Tietokirjailija ja Aalto-yliopiston tutkijatohtori Frank Martela, 39, on erikoistunut merkityksellisyyden tutkimiseen. Hän pystyy tiivistämään elämän tarkoituksen yhteen lauseeseen. Miten partio ja elämän tarkoitus liittyvät toisiinsa?

”Ryhdikkyys, erähenkisyys, reippaus, ratkaisukeskeisyys. Eikä valiteta pienestä.”

Tällainen on filosofi Frank Martelan mielikuva partiolaisista. Hän harrasti itse partiota läpi alakoulun. Viime vuosina partio on palannut osaksi elämää esikoisen partioharrastuksen kautta.

”Retket Nuuksiossa ovat jääneet erityisesti mieleen. Oli hauskaa päästä metsään vaeltelemaan ja yöpymään itsenäisesti jo pienenä.”

Partiolla on erikoinen yhteys elämän merkityksellisyyteen, teemaan, joka on Frankin erikoisalaa.

Auta muita, auta itseäsi

Elämän tarkoitus mielletään usein vaikeaksi filosofiseksi kysymykseksi. Merkityksellisyys syntyy kuitenkin Frankin
mukaan lähinnä arkisista asioista, jotka ovat useimmiten jo valmiiksi osa elämää.

Tärkeää on itsensä toteuttaminen, oman osaamisen käyttäminen ja potentiaalinsa kehittäminen. Ihmissuhteissa laatu korvaa määrän.

”Merkityksellisyys ei ole huippuyksilöiden poikkeuksellinen etuoikeus. Valtaosa ihmisistä kokee elämänsä kohtuullisen merkitykselliseksi”, Frank kertoo.

Esimerkiksi partioon kiinteästi liittyvät vapaaehtoisuus ja yhteistyö ovat lisäksi keskeisiä tekijöitä tyydyttävän elämän rakentamisessa.

Filosofi Frank Martela

”Viimeaikaisissa tutkimuksissa on korostunut hyvän tekemisen vaikutus omaan hyvinvointiin. Ihmiset, jotka auttavat muita, ovat onnellisempia ja terveempiä sekä elävät pidempään.”

Auttaminen on melko nuori tutkimuskohde; 15 vuotta sitten teemasta ei vielä tiedetty paljoakaan. Frank on tutkinut auttamisen vaikutusta ihmisen psyykeen muun muassa tietokonepelin avulla.

Hän toteutti kokeensa laittamalla opiskelijat pelaamaan tietokoneella yksinkertaista peliä. Puolille pelaajista kerrottiin, että jokaisesta oikeasta vastauksesta lahjoitetaan pieni rahasumma YK:n ruokaohjelmaan. Pelaamisen jälkeen osallistujat täyttivät kyselyn tunnetiloistaan.

Hyväntekeväisyyteen rahaa keränneen ryhmän jäsenet kokivat suorituksen jälkeen itsensä toisia onnellisemmiksi ja pelaamisen merkityksellisemmäksi.

”Toivon työni olevan samanlaista vielä 20 vuoden kuluttuakin”

Frankista parasta tutkijan työssä on vapaus ja itsenäisyys. Tyypillisesti hän omistaa aamupäivät kirjoittamiselle ja iltapäivät erilaisille tapaamisille sekä puheenvuoroille. Vaikka Frank voittaisi yllättäen kymmenen miljoonaa lotossa, hän ei juurikaan muuttaisi työnkuvaansa.

”Asioiden tutkiminen ja syvällinen pohtiminen on mun juttu. Olen päivittäin innoissani omasta työstäni.”

Toimenkuvaa rikastuttaa lisäksi tiivis kansainvälinen yhteistyö. Kollegoja pääsee kuitenkin tapaamaan valitettavan harvoin. Tutkijan työn yksinäisyys on korostunut erityisesti korona-aikana, kun konferenssit on pidetty etänä.

”Työstäni puuttuu usein yhteisöllisyys. Sen takia on hyvä, että muu elämä täyttää yhteenkuuluvuuden tarvetta.”

Työpäivän jälkeen Frank viettää aikaa perheensä kanssa ja harrastaa joukkueurheilua, kuten jalkapalloa ja salibandya. Perheeseen kuuluvat puoliso sekä 5-, 7- ja 9-vuotiaat lapset.

”Yksi parhaimmista ammatillisista tunnustuksista”

Yhdeksi uransa kohokohdaksi Frank kuvailee esiintymistä Harvardin yliopiston Meaning of Life -konferenssissa. Hän sai esitelmöidä samalla lavalla jo opiskelijana ihailemiensa tutkijoiden kanssa. Myöhemmin heihin pääsi tutustumaan paremmin illallisen äärellä.

”Sinne kutsuttiin puhumaan alan kymmenen kovinta tyyppiä – ja myös minut! Tilaisuus oli yksi parhaimmista ammatillisista tunnustuksista.”

Tällä hetkellä hänen työssään vallitsee hyvä tasapaino tieteen tekemisen, kirjoittamisen ja tutkituista teemoista puhumisen välillä.

”Näissä kaikissa asioissa voi tietenkin kehittyä vielä paremmaksi”, Frank pohtii.

Tulevaisuudessa Frank toivoo löytävänsä tietokirjoilleen entistä enemmän lukijoita Suomen ulkopuolelta. Vuonna 2020 ilmestynyt ”Elämän tarkoitus” on ensimmäinen hänen kirjoittamansa teos, joka on julkaistu myös englanniksi.

Frank Martela puhumassa Johtajatulilla syksyllä 2021.

Neuvoja elämän totuuden etsimiseen

Elämän totuuden etsiminen on yksi partioihanteista. Elämän tarkoitusta, merkityksellisyyttä ja motivaatiota tutkinut Frank tarjoilee filosofisia neuvoja ihanteen saavuttamiseen.

”On tärkeää etsiä elämän totuutta, mutta vaarallista jumittua ajatukseen, että on löytänyt sen. Etsiminen on olennaisempaa kuin itse totuus.”

Lisäksi Frank neuvoo säilyttämään dialogisen lähestymistavan. Tulee tutustua muihin kulttuureihin, kuunnella eri lailla ajattelevia ja laajentaa omia näkemyksiään.

Myös filosofinen tutkimus voi auttaa sekä yhteiskunnallisissa että henkilökohtaiseen elämään liittyvissä kysymyksissä. Filosofia on pohjimmiltaan kriittisen ja luovan ajattelun taitoa.

”Filosofia on ajattelun ajattelemisen taitoa”, Frank virnistää.

Mikä on elämän tarkoitus?

Suuret mysteerit kiehtovat ja inspiroivat Frankia. Elämän tarkoituksen selvittäminen tuntui hyvältä tavalta aloittaa niiden ratkominen.
Ihmisen perustarpeet liittyvät autonomiaan, itsensä toteuttamiseen, yhteisöllisyyteen ja hyvän tekemiseen. Elämä on kokonaisuus, jonka eri alueet toteutuvat eri konteksteissa.

Mikä siis on elämän tarkoitus, filosofi Frank Martela?

”Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsestään merkityksellisen muille ihmisille”, Frank tiivistää.

Frank sudenpentuna vuonna 1990.

Ystäväkirja

  • Yllättävä fakta minusta… yksi bravuureistani karaokessa on Cheekin “Timantit on ikuisia”-kappale.
  • Lempiasiani maailmassa on… uusien oivallusten löytäminen.
  • Suosikkini filosofisista termeistä on… meliorismi (pyrkimys asioiden parantamiseen).
  • Ammatillinen idolini on… Esa Saarinen ja Richard M. Ryan.
  • Parasta metsässä on… luonnon läheisyys.
  • Tämä haastattelu tuntui minusta… oikein mukavalta.

Teksti: Iris Pajunen

Kuvat: Petteri Ojala, Miska Loimaala, haastateltavan arkisto