Partiosta liikkuu monenlaisia mielikuvia. Milloin partiolainen nähdään suossa rämpivänä solmujentekijänä, milloin mummoja tien yli taluttavana tunnollisuuden perikuvana. Välillä tuntuu, että rakasta harrastusta on täysin mahdotonta tiivistää ulkopuoliselle ymmärrettävään muotoon. Kolme partiolaisia läheltä seurannutta henkilöä kertoi Hepulle, miltä partio näyttää sivustakatsojan silmin.


“Useampi työkaverini on pitkän linjan partiolainen. Partiolaisuus huokuu heissä sellaisena ratkaisukeskeisyytenä ja can do -asenteena. Kaikki onnistuu ja hoituu. Heidän partiojuttuja kuunnellessa harmittaa, että valitsin itse aikanaan vapaapalokuntaharrastuksen partion sijaan.  

Olen yrittänyt aloittaa partion aikuisella iällä, kävin sellaisen kurssinkin, mutta tuntuu vaikealta löytää mieluista omaa paikkaa. Aikuisryhmiä voisi olla enemmän.“ 

– Salla Merikukka, partiolaisen työkaveri

“Kamuni Henri A. on partiolainen niin että kuuluu. Minä en. Silti hän kaappasi minut Johtajatulille kaatosateeseen Siilasmaata kuulemaan. Kättelytapa hämmensi, mutta ruoka oli hyvää ja seura lämmitti. Johtamisestakin kertyi tietämystä, samoin yhteisöllisyydestä ja partiohengestä. Kokemus vastasi pitkälti Henkan viikoittain tarjoamia partiotarinoita. Siitä askel vei Norjaan telttailemaan ja Repovedellä kaakkuria kuulemaan – ehkä joskus partioonkin.” 

– Toni Sairanen, partiolaisen kaveri

“Isosiskoni on ollut partiolainen yhdeksän vuotta. Hänelle partiovuoden kohokohtia ovat aina olleet retket ja leirit. Suurleirin tunnelma sai minutkin vähän kateelliseksi vierailupäivänä Sarasteella. Leirit ja koko partiomaailma vaikuttavat ulkopuolisen silmin salaperäisiltä sisäpiirijutuilta. On univormut, erilaisia kokoontumisia ja oma kielikin. Siskoni on kuitenkin partiosanaston ja merkkikokoelman lisäksi saanut partiosta ihan käytännön taitojakin sekä partiolaisen arvot.” 

– Pilvi Rasimus, partiolaisen sisko


Tervetuloa lippukuntaan

Syyskauden alussa on hyvä hetki pohtia, miltä lippukunta näyttää uuden jäsenen silmin. Kun lippukuntaan liittyminen on helppoa ja mukavaa, toiminta on sujuvampaa ja jäsenmäärä pääsee kasvamaan. Esimerkiksi seuraaviin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota: 

  • Onko toiminta kaikille avointa? 
  • Tarjotaanko uusille riittävästi perehdytystä partiomaailman saloihin? 
  • Saako ensimmäiselle retkelle varusteita lainaan? 
  • Pääseekö porukkaan hyvin mukaan myös ulkopuolelta? 

Heppu on Aikakauslehtien liiton jäsen ja journalistinen mediatuote, johon sovelletaan liiton jäsenyyden perusteella Julkisen sanan neuvoston (JSN) journalistin ohjeita. Hepun vapaaehtoisista koostuva toimitus tuottaa vastuullista journalismia pääkaupunkiseutulaisesta partiotoiminnasta neljä kertaa vuodessa ilmestyvään printtilehteen ja jatkuvasti verkossa päivittyvään Heppumediaan. 


TEKSTI: Liinu Yli-Hongisto
KUVAT: Anna Enbuske, Emmi Pelkonen, Reetta-Stiina Järvinen