Partiolaiset tunnetaan luonnon ystävinä, ja myös partioihanteisiin kuuluu rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä. Kaikki eivät kuitenkaan halua rämpiä viikkoja metsässä tai syödä vegaanisesti, vaan partiolaisiakin on joka lähtöön. Kolme partiolaista kertoo, kuinka rakkaus luontoon näkyy heidän arjessaan.

Uusiokäyttäjä

Näkyvin teko luonnon hyväksi arjessani on kierrättäminen. Olen kierrättänyt jo pitkään kaiken jätteen kotona, vaikka se vaatiikin pientä organisointia. Säästän luontoa myös suosimalla korjaamista ja uusiokäyttöä. Vaatteeni käyn ostamassa monesti kirpputoreilta, eivätkä hajonneet taskutkaan vaatteissa haittaa, kun kaivaa ompelukoneen kaapista.”

Rakkauteni luontoon näkyy arjessani luontoa säästävinä tekoina ja luonnon arvostamisena. Kiireisen arjen keskellä luonto rauhoittaa ja voi samalla olla kaunista.

– Aaron, 19, Susiveikot

Aktivisti

”Rakkaus luontoon näkyy arjessani aika paljon. Pyrin valinnoillani ja toiminnallani suojelemaan ympäristöä. Olen vegaani, ostan vaatteeni lähinnä kirpputoreilta ja osallistun mielenosoituksiin ympäristön puolesta. Nautin luonnossa olemisesta ja tekemisestä. Usein nappaankin mukaani riippumaton ja suuntaan läheiseen metsään lukemaan, kuuntelemaan musiikkia tai ihan vain olemaan ja rauhoittumaan. Luonto on turvapaikkani ja haluan, että myös tulevaisuuden partiolaiset saavat nauttia siitä.”

– Elsa, 18, Hespartto

Luonnossa liikkuja

”Rakkaus luontoon näkyy arjessani siten, että asun rivitalossa Espoossa lähellä luontoa ja vietän luonnossa paljon aikaa. Suvullamme on myös mökki Pohjois-Savossa metsässä järven rannalla, ja olemme siellä kesäisin. Pidän veneilystä ja käyn partioretkillä luonnossa.

Koronakeväänä 2020 kävin paljon metsissä perheeni kanssa, jotta voisimme välttää kontakteja mutta kuitenkin ulkoilla. Löysimme paljon uusia ulkoilupaikkoja, joissa on hauska käydä. Koulussamme liikkatunneilla käymme joskus geokätköilemässä ja suunnistamassa. Vaikka vietänkin paljon aikaa kaupungissa, luonnolla on paikka sydämessäni.”

Leo, 13, Helsingin Erä-Majavat

Ohjelmapainotus 2022–2023

Sanoista tekoihin! on partion ohjelmapainotus vuosina 2022–2023. Ohjelmapainotus kannustaa jokaisen ikäkauden partiolaisia elämään paremman maailman puolesta. Painotuksessa perehdytään YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Ohjelmapainotuksesta voit lukea lisää osoitteessa https://partio-ohjelma.fi/ajankohtaista/sanoista-tekoihin-ohjelmapainotus-2022-2023

Artikkelikuva: Hanna Hämäläinen