YSP eli Young Spokespeople -kurssi on Suomen Partiolaisten viestintä- ja markkinointikoulutus 1522-vuotiaille nuorille. Tänä vuonna kurssi järjestettiin 18.20.1. Laitikkalassa ja sille pääsi osallistumaan kaksi Hepun toimittajaa, Milla Muhonen ja Hanna “Beagle” Hämäläinen. Kurssin aikana saatiin kavereita ympäri Suomea, opittiin sisällöntuotantoa ja partiosta viestimistä.

Kuva: Atte Kesti


B: ”Ihan huippua, että on jo kurssiviikonloppu!
odotan innolla sitä kaikkea, mitä tullaan oppimaan. Mikä fiilis sulla on, Milla?”

M: ”Oon odottanut kurssia superpaljon, eikä kellekään kaverille oo jääny epäselväksi mun innostus, kun oon hyppinyt koko päivän seinille kurssia odotellessa. On myös kivaa päästä tutustumaan partiolaisiin ympäri Suomen.”

B: ”No niinpä! Mielenkiintoista kuulla, millaista partiotoiminta on pääkaupunkiseudun ulkopuolella. On varmasti paljon samaa, mutta myös paljon erilaista. PäPasta meitä on muuten jopa seitsemän paikalla!”

Kuva: Atte Kesti


B: ”Ekana iltana tutustuttiin muihin, ja päästiin myös ensimmäisen koulutussetin pariin. Pohdittiin esimerkiksi partioon ja partiolaisiin liittyviä ennakkoluuloja.”

M: ”Partio on ollut mukana mun elämässä aina, joten yllätyin itsekin, kuinka paljon stereotypioita ja oletuksia partiolaisiin liittyy. On tärkeetä tietää, mitä muut ajattelevat, jottei vahingossa ruoki vääriä uskomuksia. Odotan innolla huomista!”

Kuva: Atte Kesti


Neljä linjaa syvensivät osaamista

B: ”Medialähettiläskurssilla harjoitellaan erilaisia viestintään liittyviä taitoja. Kävimme läpi hyvää viestintää niin suullisissa, kirjallisissa kuin visuaalisissakin tilanteissa. Lisäksi tänä vuonna jakauduttiin ennen kurssia toivotuille linjoille, jotka painottivat koulutusta esiintymiseen, kirjoittamiseen, sosiaaliseen mediaan tai valokuvaamiseen. Mikä sun linja oli?”

M: ”Kirjoituslinja! Me käytiin läpi vinkkejä erityisesti verkkokirjoittamiseen liittyen. Pohdimme myös hyvää otsikointia ja rakennetta tutkimalla erilaisia uutisartikkeleita. taisit olla esiintymislinjalla?”

B: ”Jep! Me harjoiteltiin selkeää esiintymistä pitämällä paneelikeskustelu. Sitten katsottiin se videolta ja tarkkailtiin omaa toimintaa. Tällä tavalla huomaa hyvin maneereja, joita toistaa jos vaikka jännittää.”

Kuva: Noora Qvick


Itse tekemällä oppii

M: “Kurssilla jokainen pääsee testaamaan omia mediataitojaan projektien parissa. Eri linjoilta koostuva noin viiden hengen porukka tekee yhdessä aina yhtä projektia. Meidän tehtävänä on tänään juttusarja Partiomediaan. Jokainen ryhmäläinen pääsee käyttämään taitojaan muun muassa kirjoittamisen ja kuvaamisen parissa. Mitä sun ryhmä tekee?” 

B: “Me tehdään videomateriaalia, jota tullaan hyödyntämään tulevia kursseja varten. Muut ryhmät kertoivat miettineensä esimerkiksi digitaalisuutta partiossa ja kampanjaa partioviikkoa varten.” 

M: “Vähänkö siistiä, näistä projekteista kuullaan varmasti vielä lisää! Nyt lähdetään saunomaan ja sitten päästään valmistautumaan illan gaalaan. Siellä sitten nähdään, miten ryhmät lähtivät työstämään projektejaan. Oon myös kuullut, että kaikilla on hienot cocktail-asut gaalaa varten.”

 


Kiitos ja kumarrus

M: “Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja niin myös YSP-kurssi. Tänä aamuna ollaan siivottu paikat ja kuultu, mitä kaikkea uusi pesti tuo mukanaan. Samalla kerrottiin keneltä saa tukea seuraavien parin vuoden aikana YSP-pestissä toimiessa. Mikä oli sulle tärkein juttu mitä opit? 

B: “ sain itsevarmuutta kirjallisen, suullisen ja visuaalisen viestinnän toteuttamiseen. Viestintä on tärkeässä roolissa niin partiossa kuin sen ulkopuolellakin ja uskon siihen liittyvän osaamisen hyödyttävän paljon. Moni kurssilla opittu asia tulee eteen lähes jokaisessa viestintätilanteessa. Entäs ? Mikä oli uutta?” 

M: “Opin, että partiokuplassa eläneenä mulle arkipäiväiset asiat saattaa olla ulkopuolisille todella kummallisen oloisia. Jatkossa kun tiedostan tämän, osaan esimerkiksi varoa partioslangin käyttöä medialle puhuttaessa. Millaiset yleisfiilikset sulle jäi viikonlopusta?” 

B: “Tosi hyvät! Suosittelen kurssia jokaiselle, joka on kiinnostunut viestinnästä. Nyt on kuitenkin aika käynnistää auto ja suunnata kohti kotia.”

 


Lisää valokuvia kurssilta löytyy Suomen Partioalaisten kuvagalleriasta linkin takaa.

Kuvat: Atte Kesti, Noora Qvick, Milla Muhonen
Teksti: Milla Muhonen ja Hanna ”Beagle” Hämäläinen