Kyllästyttääkö vanhat vakioretkikohteet? Tässä pari retkipaikkaa, jotka soveltuvat kaikille sudenpennuista aikuisiin! Hyppää julkisten kulkuneuvojen kyytiin ja ota suunta kohti Uutelaa ja Mustavuoren luonnonsuojelualuetta.

Tutustu Uutelaan ja Mustavuoreen – Avaa Arilyn ja osoita sillä yllä olevaa kuvaa.

Virkistymistä Uutelan merenrantamaisemissa

Uutela on Itä-Helsingissä sijaitseva 105 hehtaarin kokoinen luontoalue.  Se on yksi Itä-Helsingin vierailluimmista retkikohteista – eikä syyttä. Uutelassa voi ihastella upeita ja monipuolisia luonnonmaisemia. Uutela sopii hyvin myös lastenrattailla ja pyörätuoleilla kulkeville, sillä Uutelan retkireitit ovat hyvin hoidetut, leveät ja tasaiset.

Uutelassa on nähtävää monipuolisesti suhteellisen pienellä alueella. Uutelassa on kaksi merkittyä luontopolkua, joista toinen on pituudeltaan 2,5 kilometriä ja toinen 1,5 kilometriä. Maisemat Uutelassa vaihtuvat nopeasti merellisistä tervaleppälehdoista ja pitkospuista jylhiin kallioihin ja hempeisiin kukkaniittyihin. Historiasta kiinnostuneet jännityksen etsijät löytävät Uutelasta myös vanhan tykkibunkkerin Skatanniemen suunnalta. Bunkkeri on merkattu useimpiin karttoihin.

Uutela soveltuu hyvin monenlaiseen retkeilyyn. Uutelassa on useampi keittokatos, joissa voi grillata tai kokata. Uutela sopii loistavasti myös pilkkimiseen, onkimiseen, marjastukseen ja sienestykseen. Lisäksi alueella voi yöpyä riippumatoissa tai teltoissa.

Kulkuyhteydet Uutelaan ovat hyvät. Vuosaaren metroasemalta on noin kilometri Uutelan ulkoilualueelle, mutta halutessaan lähemmäs pääsee Vuosaaren metroasemalta bussilla numero 90. Vuosaaren metroasemalta lähtee myös pikkubussi numero 819, jonka päätepysäkki on aivan luontoalueen keskellä.

Jännitystä ja historiaa Mustavuorella

Itä-Helsingin toinen näkemisen arvoinen retkikohde on Mustavuoren luonnonsuojelualue. Noin 37 hehtaarin alueelle mahtuu paljon kokemista ja näkemistä. Kohde pitää sisällään 2,5 kilometrin pituisen Mustavuoren polun, joka on osittain leveää ulkoilutietä ja paikoitellen kapeaa metsäpolkua. Kohde ei sovellu pyörätuolilla tai lastenrattailla kuljettavaksi vaihtelevuutensa vuoksi.

Koska reittiä ei ole merkitty maastoon, on se helppo kulkea mobiilikartan avulla. Karttaan on lisätty reittipisteitä, jotka kertovat kohteesta lisää tietoa. Alueella voi liikkua vapaasti, paitsi 1.4.-15-7. välisenä aikana, jolloin poluilla ja ulkoilureiteillä on pysyttävä. Tulenteko ja leiriytyminen on kiellettyä alueella.

Jännitys ei Mustavuoresta lopu. Hieman reitin ulkopuolella pääsee tutkimaan luolia, rotkoja ja juoksuhautoja, jotka ovat jäännöksiä ensimmäisen maailmansodan aikaisesta linnoitustyömaasta. Varovaisuus täytyy kuitenkin muistaa, ja liikkuminen tapahtuu jokaisen omalla vastuulla.

Lehtokasvillisuudeltaan Mustavuori on hyvin monipuolinen. Se kuuluukin valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan sekä Euroopan unionin Natura 2000 –verkostoon. Tarkkasilmäinen bongari voi löytää kohteesta harvinaisempiakin lajeja.

Matka taittuu nopeasti ja helposti julkisilla kulkuneuvoilla Helsingistä Rautatientorin metroasemalta metrolla, bussilla ja kävellen noin 50 minuutissa. Auton saa pysäköityä aivan kohteen lähimaastoon parkkipaikalle.

TEKSTI JA 360-KUVAT Iiris Tattari ja Eerika Veikkanen

KUVITUS Lila Puntila