Joka neljäs vuosi 18–25-vuotiaat ympäri maailmaa kokoontuvat World Scout Moot -leirille. Moot-leirejä on järjestetty jo 90 vuotta esimerkiksi Taiwanissa ja Kanadassa. Kuudestoista World Scout Moot pidetään Irlannissa 18.–29.7.2022. Moot voi olla kuitenkin monelle hieman tuntemattomampi kansainvälinen leiri. Millaista siis Moot-leirillä on todella olla? Mitä Irlannin leiriltä voi odottaa?


Kimmel Levonen Tuulihaukoista Turusta osallistui Islannin Mootille vuonna 2017. Hän kuvailee leirin olleen “yhdistävä, kuvauksellinen ja tarinarikas”. Leiri jakautuu kahteen osaan: polkuosioon sekä varsinaiseen leiriin. Polkuosio on hieman Jamboreen oheismatkan tapainen osio, jossa tutustutaan kohdemaahan. Kimmel kertoo, että polkuosion ryhmän sai valita itse omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Osio kierrettiin kokonaan oman ryhmän kanssa.

Kimmel luettelee, että eri aktiviteettivaihtoehtoja olivat ainakin liikunnalliset aktiviteetit, luonto ja historia. Hän itse valitsi liikunnalliset aktiviteetit ja kertoo, että he pääsivät esimerkiksi uimaan ja kiipeämään vuorelle. Erityisesti vuorelle kiipeäminen on jäänyt leiristä Kimmelin mieleen, sillä kiipeäminen oli haastavaa ja raskasta, mutta hyvin palkitsevaa.

Leiriosuudella aikataulu oli tiukempi, mutta aktiviteetteihin sai kuitenkin osallistua niin paljon kuin halusi. Islannin leirialueella oli paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten maalausta, hennatatuointien tekoa, seinäkiipeilyä ja pomppulinnoja. Kimmel mainitsee, että leirialueelta löytyi myös tavallisia leirirakennelmia, kuten leirikauppa ja kahviloita. Iltaohjelmiin kuuluivat suuret yhteiset iltanuotiot, esitykset päälavalla ja disko. Matkalla Kimmelin yllättivät esimerkiksi Islannin kalliit hinnat, kylmä ilma sekä pienen maanjäristyksen tunteminen jalkojen alla.

Mitä Irlannin Mootilta vuonna 2022 voidaan odottaa?

Tiina Riihilahti-Jylhä, Suomen toinen leirimatkajoukkueen johtaja kertoo, että leirille odotetaan 5000 osallistujaa ympäri maailmaa, eli Suomen mittakaavassa se on noin suuren piirileirin luokkaa. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileirillä Kliffalla vuonna 2018 oli noin 5600 osallistujaaa. 

Tiina kertoo, että muista kansainvälisistä leireistä World Scout Moot poikkeaa juuri kohderyhmän yläikärajan takia.

“Eli leirialueella ei alaikäisiin törmää”, Tiina toteaa. Erityistä on myös se, että samassa vartiossa, joissa leirillä eletään, saa olla vain kaksi saman maan edustajaa.

“Mootilla tutustuu siis väkisinkin uusiin ystäviin ja saattaa saada jopa elinikäisiä ystäviä ympäri maailman”, Tiina lisää. 

Kiia Huttunen, toinen Suomen leirimatkajoukkueen johtajista kertoo, että leiriläiset pääsevät myös vaikuttamaan enemmän leirin sisältöön. Kun leiriläiset ovat jo vanhempia, tavallisiin leiriarjen asioihin, kuten ruokalistaan, voi päästä vaikuttamaan. Kiia myös korostaa, kuinka hieno mahdollisuus Moot on vaeltajille ja aikuisille. He pääsevät vielä kerran nauttimaan tavallisena osallistujana olemisesta. Iän puolesta leirille voi osallistua kaksi kertaa. Irlannin Mootille yläikärajaa on myös nostettu 25 vuodesta 26 vuoteen, koska leiri jouduttiin siirtämään tulevasta kesästä vuoteen 2022 koronapandemian takia.

Tiinan mukaan tällä hetkellä tiedetään, että paikkoja on varattu leiriltä jo yli 2400 partiolaiselle. Suomi monien muiden maiden lisäksi puuttuu vielä, sillä Suomen ilmoittautuminen on yhä auki. Ilmoittautumisaikaa on kesäkuun kolmanteen päivään saakka.


TEKSTI: Rosa Mäkinen

KUVAT: Kimmel Levonen