Piirin lippukuntien aikuisille ja piirissä toimiville vapaaehtoisille suunnatussa talviseminaarissa pohdittiin muun muassa partion peruskirjan uudistamista ja osallistumiskynnyksen madaltamista. PäPa järjestää vuodessa useita semmoja, joiden työpajoissa päästään kehittämään toimintaa.

Lauantaiaamuna 26.1.2019 Arcada-talolle Arabiaan saapui lähes 80 PäPalaista johtajaa. Jotta kaikkien semmapäivä käynnistyisi loistavasti, oli tarjolla aamupalaa ja kahvia. Samalla ilmoittauduttiin päivän työpajoihin, joissa päästäisiin muun muassa pureskelemaan partion peruskirjauudistusta, parijohtajuutta, kiittämistä ja pestityökaluja. 

Yhteisessä ohjelmassa nousi esiin monipuolista keskustelua

Aamupäivällä kaikki osallistuivat yhteiseen ohjelmaan, jossa OP:n tietosuojalakimies Mikko Pakarinen puhui tietosuojasta ja digikansalaisen oikeuksista. Hyvää keskustelua syntyi yksityisyydensuojasta esimerkiksi partioretkien järjestämisen kohdalla.  

Heti perään jatkettiin keskustelulla käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. Tätä settiä tuli pitämään Someturvan Minttu Salminen. “Tärkeintä on muistaa keskustella jonkun kanssa, jos tuntuu, että jotakin kurjaa on tapahtunut”, hän summaa esitystään. 

Työpajoissa päästiin jakamaan ajatuksia eri aiheiden parissa

Lounaalla vaihdettiin kuulumisia uusien ja vanhojen kavereiden kanssa, jonka jälkeen suunnattiin työpajoihin. Kysyimme muutamalta osallistujalta tärkeimpiä oppeja työpajoista.

“Opimme hyödyntämään pestityökaluja toimikunnassa. Lisäksi työpaja ’Luotsaa luottamusta, viilaa fiilistä’ antoi hyvän pohjan ryhmän luotsaamiseen”, Ilona Tiainen ja Lucas Lumberg kertovat.  

“Opin ainakin sen, että kannattaa panostaa oman ryhmän motivaatioon ja fiilikseen. Opin myös paljon uutta siitä, kuinka pienilläkin teoilla tapahtumasta voi tehdä helposti saavutettavan”, Joonas Hirn kertaa päivän oppeja.

“Tämä ei niinkään ole oppi, mutta parhaiten jäi ehdottomasti mieleen upea Helppo tulla -tunnus ja kovin suloinen Helppo tulla -merkki”, Emma Vartiala tiivistää päivän kokemukset.

Onko sun tapahtumaan helppo tulla?

Työpajojen ja päiväkahvien jälkeen jatkettiin yhteisen ohjelman parissa. Vuorossa oli moninaisuusryhmän lanseeraaman Helppo tulla -tunnuksen käyttöönotto. Yhdessä pohdittiin tapoja, joilla omasta tapahtumasta tai leiristä voi tehdä mahdollisimman helposti saavutettavan ja avoimen. Lopuksi nautittiin yhteinen päivällinen, jonka jälkeen suunnattiin kotimatkalle monta oppia rikkaampina.  

Katso lisää kuvia Talvisemmasta piirin kuvagalleriasta.

Teksti: Katariina Pekkonen ja Milla Muhonen

Kuvat: Emma Lahtinen