Jalmari Karvinen on monelle YouTubesta tuttu Jalmafi-kanavansa Elin päivän kuin -videoistaan ja vinkeistään itsensä kehittämiseen. Monista muista tubettajista poiketen Jalmari ei pohdi katsojalukuja, vaan tekee videoita siitä, mikä häntä kiinnostaa.

Vuonna 2012 yhdeksäsluokkalainen Jalmari Karvinen pohti, mitä tehdä peruskoulun päättötyötehtäväkseen. Muut oppilaat tekivät kirjallisia projekteja, mutta Jalmarilla oli mielessään jotain muuta. Hän kuvasi, editoi ja leikkasi päivästään kertovan my day -videon ja latasi sen videopalvelu YouTubeen.

Jalkapallo vei kuitenkin seuraavina vuosina suurimman osan ajasta, ja videoiden tekeminen jäi taka-alalle. Aivan kokonaan videoharrastus ei tuolloin sammunut.

Jalmari kirjasto Oodin edessä
  • ”Joitakin fiilisvideoita julkaisin Instagramiin, mutta en näyttänyt niissä kasvojani tai puhunut.”

Ja teki Jalmari tuolloin muitakin lyhyitä videoita: parin vuoden ajan hän teki mainosvideoita ensin Partioaitalle, sitten muillekin yrityksille. Näiden videoiden tekeminen kehitti sekä video- että bisnestaitoja.

”Vuonna 2016 päätin sitten rohkaistua. Tein valmiiksi 12 vlogivideota ja latasin ne YouTubeen.”

Jalmari julkaisi videot muutaman viikon aikana, mutta päätti olla vilkaisematta katsojalukuja tai kommentteja, koska uskoi niiden määrien jäävän pieniksi. Siitä lähtien hän on julkaissut videon melkein joka viikko.

”Teen videoita, joista olen ylpeä”

Jalmarille videoiden tekemisessä on kyse intohimosta. Tubevideoista Jalmari ei saanut elantoa ennen toissa vuotta. Nyt hän on aloittanut työt start up -yrityksessä, minkä myötä tubettaminen muuttuu jälleen harrastukseksi.

”Viime ja toissa vuonna tube oli duuni, nyt se on viikonloppujen ja iltojen sivuhommaa. Aion silti tehdä viikon parin välein videoita”, Jalmari kertoo.

Vaikka videoiden tekemisessä on ollut Jalmarille kyse myös elinkeinosta, hän ei silti käytä Youtubea kuten voisi kuvitella.

”Olen piilottanut videoideni katsojaluvut ja tykkäysten määrät itseltäni. Näen ainoastaan kommentit. Moni bisnesihminen voisi sanoa, että tuohan on järjetöntä. Minulle tämä on se, mikä tekee tubettamisesta harrastuksen. Teen sellaisia videoita, joista itse olen ylpeä, enkä mieti turhaan klikkejä.”

Muutenkaan Jalmari ei käytä paljoa somepalveluita.

”Ei ole Facebookia, ei ole Snapchatia, Instagramin poistan puhelimestani aika usein. TikTok minulla on puhelimessa, mutta senkin poistan usein.”, hän kertoo.

”Jos viettäisin paljon aikaa somessa, alkaisin verrata itseäni liikaa muihin. Jos on joku tili, jonka seuraamisesta minulle ei tule hyvää oloa, niin sellaiset mykistän tai unfollaan [lopetan seuraamisen].”

Jalmari suosittelee muitakin vähentämään sellaisten tilien seuraamista, joista ei tule itselle hyvää mieltä. Se on hänen vinkkinsä viime aikoina paljon puhuttujen somen aiheuttamien ulkonäkö- ja suoriutumispaineiden vähentämiseen.

Partiota ja palloilua

Jalmarin suvussa vallitsee pitkä partioperinne, joka on ollut hänelle yksi syy päätyä partioon.

Partio merkitsee Jalmarille kahta asiaa: luonnon lähellä olemista ja ongelmien päättäväistä ratkaisemista vaikeuksista huolimatta. Jalmarin partiopolun kohokohta on ollut Ruotsin jamboree vuonna 2011.

Kuvassa vasemmalta Jalmari, Miisu Kauppila, Joonas Laurikainen ja Julie Paukku retkeilemässä
  • ”Nykyisin partio merkitsee minulle kaikkia niitä hyviä tyyppejä, joita partiossa on tavannut”, Jalmari kertoo.

Harrastuksista jalkapallosta tuli Jalmarille kuitenkin merkityksellisempi. Myöhemmin tubettaminenkin on vienyt aikaa partiolta. Silti Jalmari tuntee itsensä partiolaiseksi.

”Kyllä partio on osa identiteettiäni. Joka vuosi tulee tehtyä jotain ja tapahtumissa tulee käytyä, vaikka päivittäisessä elämässäni partio ei paljoa näykään.”

Jalmari on myös tehnyt PäPalle pari videota.

”Niitä molempia on ollut hauska tehdä. Toista videota tehdessäni pääsin Kliffalle, mikä oli kivaa, koska nykyään minulla ei ole tarpeeksi aikaa käydä partioleireillä.”

Jalmari Jalmafin takana

Monet Jalmarin videot kertovat hänen elämästään. Tulevaisuudessa näiden videoiden osuus kasvanee.

”Ei niistä videoista kuitenkaan käy ilmi kaikkea. Videoilla näkyy ehkä viisi prosenttia siitä, kuka olen”, Jalmari kertoo.

Videoiden aiheet vaihtelevat Jalmarin kiinnostuksen kohteiden mukaan: hän on tehnyt videoita matkustelusta, jalkapallosta, armeijasta, opiskelusta ja työelämästä.

”Olen onnekas siinä mielessä, että voin tehdä videoita siitä, mikä minua aidosti kiinnostaa.”

Jalmari on tunnettu erityisesti julkisuuden henkilöiden päiväohjelmista kertovista videoista. Onko hänellä itsellään suunniteltua päiväohjelmaa?

”Olisi kiva vastata kyllä, mutta en voi. Muutama asia kuuluu jokaiseen päivään: liikunta, hyvät yöunet, aikainen herätys ja neljän tunnin keskittynyt työnteko. Lisäksi säännölliset ja hyvät ateriat arkisin ja viikonloppuna sitten enemmän herkkuja.”

Jalmari kertoo videoillaan paljon myös suunnittelemisen ja aikatauluttamisen tärkeydestä. Aina kaikki ei hänelläkään kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan.

”Yleensä kaikessa, mitä suunnittelee, menee vähän pidempään. Aiemmin olin tarkempi ja kurinalaisempi, mutta nykyään laitan suunnitelmiini enemmän hengähdystaukoja.”

”On tärkeää myös kuunnella omaa kroppaa ja olla armollinen itselleen.”


TEKSTI: Ville Väisänen

KUVAT: Antti Raikunen, Samuel Williams