Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Siiri Somerkero on nyt pestinsä puolivälissä. Hän näkee partion tulevaisuuden valoisana, ja toivoo yhä useamman löytävän partiosta harrastuksen.


Siiri Somerkeron partiopolku alkoi Vantaan Hakunilan Sotungin Tulikettujen – silloisten Tuikku-Tyttöjen – Hiutaleet-laumasta. Partio tempaisi heti kokoukseen luokkakaverinsa mukana tulleen Siirin. Yläkoulun alussa Siiri aloitti ensimmäisen pestinsä vartionjohtajana.

”Parasta silloin tarpoja- ja samoajaikäisenä partiossa oli se, että tapasi sellaisia tyyppejä, joita ei koulussa olisi tavannut, ja pääsi monenlaisiin juttuihin mukaan. Partiossa kivaa on, kun pääsee näkemään oman työnsä tulokset ja tekemään yhdessä muiden kanssa”, Siiri kertoo.

Ensimmäisen pestinsä jälkeen Siiri on ollut lippukuntansa hallituksessa, lippukunnanjohtajana ja ohjelmavastaavana.

Hän on toiminut myös Pääkaupunkiseudun Partiolaisten (PäPa) ohjelmatoimikunnissa, tarpoja- ja samoajatoimikunnan vetäjänä sekä Suomen Partiolaisissa (SP) kaikkien aikojen toisella YSP-kurssilla ja YSP-ryhmän puheenjohtajana. Ensimmäinen suurempi piiripesti oli Kohtaamisen johtaminen.

  • ”Kaikenlaista tuli tehtyä”, Siiri kertoo pesteistään.

Kohtaamisen jälkeen Siiri oli pari vuotta piirihallituksessa. Vuosina 2017–2018 hän toimi PäPan piirinjohtajana.

”Silloin edistimme [muiden päpalaisten kanssa] keskusjärjestössä monia päpalaisille tärkeitä asioita, kuten partiolupauksen päivittämistä”, Siiri muistelee. Piirinjohtajakautensa jälkeen Siiri lähti vaihtoon.

Vaihdon jälkeen häntä alkoi kiinnostaa enemmän koko keskusjärjestön johtaminen. Hänellä oli ajatuksia partion kehittämisestä, ja partioarkeen oli tullut otettua sopivasti etäisyyttä vaihdossa.

Arki muotoutuu koronan ehdoilla

Siiristä tuli Suomen Partiolaisille korona-ajan johtaja. Hän aloitti keskusjärjestön puheenjohtajana vuonna 2021, kun epidemian kolmas aalto oli Suomessa aluillaan. Nyt hän johtaa järjestöä tähänastisista korkeimman epidemia-aallon aikana. Arki on muotoutunut koronan ehdoilla.

”On vaikea sanoa, miten korona näkyy tässä hommassa, kun tämä aika on ainoa, mistä tietää. Yksi konkreettinen ero on, että ennen pandemiaa hallituksen kokoukset pidettiin aina Helsingissä Partioasemalla, kun taas nyt olemme kokoustaneet etänä ja hybridinä.”

Partion johtaminen pandemian keskellä on Siirin mukaan jatkuvaa kriisin ja normaaliajan välissä luovimista. Uusiin epidemiatilanteisiin ja rajoitustoimiin pitää osata reagoida.

”Korona on kestoaihe, joka on jatkuvasti läsnä. Sitä pitää jatkuvasti seurata, olla kartalla ja selvittää missä mennään. Paljon tulee asioita, joita ei voi ennustaa, ja sitten pitää osata reagoida”, Siiri kertoo.

  • ”Ikuinen optimismi on käynyt ei-voittavaksi mentaliteetiksi”, Siiri kuvailee suhtautumistaan koronaan.

Ennakointi on osoittautunut koronan kanssa toimiessa tärkeäksi.

”Esimerkiksi ensi kesän Finnjamboree Kajoa varten perustettiin syksyllä oma koronanyrkki. Silloin osa piti nyrkkiä vähän turhana, mutta nyt se on osoittanut tarpeellisuutensa.”

Edes koronan laannuttua Siiri ei usko SP:n johdon palaavan kokonaan vanhoihin tapoihin.

”Joissain asioissa etänä toimiminen on tehokkaampaa. Olisi vaikea kuvitella, että palattaisiin siihen, että aivan kaikki hallituksen kokoukset pidettäisiin Partioasemalla niin, että kaikki ovat läsnä.”

Tulevaisuudessa SP aikoo ottaa käyttöön koronapassin, mikäli lainsäädäntö sen mahdollistaa. Passia voitaisiin vaatia esimerkiksi Kajolla. Tällä hetkellä käyttöönoton valmistelu on tauolla.

Kevään osalta toiminnalle raamit asettavat viranomaisten tekemät rajoitukset ja suositukset.

”Ulkona oleminen on hyvä tapa varmistaa se, että toimintaa voi toteuttaa millä tahansa porukalla. Toivotaan, että on hyvät hiihto- ja luistelukelit, jotta saadaan toiminta hyvin käyntiin alkuvuonna”, Siiri sanoo.

Katse tulevaisuuteen

Siiri toivoo, että tulevaisuudessa partiosta tulisi entistä vahvemmin väylä ilmastotekojen tekemiseen.

”Luonto ja ympäristöasiat kuuluvat jo nyt vahvasti partion arvopohjaan, ja meillä on jo Kestävästi partiossa -tunnus, mutta toivoisin, että etenkin tarpoja- ja samoajavartiot innostuisivat tekemään paikallisesti tärkeistä asioista omia kampanjoitaan. Pitäisi olla aktiivista toimintaa, joka tuottaa konkreettisia muutoksia. Ilmastoteoista voisi tulla syy liittyä partioon.”

Siiri haluaisi myös vahvistaa monimuotoisuutta partiossa.

”Toivoisin, että entistä useampi erilaisista taustoista tuleva löytäisi partioon. Me partiolaiset olemme sitä vaikuttavampia, mitä enemmän meitä maailmanmuuttajia on.”

Partioon on koronasta huolimatta tulijoita. Siirin mukaan partion aloittavat ovat kuitenkin monesti partiolaisten lapsia tai sisaruksia, jotka aloittaisivat partion joka tapauksessa.

  • ”Nyt olisi tärkeä saada mukaan myös heitä, jotka eivät vielä tiedä, mistä partiossa on kyse.”

Erityisesti PäPan alueella olisi Siirin mukaan hyvät mahdollisuudet miettiä, miten partioon saataisiin myös niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät itse partiota löydä.

Seuraajalleen Siiri haluaa jättää sellaisen keskusjärjestön, joka voi hyvin ja on mennyt eteenpäin hänen kaudellaan.

”Haluan, että strategiassa määritellyissä isoissa asioissa olisi aloitettu muutoksen tekeminen. Ne ovat niin isoja asioita, ettei niitä kahdessa vuodessa saa valmiiksi, mutta haluan jättää hyvän pohjan, jolta jatkaa. ”

Partiossa hommia painaville vapaaehtoisille Siiri sanoo seuraavat terveiset:

”Me teemme valtavan arvokasta työtä. Partiossa parasta on se, että se on harrastus ja vapaaehtoistyö samassa paketissa. Viikkotoiminnan ansiosta tuhansilla lapsilla on harrastus, kavereita, yhteisö johon kuulua ja oppimisen kokemuksia.”

”Keramiikkakurssit ovat ihania, mutta partiossa se mitä tekee hyödyttää aidosti muita. On upeaa, miten hienosti partio on mukautunut korona-aikana kaikkien partiossa toimivien ansiosta.”


Artikkelia muokattu 20.2.2022: Muutettu kohtaa koronapassin käyttöönotosta. Aiemmin kerrottiin, että käyttöönotto on suunnitteilla ja tapahtuu lain sen salliessa.

TEKSTI: Ville Väisänen

TEKSTI: Tiina Varhee, Kanerva Visuals