Ohjelmapainotuksen tarkoituksena on tukea lippukuntia laadukkaan ohjelman toteuttamisessa. Painotus kestää kerrallaan vuoden ja sisältää toteutusvinkkejä niin isompien kuin pienempienkin tapahtumien järjestämiseen. Aikaisempia painotuksia ovat olleet muun muassa Yhdessä metsään, Kulttuurit kohtaavat, Kuulun maailmalle ja Villinä veteen.  

Tämän kuluneen vuoden ohjelmapainotus oli nimeltään Luotsivuosi. Tarkoituksena oli siis keskittyä luotseihin eli tarpojien, samoajien sekä vaeltajien tukihenkilöihin lippukunnassa. Tavoitteena oli, että luotsit ymmärtäisivät tehtävänsä paremmin, saisivat tukea tehtäväänsä ja pystyisivät antamaan luotsattavillensa täyden tarvittavan tuen. Tukea tarjottiin Parempi lippukunta -blogissa sekä luotseille tarkoitetussa Facebook-ryhmässä pitkin vuotta. Käsiteltyjä teemoja olivat esimerkiksi kasvatustavoitteet, turvallinen tila, osaamisen tunnistaminen sekä monimuotoisuus.  

Vuoden 2019 ohjelmapainotus on Ulos koloilta. Painotuksen tarkoituksena on saada lippukunnat järjestämään mahdollisimman paljon erilaisia yö- ja päiväretkiä ja näin monipuolistamaan omaa viikkotoimintaansa. Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa tuo myös varmasti lisää näkyvyyttä lippukuntien arkeen. Retket ja yhteistyöt voivat olla juuri lippukunnan tai ryhmän näköisiä. Ne voivat olla yö- tai päiväretkiä ja suuntautua lähelle tai kauas. Olisiko ensi vuonna vihdoin aika kysyä naapurilippukunnan kämppää lainaan tai lähteä jopa ulkomaille? Kauas ei tarvitse lähteä, sillä jo esimerkiksi Ruotsista ja Norjasta löytyy paljon hyviä retkikohteita. Myös Suomen luonto on upeita kohteita täynnä, ja metsään lähdettäessä voi hyödyntää esimerkiksi vuoden 2017 Yhdessä metsään -painotuksen materiaaleja.  

Tulevaan ohjelmapainotukseen on myös tuotettu materiaalia luonnon monimuotoisuudesta yhdessä WWF:n kanssa. Vinkkejä tarjotaan jokaiselle ikäkaudelle ja niillä rohkaistaan yhä enemmän ulkona tekemiseen. Retkien ei toki aina tarvitse ulottua metsään tai edes luontoon asti,

vaan esimerkiksi kunnantalo tai teatteri voi olla todella mielenkiintoinen vierailukohde.  

Myös retkikisa on osa painotuksen materiaalista. Kisassa on tarkoitus ilmoittautua Ulos koloilta –hotlineen ja lähettää sinne kuva aina, kun vartio on retkellä. Eniten retkeilleet vartiot palkitaan, ja palkintoja jaetaan myös koko kilpailun ajan kuukausittain. Eikä hätää, jos retkiä ei ole kiikarissa keväällä, sillä ilmoittautua voi 30.9.2019 asti.  

Partio-ohjelma.fi-sivustolta löytyy myös monia muita vinkkejä painotuksen toteuttamiseen. Sivustolta löytyy jopa jo valmiiksi muutama museo, jotka ovat suunnitellut ihan omaa ohjelmaa partiolaisille. Ottaisitteko siis vartionne kanssa suunnaksi esimerkiksi Aboa Vetuksen Turussa tai Tiedekeskus Pilkkeen Rovaniemellä?  

LISAÄ TIETOA: partio-ohjelma.fi/ohjelmamateriaalia/ulos-koloilta 

Teksti: Katariina Pekkonen