17-vuotias Kerttu Tamminen Helsingin Metsänkävijöistä astui päiväksi F-Securen toimitusjohtajan paikalle osana Planin Girls Takeover –tempausta. Päivän puhutuimpia teemoja olivat tytöt ja naiset teknologia-alalla sekä se, kuinka heitä innostettaisiin alalle yhä lisää. 


“Halusin lähteä mukaan Girls Takeoveriin, sillä haluan edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa.”  

Näin toteaa Kerttu Tamminen, joka tyttöjen päivän viikolla lokakuussa pääsi toimimaan F-Securen toimitusjohtajana päivän ajan. Hänen mukaansa Girls Takeover vaikutti tempauksena sellaiselta, että sen kautta aito vaikuttaminen tasa-arvoteemaan olisi mahdollista. Hän pitää kampanjaa tärkeänä, koska toivoo, ettei yhdenkään tytön tai naisen tarvitsisi tulevaisuudessa todistella itseään, vaan jokaisen osaaminen ja kiinnostuksen kohteet otettaisiin tasavertaisesti huomioon.  

Päivän aikataulu oli tiukka. Ensimmäisenä ohjelmassa oli tapaaminen yrityksen kielentutkijoiden kanssa, jotka pitävät huolta siitä, että yrityksen kirjoitusasut ovat ajankohtaisia. F-Securen “väistyvän” toimitusjohtajan Samu Konttisen Kerttu tapasi useaan otteeseen. 

Tulipa päivään pieni lisätwistikin, kun F-Secure ilmoitti toimitusjohtajan vaihtuvan ihan oikeasti.  

“Tilanne tuli aika puskista, ja siinä mentiin sitten viiden minuutin varoitusajalla tiedotustilaisuuteen. Siitäkin onneksi kuitenkin selvittiin.” 

Tapaamisia oli myös esimerkiksi Christine Bejerascon kanssa, joka johtaa F-Securen suojausyksikköä, sekä Senior HR Manager Ana Callesin kanssa.  

“Senior HR Managerin kanssa pääsin keskustelemaan esimerkiksi siitä, millainen kulttuuri teknologia-alalla vallitsee ja miten osaksi tätä kulttuuria saataisiin yhä enemmän tyttöjä ja naisia.” 

Valtauspäivän kohokohtana oli johtoryhmän kokous, jossa valtaava toimitusjohtaja pääsi pitämään oman tärkeän puheenvuoronsa. 

Nuoret vaikuttamisen äärelle

“Päällimmäisenä päivästä jäi mieleen se, kuinka monipuolinen työllistäjä teknologia-ala on. Kaikkien ei tarvitse olla koodareita, vaan esimerkiksi viestintäosaaminen on tärkeää tällä alalla.” 

Kertun mielestä olisi tärkeä saada tytöt kiinnostumaan teknologiasta, sillä teknologia on tulevaisuus, ja tyttöjen on tärkeää olla osana tulevaisuutta. Kerttu jäi pohtimaan erityisesti sitä, kuinka varsinkin teknologia-alalla harvaa asiaa on suunniteltu tytöille.  

”Päällimmäisenä päivästä jäi mieleen se, kuinka monipuolinen työllistäjä teknologia-ala on.”

“Opin, että esimerkiksi puhelimien FaceID-järjestelmä saattaa tunnistaa paremmin miehen kuin naisen kasvot. Tämä ei varmastikaan ole tarkoituksenmukaista, mutta kuin huomaamatta se sulkee kätevästi noin puolet maailmasta ulkopuolelle.” 

Kertun mielestä ylipäätään se, että nuoret pääsevät vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin, on tärkeää.  

“Koska maailmassa on loppujen lopuksi aika pieni määrä vaikuttajia, joista suurin osa on keski-ikäisiä, luonnollisesti päätökset tehdään myös heidän toiveet ja tarpeet edellä. Tällöin suurin osa jää päätöksenteosta ulkopuolelle, eikä se ole missään nimessä oikein. On siis tärkeää, että myös nuorten ääni saadaan kuuluviin!”  

Kerttu itse kertoo kokeneensa, että partiosta on ollut paljon hyötyä niin tässä tempauksessa kuin muutenkin vaikuttamistilanteissa.  

“Partiossa on oppinut paljon sellaisia johtamistaitoja, jotka olisivat muualla jääneet oppimatta. Taidot ovat olleet hyödyllisiä elämässä ylipäätään, mutta erityisesti tilanteissa, joissa on ollut vaikuttamismahdollisuuksia.” 


Mikä Girls Takeover?

  • Girls Takeover on Plan Internationalin järjestämä tempaus, jossa tytöt ympäri maailman astuvat poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien paikalle YK:n tyttöjen päivänä 
  • Tänä vuonna valtauksen teemana oli tytöt ja teknologia 
  • F-Securen lisäksi vallattavia tahoja olivat Suomen pääministeri Sanna Marin, Rovio, Aalto-yliopisto, Futurice, Demi-lehti, MTV Uutiset ja Oulun yliopisto 
  • Tempauksen tavoitteena on tuoda esille tyttöjen kohtaamaa syrjintää, mutta samalla nostaa esiin heidän potentiaaliaan 

TEKSTI: Katariina Pekkonen

KUVAT: F-Secure ja Aaro Keipi/Plan International