Piirineuvosto, tuttavallisemmin “pine”, huolehtii piirin päätöksenteosta yhdessä piirin kokouksen ja piirihallituksen kanssa. Heppu selvitti, mihin piirineuvostoa tarvitaan ja miksi sen toiminnalla on merkitystä jokaiselle pääkaupunkiseutulaiselle partiolaiselle. 

1. Piirineuvosto on lippukuntien asialla 

Piirineuvostolla on Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa samankaltainen tehtävä kuin eduskunnalla Suomessa. Siinä missä eduskunta edustaa Suomen kansaa, piirineuvosto varmistaa, että piirin toiminta palvelee pääkaupunkiseutulaisia lippukuntia mahdollisimman hyvin. Suomen Partiolaisten vastaava toimielin on partioneuvosto. 

Piirineuvosto on pääkaupunkiseutulainen erikoisuus – vastaavaa ei ole yhdessäkään muussa partiopiirissä Suomessa. 

2. Piirineuvoston päätökset vaikuttavat jokaiseen päpalaiseen

Piirineuvoston toiminnalla on konkreettisia vaikutuksia jokaisen pääkaupunkiseutulaisen partiolaisen arkeen. Piirineuvosto muun muassa päättää piirin jäsenmaksusta, hyväksyy piirin kilpailujen järjestelyvuorot ja käynnistää kaikki yli vuoden kestävät tapahtumat, kuten piirileirit. 

Muita piirineuvoston tärkeitä tehtäviä ovat piirihallituksen toiminnan valvominen ja ohjaaminen sekä piirin toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen. Piirineuvosto myös valitsee piirihallituksen jäsenet lukuun ottamatta piirinjohtajaa ja piirin varajohtajaa. 

Piirineuvosto 2019–2020

3. Piirineuvosto työskentelee kokouksissa ja niiden ulkopuolella 

Piirineuvosto kokoontuu yleensä kolme tai neljä kertaa vuodessa. Kokouksia voi seurata digitaalisesti kuka vain, koska ne näytetään livenä Partio Kuuluu Kaikille -kanavalla YouTubessa. 

Ennen kokouksia piirineuvokset selvittävät oman alueensa lippukuntien mielipiteitä käsiteltäviin asioihin. Esimerkiksi maaliskuun 2020 kokousta varten selvitettiin lippukuntien kokemuksia ilmoportaan toimivuudesta. 

Lisäksi piirineuvoksille järjestetään erillisiä iltatapaamisia, joissa he pääsevät esimerkiksi vaikuttamaan piirin toimintasuunnitelman valmisteluun. 

4. Piirineuvostoon voi hakea kuka tahansa päpalainen partiojohtaja 

Piirineuvoston muodostavat puheenjohtaja ja 29 piirineuvosta sekä heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Piirineuvoksia on kaksi tai kolme jokaiselta piirin alueelta. 

Uusi piirineuvosto valitaan piirin kokouksessa kahden vuoden välein. Kuka tahansa päpalainen partiojohtaja voi asettua ehdolle omalla alueellaan. Seuraava piirineuvosto vuosille 2021–2022 valitaan 25.10.2020 pidettävässä piirin kokouksessa. 


Minkälaista on toimia piirineuvoksena?

”Toimin piirineuvoksena nyt toista kautta. Pesti vaatii keskittymistä ja halua vaikuttaa piirin toimintaan. Kokoukset voi venyä pitkiksi, sillä läpikäytäviä asioita on kerralla aika paljon. Parasta piirineuvostossa on keskustelut ja se, että on tiedon äärellä – kokouksissa kuulee niin piirihallituksen, toimiston kuin lippukuntien kuulumiset. Pestistä saa eniten irti, kun on aktiivinen molempiin suuntiin ja on valmis kysymään, kommentoimaan ja kuuntelemaan.”  

– Iiris Kihlström, Sotungin Tuliketut 


Juttua varten on haastateltu myös piirineuvoston puheenjohtajaa Antti ”Mallu” Malinia.

TEKSTI: Liinu Yli-Hongisto
KUVAT: Niko Tamminen & Iiris Kihlström