Jeanne d’Arc-lippukunnassa aloitti syksyllä viittomakielinen yhdistetty seikkailija-tarpojaryhmä Spooky Penguins. Ryhmän johtaja Aino Laiho on aktiivinen partiolainen, joka on itse aloittanut partion lähes 20 vuotta sitten Turun Ahertajissa, Suomen ainoassa itsenäisessä viittomakielisessä lippukunnassa. Ahertajat vietti kaksi vuotta sitten 80-vuotisjuhlia. Aino kertoo, että on aiemmin vetänyt viittomakielistä sudenpentulaumaa Ilvesveikoissa ja uusi ryhmä alkoi yhden lapsen isän toiveesta Ainon muutettua opiskelupaikkakunta Hämeenlinnasta takaisin Helsinkiin. Jeanne d’Arcin kolo sijaitsee hyvin lähellä Pitäjänmäen koulua, jossa on kuuroille viittomakielistä perusopetusta, joten sijainti on loistava. 

Aino kertoo kuulevan partiolaisen suhtautuvan kuuroihin luontevammin kuin ns. taviskuuleva. Partiolainen on usein kiinnostunut ja utelias. Moni nuorempi partiolainen osaa myös kiitettävästi sormiaakkosia. Kuulevien partiolaisten kanssa on siis aina ollut suhteellisen helppoa tehdä yhteistyötä, vaikkakin omankielisten parissa on aina eniten kotonaan.

Kansainvälistäkin toimintaa on, sillä kuuroilla on ollut myös omia partioleirejä, esimerkiksi Irlannissa, Tsekissä ja Suomessa. Aino näkee jonkin verran samaa partiojärjestön ja kielivähemmistön arvoissa: toisten ihmisten kunnioitus on ensisijaista. Kuuluminen kieli- ja kulttuurivähemmistöön tuo myös mukanaan sen, että järjestöelämä on monella kuurolla hyvin vilkasta.


Spooky Penguins on ehtinyt tavata vasta muutaman kerran, ja niillä kerroilla on lähinnä tutustuttu siihen, mitä partio on, kuka on B-P ja suunniteltu retkiä, suoritusmerkkejä ja leirejä, joille voitaisiin yhdessä lähteä. Spooky Penguins on myös käynyt kuurojen yhdistyksellä myymässä joulukalentereita ja harjoitellut partiolupauksen antoa, joka annettiinkin komeasti itsenäisyyspäivän juhlassa. Ryhmän kesken vietetään tietysti myös pikkujouluja: leivotaan yhdessä ja herkutellaan, ehkä kokeillaan uutuusreseptejä kuten vihreitä kuulia tai turkinpippureita tortuissa. Ensi vuodeksi aletaan suunnitella lippukunnan kämpän tsekkaamista ja leiriolosuhteiden testaamista. Nuoret tahtovat ulos luontoon! Myös Kuurojen Liitto on ehdottanut partiohenkisten leirien järjestämistä yhdessä. 

Ryhmään otetaan mielellään mukaan lisää jäseniä ja johtajia! Ikäskaala on 912 vuotta ja ainoana edellytyksenä on viittomakielisyys. Ryhmä kokoontuu Pitäjänmäellä keskiviikkoisin kello 1516. Ainon yhteystietoja voi kysyä piirin toimistolta papa.toimisto(ät)partio.fi.

Teksti: Aino Laiho ja Katri Hahl
Kuvat: Jeanne d’Arc