Kuivausohjeita on internet pullollaan. Joistakin lukukokemuksista saa kuvan, että kuivaaminen on todella vaikeaa ja työlästä. Ei ole. Välineiksi riittävät yksinkertaisimmillaan uuni ja puinen lasta, jolla uuninluukun saa raolleen.


Herkkävatsaisen retki saattaa saada ikävän käänteen, jos syö aivan erilaista ruokaa kuin mihin on tottunut. Erityisruokavaliota noudattavien voi myös olla vaikeaa löytää vaikkapa sipulitonta murkinaa valmisruoista, ja teräsvatsaisetkin saattavat joskus kaivata vaihtelua valmisruokien valikoimaan.

Itse kuivaamalla saa tutumman ruoan lisäksi myös sen kokoisia annoksia kuin haluaa kerralla syödä. Lisäksi voi tarpeen ja mieltymyksen mukaan säätää proteiinin, hiilihydraattien ja kasvisten suhdetta. Lisäksi painon, tilan ja säilyvyyden takia ruokaa kannattaa kuivata pidemmälle retkelle tai vaellukselle mukaan otettavaksi.

Retkille ja vaelluksille voi helposti kuivattaa ruoka-aineita tai valmiita ruokia itse. Valikoima on miltei rajaton, kun tekee itse. Erilaisia ruoka-aineita voi yhdistellä samalla tavalla kuin kotona kokkaillessa, ja melkein kaikkea voi tehdä retkelläkin.

Ruoka kannattaa kuivata hyvissä ajoin

Kuivaamiseen on hyvä varata tarpeeksi aikaa. Kuivattavasta ainesosasta ja ainesosien suuruudesta riippuen kuivattamiseen voi mennä useampi tunti. Kun kuivaamisen aloittaa ajoissa, retkimuona on varmasti valmiina ennen reissuun lähtemistä.

Kuivattu ruoka säilyy todella kauan hyvänä, oman kokemukseni mukaan reilusti yli vuoden, kun se on pakattu ilmatiiviisti ja säilytetään enintään huoneenlämpöisessä tilassa, mielellään valolta piilossa. Rasvattomat tuotteet, kuten tomaattimurska, näyttävät säilyvän hyvinkin kolmatta vuotta.

Lämmityskausi on paras aika kuivaamiselle, koska siinä väistämättä syntyy lämpöä. Esimerkiksi jauheliha saa olla useita tunteja kuivumassa, ja kesähelteellä ylimääräinen lämpö kotona ei tunnu kivalta – kylmään vuodenaikaan taas lämmitystä tarvitaan joka tapauksessa.

Kuivattavaksi sopii miltei mikä tahansa raa’asta kananmunasta homejuustomurusiin (ensin mainittua en tosin ole itse kuivannut, vaan olen ostanut valmista kananmunajauhetta). Aura-juustoa sen sijaan olen murustanut ja kuivannut – se toimi retkipastassa mainiosti.

Melkein kaikkea voi kuivattaa – ja se on helppoa

Kuivattavaksi sopivat myös useimmat kasvikset, hedelmät ja liha. Jos nakkipata tai -kastike sattuu kuulumaan lempiruokiin, kannattaa laittaa valmiiksi pilkottuja nakkeja kuivuriin, niin saa syödä niitä reissussakin.

Valmiiksi kuivattuja aineksia voi ostaa kaupasta ja täydentää niillä itse kuivattuja ruokatarvikkeita. Kananmunajauhetta, soijarouhetta tai kuivattuja marjoja ja hedelmiä on ainakin isoimmissa kaupoissa. Voi myös ostaa valmiita kuivaruokia, kuten pussipastoja tai keittoja, ja lisätä niihin itse kuivattuja aineksia.

Paras tulos syntyy laadukkaista ja vähärasvaisista raaka-aineista. Ruoka ei kypsy kuivuessaan, joten jos haluat saada retkellä ruoan syömäkuntoon nopeasti, on hyvä ainakin esikypsentää ainekset ennen kuivaamista. Jos siis haluat tehdä pasta- tai riisiruoan, joka valmistuu vain kuumaa vettä lisäämällä, muista kypsentää pasta tai riisi ennen kuivaamista.

Kuivausohjeita

Jauhelihan valmistaminen ja kuivaaminen

Kuivattu jauheliha valmistuu alkuvaiheiltaan samalla tavalla kuin mikä tahansa jauhelihan paistaminen, mutta ilman rasvaa. Paista rasvaton jauheliha tavallista miedommalla lämmöllä – nyt on tarkoitus saada kaikki kosteus ulos – ja ihan pieniksi murusiksi. Maustamisen suhteen on kaksi koulukuntaa: joko mausteet mukaan jo paistaessa tai maustaminen vasta, kun tehdään ruokaa.

Kun jauheliha on kypsää ja nesteet haihtuneet pannulta, ripottele jauheliha leivinpaperin päälle uunipellille. Jos käytät kuivuria, laita jauheliha sen ritilälle. Jauhelihan kuivaamiseen sopiva lämpötila on noin 50 °C. Uuninluukun täytyy kuivaamisen ajan olla raollaan, jotta kosteus pääsee uunista pois. Kuivaaminen kestää useita tunteja, joten hätäisen hommaa se ei ole. Uunissa kuivumiseen täytyy varata noin 16 tuntia, kiertoilmauuni on hiukan nopeampi. Kuivuri on laitteesta riippuen suurin piirtein samoissa ajoissa kiertoilmauunin kanssa.

Jauhelihaa kannattaa käännellä muutaman kerran kuivaamisen aikana, jotta näkee, onko kuivuminen tasaista, ja samalla voi vielä rikkoa isoksi jääneitä murusia. Jauheliha on kuivaa, kun se on pippurimaisen tuntuista hampaissa. Kuivatun jauhelihan käyttöönotto ruoaksi vie 15–20 minuuttia sen mukaan, kuinka pehmeäksi lihamurut haluaa saada. Ennallistamisen voi tehdä niin, että laittaa jauhelihan kattilaan veteen siksi aikaa, kun valmistelee taukoa tai leiripaikkaa. Kun on aikaa istua keittimen äärellä, voi laittaa sekaan kuivattua tomaattimurskaa ja keitellä jauhelihakastikkeen valmiiksi. Toisessa kattilassa voi kastikkeen valmistuttua keittää pastaa tai riisiä, mitä nyt haluaakin syödä.

Kasvisten sekä juuresten valmistaminen ja kuivaaminen

Kasviksia, kuten pikkutomaattia tai paprikaa, voi kuivata kypsentämättä niitä etukäteen. Nekin kannattaa leikata ohuiksi siivuiksi tai pieniksi paloiksi ennen kuivausta. Kokemukseni mukaan kuivatut kasvikset vaativat hiukan vähemmän aikaa ennallistuakseen kuin esimerkiksi jauheliha.

Kasvikset kuivataan samoin kuin jauheliha eli levitetään yhteen kerrokseen leivinpaperin päälle leivinpaperille. Myös kasvikset vaativat matalan lämpötilan ja pitkän ajan, että niistä pääsee kaikki kosteus ulos. Valmiiksi kuivuneet kasvikset tunnistaa siitä, että ne eivät paina juuri mitään ja ropisevat, kun niitä ripottelee sormistaan leivinpaperille.

Juurekset olen kuivattanut esikypsennettyinä, jolloin ne kypsyvät syötäviksi retkellä nopeasti. Hyvä tapa on esikypsentää ne keittämällä tai höyryttämällä ennen kuivausta. Erittäin helpolla pääsee, kun kuivaa pakasteena myytäviä kasvissuikaleita – nopea kiehautus ja sitten suikaleet väljästi uunipellille tai kuivuriin. Kun kuivattavat ainekset on pilkottu pieneksi, sekä niiden kuivumis- että ennallistumisaika lyhenevät.


TEKSTI Aija Parm 

KUVAT Julius Kuula, Aija Parm