Isi oli pikkupoikana lähdössä partioleirille, kun lettutaikina levisi kadulle jo Topeliuksenkadun bussipysäkillä. 

Äitillä oli lipaston laatikossa rasiallinen partion ansiomerkkejä, joita kävin salaa ihastelemassa.  

Serkkutytöllä oli niin hauskoja juttuja partioleiriltä, että muistan ne vieläkin. 

En ole ikinä kuulunut partioon, mutta se on aina ollut minulle olemassa. 

Nyt partio on läsnä lähinnä oppilaiden vuoksi. Kukapa opettaja ei tunnistaisi luokassa oppilasta, jonka otsassa suorastaan neon-valoin loistaa teksti ”Aina valmis”. (Mikä on lohdullista, koska viereisessä otsassa lukee ”Ei vois vähempää kiinnostaa”.) 

Partio-merkkinen oppilas katsoo opettajaa ymmärtäväisesti (ei epäluuloisesti) ja osaa esittää mielipiteitään tekemättä röyhkeää vaikutelmaa myös silloin, kun joutuu huomauttamaan opettajaa virheestä – niitäkin sattuu. 

Partio-merkkisellä oppilaalla on koulussakin intoa tehdä yhteistä hyvää. Hän laulaa ja soittaa joka juhlassa, on tukioppilas ja tuutori, kenties oppilaskunnan hallituksen jäsenkin siinä sivussa. 

Partio-merkkinen oppilas osaa myös tehdä työtä. Opettajain koulu-koulu-sanakirjan mukaan se tarkoittaa, että oppilas ei tulkitse ryhmätyön tekemistä mahdollisuudeksi keskustella viikonlopun viettämisestä lopputunnin ajan tai esseen palautuspäivän tarkoittavan kirjoittamisen suunnittelemisen ajattelemisen aloittamista. 

Koululaitos on hionut tuotekehittelynsä tappiin. Opetussuunnitelmassa Hyvän, Tasapainoisen ja Sivistyneen Ihmisen (HTSI) tuoteselosteessa luetellaan rutosti hyvää ja kaunista. HTSI on pitää huolta itsestään ja muista, tunnistaa ja käyttää omia vahvuuksia, on luovasti osaava ja sinnikäs, hänellä on hyvät tunne-, empatia- ja sosiaaliset taidot… Huh! Nämä ovat vain murto-osa kansainvälisillekin markkinoille suunnatun menestystuotteen ominaisuuksista. 

Voi, kunpa virkahenkilöt olisivat hoksanneet ottaa HTSI:n tuotekehittelyyn liike-elämän johtajien lisäksi myös Suomen Partiolaiset ry:n! Meidän koulun Partio-merkkiset oppilaat olisivat voineet käydä viestimässä rakentavasti seminaareissa ja vööksopeissa seuraavaa: “Myöhästyitte! Patentti on jo olemassa. Meitä täyspäisiä, kunnollisia ihmisiä on Suomi täynnä!” 

Irene Bonsdorff 


Kirjoittaja on Töölön yhteiskoulun äikänmaikka, jonka tuntemat partiolaiset osaavat myös lukea, laskea ja kirjoittaa. 

Kolumni on julkaistu Hepussa 2/2019. Näköislehti on luettavissa Issuu-palvelussa täällä.