Heppu 6/2018 – kolumni

Vuodenvaihde lähestyy, ja lukuisat partiopestit tarvitsevat innokkaita uusia tekijöitä. Uusi vuosi houkuttaakin monia partiolaisia kokeilemaan uutta pestiä. Mutta miten uusi pesti löytyy? Selaatko piirin nettisivuja tai soitatko lippukunnanjohtajalle ja kysyt, mitä pestejä olisi vapaana? Vai odotatko, että joku kavereistasi pyytää sinut johonkin pestiin mukaan? 

Partio on harrastus meille kaikille, ja partiota saa harrastaa hyvien ystävien kanssa. Haittaako se, että pestit menevät kaverilta kaverille, varsinkin, jos kyseessä on esimerkiksi yhden rastin järjestäminen partiotaitokisoihin? Entä jos kyseessä onkin pari vuotta kestävä luottispesti? 

Pestaaminen on partiossa liian usein viime hetken paniikkia: varsinkaan suuriin pesteihin ei aina löydetä tekijöitä, jolloin houkutus rekrytoida kaverit kiristyksen, uhkailun tai lahjonnan avulla mukaan voi kasvaa liian suureksi. Pahimmillaan mukaan värvätty kaveri voi lähteä kesken pestin kävelemään, jos velvollisuudentunto ei motivoikaan tarpeeksi pestin hoitamiseen. 

Toisaalta monissa lippukunnissa toimintaa tehdään vähillä resursseilla, jolloin tekemistä helpottaa, kun tuntee kavereidensa vahvuudet ja heikkoudet. Samalla kuitenkin tulee helposti työnnettyä uudet, potentiaaliset tekijät pois, jos lippukunta ei ole valmis kokeilemaan muita toimintatapoja kuin niitä, joita on jo vuosia käytetty. Tämä on kehä, jonka rikkominen voi olla hankalaa.  

Jos pestiin hakeminen on avointa ja läpinäkyvää, voi pestiin löytyä sellainen partiolainen, joka ei välttämättä tunne oikeita ihmisiä, mutta jolla on paljon annettavaa. Toki voi tuntua hassulta laittaa hakemus omaan harrastukseen, jossa pitää perustella työelämästä tutuin tavoin omia vahvuuksiaan pestin näkökulmasta: liian viralliselta tuntuva hakeminen voi karsia pois aremmat, mutta potentiaaliset pestattavat.  

Ei ole partion nousujohteisuuden ihanteen mukaista, jos samat naamat pyörittävät samoja ideoita vuodesta toiseen, ja läpinäkyvä pestaus voi auttaa iänikuiseen tekijäpulaan. Tarvitsemme luovia ideoita siihen, miten löydetään oikeat partiolaiset oikeisiin pesteihin ja niin, että kaikilla on kivaa harrastaa yhdessä. 

Teksti: Pipsa Partiojohtaja