuksi lupaan vielä luotsata lehteä ylevällä etiikalla enkä isolla egollani. Heko heko.

Kirjoittaja on ollut partiossa 12 vuotta, pitää talviretkeilystä ja eksyy aina suunnistuksessa.


TEKSTI: Iris Pajunen

KUVA: Hanna ”Beagle” Hämäläinen