Pop up -partiokolo eli Poppari polkaisi käyntiin perinteisen Partioviikon tiistaina 19.4. Poppari oli Pääkaupunkiseudun Partiolaisten järjestämä tapahtuma Partioviikon tiistaista torstaihin.


Mikä partioviikko?

  • Partioviikko on vuosittain viikolla, jolloin on yrjönpäivä.
  • Tänä vuonna Partioviikkoa vietettiin 18.–24.4.
  • Popparin lisäksi partioviikon tapahtumiin lukeutuivat tänä vuonna muun muassa Mannerheim-solkien luovutustilaisuus, piirin kevätmestaruuskisa Törmä sekä Tervetuloa Partioon -koulutus.

Partioviikko näkyy kadunkulmassa

Nyt on taas partiolaisen kevään kohokohta, sillä Partioviikko on täällä. Tämä vuosittainen tapahtuma tuo partion näkyväksi myös partion ulkopuolisille. Moni partiolainen saattaa esimerkiksi pitää partiohuivia koulussa tai töissä Partioviikon kunniaksi. Partioviikolla on usein järjestetty myös näyttäviä tapahtumia, kuten monena vuonna partiolaisia yhteen koonnut Kohtaaminen.

Popcornien tuoksua ja partiota

Tänä vuonna Pop up -partiokolo eli Poppari kerää ohikulkijoiden huomion yhdellä Helsingin vilkkaimmista paikoista. Narinkkatori täyttyy partiolaisista ja rasteista. Kaikenikäisille suunnattu tapahtuma kerää yhteen niin partiolaiset ympäri pääkaupunkiseutua kuin ei-partiolaiset ohikävelijätkin.

Narinkkatorin täyttävät partiolaisten tapahtuman vieressä olevan mielenosoituksen äänet. Konteista, katoksista ja pöydistä koostuvalla Pop up -kololla on vain muutamia partiolaisia. Kello on tosin vasta viisi; tapahtuma on juuri alkamassa. Pian ilmassa leijuu tuoreiden popcornien tuoksu, ja popcorn-koneen näkeminen herättää ohikulkijoiden huomion. Vesi herahtaa kielelle. 

Rasteilla päästään tekemään erilaisia tehtäviä, jotka muistuttavat partiotaitokilpailuista. Kisaajat aloittavat ilmoittamalla vartionsa Poppariin:

”3 vaeltajaa. Piirin suoria jäseniä.”

Rastitehtäviä on popcornpurkin rakentamisesta erilaisten öljyjen tunnistamiseen. Monen ryhmän popcornrasiat ovat luonnollisesti suuria – niihin mahtuu enemmän herkkuja. Kaunis ja lämmin kevätpäivä on houkutellut monia ulkoilmaan. Poppari täyttyy partiolaisista. Muutama rohkea ohikulkijakin uskaltaa katsella menoa. Partioviikko on monelle ei-partiolaiselle yllätys.

”En”, kuuluu vastaus, kun kysytään, tietääkö ei-partiolainen partioviikosta.

Popparin tarkoitus on kerätä yhteen partiolaisia ympäri pääkaupunkiseutua. Monimuotoisella joukolla on monenlaisia mielipiteitä partiosta. Partiolle ja partiolaisille löytyy monenlaisia määritelmiä:

  • ”Näen partion sellaisena mukavana harrastuksen, jossa kaikilla on kiva olla ja kaikki ovat toistensa kavereita. Ja mennään myös metsässä!” – Anni, ei-partiolainen

  • ”Partiolainen on ensinnäkin ihan tavallinen ihminen. Ei partiolaiset ole mitään superihmisiä, mutta niillä on ehkä enemmän sellaisia taitoja, joita ei jokaisella tavan tallaajalla oo. Partio kun opettaa niin paljon kaikkea sudareiden johtamisesta viestintään. Partiolainen on vahva, reipas ja hyvä johtaja.” – Kerttu, partiolainen

  • ”Partiolainen on ihminen, joka kokee kuuluvansa partioon ja noudattaa partion arvoja. Partion ydin on tehdä maailmasta parempi paikka.” – Inari, partiolainen

Popcornin tuoksu houkuttelee paikalle myös lokkiparven, joka yrittää napata itselleen herkkuja. Se ei kuitenkaan onnistu käymättä läpi rasteja tai suorittamalla vaihtoehtoisesti pikatehtävää eli hyvän teon tekemistä. Moni innostuukin päivän aikana kirjoittamaan mukavia viestejä lappuihin ja antamaan niitä muille. Ulkokolo täyttyy hymyistä, kun paikallaolijat saavat kivoja kehuja.

Popcorn-kone on Popparin keskipiste. Partiolaiset lapsista aikuisiin jonottavat kärsivällisesti suolaisia herkkuja vesi kielellä. Joukkoon on uskaltautunut muutama ei-partiolainenkin. Poppariin tiivistyy partiolaisuuden ydin. Ollaan kavereiden kanssa yhdessä ja otetaan muutkin mukaan. Nautitaan tekemisestä ja tehdään maailmasta parempi paikka vähän kerrallaan. Sitten nautitaan retkiherkuista. Yhdessä.


TEKSTI: Eero Lilja

KUVAT: Alex Inkiläinen ja Emma Lahtinen