Scoms-projekti syntyi pari vuotta sitten partiolaisten halusta seurata kisavartioiden etenemistä reaaliaikaisesti. Nyt seurantalaitteita on rakennettu jo yli 100 kappaletta ja niitä voi käyttää myös lippukuntien retkillä.

Kuvitellaan seuraava tilanne: ollaan partiotaitokisoissa. Kisavartio lähtee harhautumaan reitiltään ja pian huomataan, että ollaan eksyksissä. Tässä vaiheessa vartio päättää kaivaa esiin mukanaan kuljettamansa puhelimen ja soittaa kisan johdolle.

Koska vartiolla on mukaan radiopuhelimen näköinen Scoms-laite, kisan johto pystyy paikantamaan heidät välittömästi ja tarkasti ja neuvomaan heidät takaisin oikealle reitille

Laitteet koottu alusta asti itse

Scoms on lyhenne sanoista ”Scout Monitoring System”. Se on partiolaisten kehittämä tilannekuva- ja tulospalvelujärjestelmä partiotaitokisoja ja leirejä varten. Käytännössä Scomsin avulla seurataan reaaliaikaisesti partiolaisten sijaintia.

Scoms syntyi, sillä oli havaittu tarve seurata partiotaitokisoja reaaliaikaisesti. Noin kymmenhenkinen ryhmä Toimen Poikien lippukunnasta lähti kehittämään radiolähettimiä, jotka lähettävät sijaintitietoja. Tällöin kisojen johdolle saataisiin aina viimeisimmät tiedot kisasta, rastien aukioloa voitaisiin seurata ja noutaa tarpeen vaatiessa eksyneitä kisavartioita.

“Tällaista vastaavaa ei Suomesta löydy. Laitteemme toimivat puhelinverkoista riippumatta”, kertoo Mikko Laakkonen yksi Scomsin kehittäjistä.

Scoms-laitteet rakennetaan alusta lähtien käsin ja pienimmät laitteen osat ovat vain millin kokoisia. Laitteita on tällä hetkellä rakennettuina noin 130, mutta Mikon, sekä kahden muun Scomsin kehittäjän, Teemu Peltosen ja Tommi Häkkilän mukaan aikeena on rakentaa lisää laitteita.

“Näiden laitteiden avulla partiotapahtumista saadaan yhä turvallisempia”, Mikko toteaa.

“Ja laitteista voisi olla hyötyä myös muille, jos niitä olisi enemmän. Esimerkiksi kilpasuunnistajat tai puolustusvoimat hyötyisivät näistä varmasti”, Häkkilä huomauttaa.

Hyötyä kehittäjille ja lippukunnille

Scoms on hyödyttänyt kehittäjiään monella tavalla. Projektin jäsenet ovat insinöörivoittoista porukkaa, jotka ovat usein suuntautumassa työelämään teknologiateollisuuden alalle.

“Tämä on ollut mittava projekti, ja siitä on ollut apua muun muassa työnhaussa”, Peltonen kertoo.

Kehittäjät ja partiotaitokisojen osallistujat eivät suinkaan ole ainoita, jotka pääsevät projektista nauttimaan. Laakkosen, Peltosen ja Häkkilän mukaan Scomsia voisi käyttää hyvin vaikkapa lippukunnan retkillä. Tällöin voitaisiin järjestää esimerkiksi pistesuunnistusta, josta voidaan laitteiden liveseurannan avulla antaa palautetta suunnistajille.

Scomsia on tähän mennessä käytetty partiotaitokisojen lisäksi muun muassa joidenkin lippukuntien ROK-kursseilla ja riihityksissä.

“Yksittäisten lippukuntien Scomsin käyttäminen odottaa kyllä vielä laajenemistaan”, Laakkonen toteaa.

Scoms
  • Scout Monitoring System
  • Lähettää sijaintitietoa kuuden sekunnin välein
  • Vaikutusalue noin 10-20 kilometriä per tukiasema