Miltä tuntuu elää pormestarina, kun jokainen päivä menee minuuttiaikataululla? Tätä pääsin selvittämään, kun 11.10. YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä astuin Helsingin pormestarin saappaisiin.

8.30 Aamu alkoi päivän ohjelman läpikäymisellä. Sain käteeni pormestarin päiväkansion, jossa oli materiaalit, joita päivän aikana tulisin tarvitsemaan. Tässä vaiheessa fiilis oli vielä hieman väsynyt, mutta kuitenkin todella odottavainen. Tuntui epätodelliselta, että vihdoin oli sen päivän aika, jota oli valmisteltu jo noin puoli vuotta.

9.00 Päivän ensimmäisenä virallisena ohjelmana oli Helsingin kaupungin historian ensimmäinen henkilöstöaamu. Kaupungintalon aulaan oli kerääntynyt iso joukko kaupungin työntekijöitä, ja osa heistä seurasi tapahtumaa striimin välityksellä. Henkilöstöaamun idea oli se, että pormestari yhdessä toimialajohtajien kanssa vastasi työntekijöitä askarruttaviin kysymyksiin.

Tilaisuuden alussa pääsin esittäytymään ja kertomaan, mikä Girls Takeover on ja miksi se järjestetään. Pääsin myös ilmaisemaan huoleni siitä, miten ilmastonmuutoksesta opetetaan kouluissa ja millaisia tiloja nuorille rakennetaan.

10.15 Henkilöstöaamun jälkeen oli aika hypätä pormestarin Teslan kyytiin ja suunnata kohti Katri Valan puistoa ja Helenin lämpöpumppulaitosta. Itselleni energia-ala ei ole suuri mielenkiinnon kohde eikä vierailunkaan aikana minua sille alalle saatu käännytettyä. Käynti oli silti todella antoisa, sillä energia-alalla on suuri vaikutus ilmastotoimissa.

11.30 Vierailun jälkeen oli vuorossa kuvaushetki Kauppatorilla kaupungintalon edustalla. Oli ihanaa huomata, kuinka pormestari tervehti vastaantulijoita kuin kuka tahansa eikä pitänyt itseään mitenkään muita korkeammalla.

Ja kerran kun kauppatorilla ollaan, niin päädyimme toki myös aasialaisten turistien ihmettelyn kohteeksi. Kuvien ottaminen noinkin nopealla aikataululla vaati heittäytymistä, mutta sain ainakin sen kaksiminuuttisen aikana tietää, että myös Vapaavuori on ollut nuorena partiossa.

11.45 Vihdoin koitti lounaan aika. Vaan eipä seuraavaa 45 minuuttia käytetty pelkkään syömiseen, kun sain vuorotellen vastata Hesarin toimittajan kysymyksiin ja ajatuksiini C40-konferenssista. C40-konferenssi oli lounaan suosituin puheenaihe, koska kirjoitin sinne osan Vapaavuoren puheesta. Pohdimme yhdessä Vapaavuoren, avustajien, sekä Planin tukihenkilön kanssa, mitä tyttöjen päivän terveisiä haluaisin viedä pormestareille ympäri maailman.

12.30 Lounaan jälkeen oli vuorossa pormestarikunnan esittelypalaveri, puhekielellä peppi. Palaverissa olivat paikalla pormestarin lisäksi kaikki Helsingin neljä apulaispormestaria sekä pormestarien avustajia ja kanslian väkeä.

Palaverin alussa esittelin lyhyesti itseni sekä Girls Takeoverin, ja annoin Vapaavuoren hoitaa loput. Palaverissa suunniteltiin seuraavaa kaupunginhallituksen kokousta eli oltiin niin sanotusti kaupungin hallinnon ytimessä. Ja siltä se tuntuikin, kun opiskelijana lähes kaikki lyhenteet ja termit menivät ohi kovaa ja korkealta.

13.00 Iltapäivän toisena ohjelmana oli englanninkielisten palveluiden kehittämisohjelman raportin julkaisu. Tämänkin tilaisuuden puheen pitämisen delegoin Vapaavuorelle, jotta saisin hengähtää edes hetken. Tilaisuuden teema kuitenkin liippasi läheltä tempauksemme sanomaa, sillä kyseessä oli tasa-arvoteko.

14.00 Seuraavana oli taas aika hypätä Teslan kyytiin ja suunnata kohti Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yksikköä. Siellä vastassa oli Liisa Pohjolainen, kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja. Liisan kanssa keskustelimme siitä, miten ilmastonmuutoksesta pitäisi kouluissa opettaa ja kertoa.

Olen aina ollut sitä mieltä, että vaikka ilmastonmuutos kokonaisuudessaan on negatiivinen asia, olisi kuitenkin puhuttava yhä enemmän siitä, mitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi jo Helsingissä tehdään. Esitin ajatuksia myös siitä, kuinka haluaisin nähdä kouluissa yhä enemmän opetustyyliä, jota partiossakin käytämme: nuorilta nuorille. Esimerkkiä tarvitaan aina vertaisilta, koska silloin se on tehokkainta.

Keskustelun aiheeksi nousi myös, miten koulurakennuksista saataisiin yhä ilmastoystävällisempiä, ja mitä konkreettisia tekoja koulut voisivat tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

15.00 Päivän viimeisenä virallisena ohjelmana oli pääkaupunkiseudun yhteistyöryhmän kokous. Tilaisuus, jota olin jännittänyt, mutta myös odottanut kaikista eniten. Pääsin pitämään puheen Helsingin, Espoon, Vantaan sekä Kauniaisten kunnanjohdolle. Paikalla olivat siis kaupunginjohtajat, sekä kaupunginhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajat.

Vastoin ennakkoluulojani kokous oli rennoin kaikista päivän tapahtumista. Kaupunkien johtajat vitsailivat keskenään, ja tunnelma oli mukavan rento. Puheeni jälkeen vastasin moniin kysymyksiin, ja sain jopa yllättyä omista vastaustaidoistani. Kokoussalista ulos astuessani oli kasvoilla iso hymy ja onnistunut fiilis valtasi mielen. Päiväni pormestarina oli todella ikimuistoinen ja upea kokemus.


  • Girls Takeover on Plan Internationalin tempaus, jossa vuosittain YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. tytöt ympäri maailman astuvat yhteiskunnallisten, poliittisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.
  • Viime vuonna valtauksia oli yli 2 000 noin 70 eri maassa.
  • Tänä vuonna valtauksessa olivat mukana Helsingin kaupungin lisäksi Marimekko, SRV, Energiateollisuus ry, OAJ, Ilta-Sanomat, Nordea, Anna-lehti, Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma, ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen sekä kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari
  • Tavoitteena on tuoda esille tyttöjen ja nuorten naisten syrjintää erityisesti kehittyvissä maissa
  • Suomessa haluttiin tänä vuonna keskittyä teemaan ilmastonmuutos ja tytöt, joten valtauspäivänä tuotiin erityisesti ilmi sitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa tyttöjen oikeuksiin ja miten se heikentää niitä
  • C40-konferenssissa kokoontuivat yli 90 kaupungin pormestarit, ja siellä käsiteltiin juuri ilmastonmuutokseen liittyviä ratkaisuja ja toimenpiteitä kaupungeissa

Kuvat: Iiro Rautiainen